Caroline Munro

Juhlajätkät: Sikailu DVD (2004)


Juhlajätkät: Sikailu DVD #1  

Tamperelaisen ja nimenomaan hervantalaisen Trash Video -ryhmän tekemä sitcom-sarja Juhlajätkät on saanut nyt arvoisensa dvd-r -julkaisun, johon on tyrkätty kaikki viisi jaksoa vuosilta 2000 - 2004. Juhlajätkien perusidea on yksinkertaisen tehokas: samassa kämpässä asuu neljä nuorta aikuista miestä, joille viina ja pillu ovat ne elämän tärkeimmät asiat. Ainoastaan porukan älykkö ja samalla täydellinen häviäjä Alpo yrittää elää kunnollista elämää ja opiskella. Tämä vain on mahdotonta, sillä raivopäinen kusipää Jammu pitää huolen siitä että Alpo toimii kämpän siivoajana - oli sitten huoneistossa oksennusta tahi ruumiita. Kipe on lipeväkielinen supliikkimies joka hoitaa naiset tarvittaessa koko porukan käyttöön. Pekkuli taas on toivoton mutta hyväntahtoinen alkoholisti. Ja naapurissa sitten asuu äärimmäisen perverssi ja sairas mies Rantala, jolle kelpaavat niin koirat kuin irtisahatut perseetkin. Niin, kerroinko jo että jaksot ovat valmiiksi naurettuja.

Juhlajätkät: Sikailu DVD [1]
Juhlajätkät: Sikailu DVD [2]

Ensimmäinen osa "Tuparit" vuodelta 2000 on vielä melkoista tyylin hakemista, vaikka jo tässä luonteenpiirteet on saatu pääosin kohdalleen. Ylinäytteleminen ja huolimaton leikkaus vie pohjaa muutamilta hyviltä vitseiltä. Tupari-ideasta ei saada irti tarpeeksi, mutta harjoittelutyönä myöhempiä ja parempia jaksoja ajatellen Tuparit on sekin tärkeä "teos".

"Serkkupoika" seuraavalta vuodelta on jo huomattavasti tasokkaampaa meininkiä. Jammun serkkupoika Tope tulee jätkien luokse kylään ja muut ovat helisemässä, sillä Tope tuntuu jopa pahemmalta fuckfacelta kuin Jammu. Serkkupojassa hauskat ideat on jo saatu jalostettua kuvalliseen ilmaisuun lupaavalla tavalla.

Kolmas osa "Lunta tupaan" on allekirjoittaneen ehdoton lempparijakso. Jammu hukkaa kokaiinipussinsa joka pitäisi palauttaa Hervannan gangsterikuninkaalle. Kipe ja Pekkuli ovat katoamisen takana eikä aikaakaan kun äijät aloittavat nenänvalkaisun. Jakson vitsit kestävät parhaiten alusta loppuun asti ja jo hillittömässä aloituksessa on älytön draivi päällä.

Juhlajätkät: Sikailu DVD [3]
Juhlajätkät: Sikailu DVD [4]

"Tiikerinsilmä":ssä Alpo saa tarpeekseen Jammusta ja aloittaa karaten harjoittelun mystisen opettajan johdolla, jotta voisi hakata raivopääkämppiksen lattianrakoon. Teknisesti Trash Videon kokemus alkaa jo tässä näkyä positiivisella tavalla, mutta edellisen osan iloittelun tasolle ei kuitenkaan päästä. Rocky-parodia "Eye of the Tiger" -mukaelmineen ei meikäläiseen kolahtanut, lähinnä musiikissa käytetyn "tekohuonouden" takia.

Tänä vuonna ilmestynyt "Juhlakalu" on teknisesti osin jo huikaisevan hyvää tasoa. Kipellä on syntymäpäivät, Rantala suljetaan viimein mielisairaalaan ja Pekkulin viinanjuonti alkaa tehdä tepposia sillä sympaattinen juoppomme huomaa pullonsa kävelevän ja juttelevan. Pekkulin hallusinaatiot ovat varsin mainiosti ja hauskasti toteutettu. "Juhlakalu" toimii muutenkin paremmin kuin edellinen jakso ja elokuvallisia ansioita löytää esimerkiksi Rantalan mielisairaalahaastattelusta, jonka leikkaus on mainstream-komedioille tyypillinen mutta findie-elokuville varsin harvinainen.

DVD-r on animoituja valikoitaan myöten mietitty kokonaisuus. Hauskat poistetut kohtaukset, mokakelat, kommenttiraidat ja trailerit tuovat lisäarvoa hatunnoston arvoiselle julkaisulle.

Juhlajätkät: Sikailu DVD [5]
Juhlajätkät: Sikailu DVD [6]

Juhlajätkät: Sikailu DVD toimii parhaiten joko väsyneessä mielentilassa tai sitten miesvaltaisissa ryyppäjäisissä. Vitseissä nimittäin liikutaan viina/pillu/paska/homo/porno -linjalla joten poliittinen korrektius loistaa poissaolollaan. Vaikka jatkuva kiroileminen ja huutaminen menettää tehonsa alta aikayksikön, ovat Trash Videon viisikko Pass, Kuusniemi, Lähde, Saarinen ja Paasonen yllättävänkin luontaisia rooleissaan. Karismasta en ehkä vielä tässä vaiheessa puhuisi, mutta kasvot ja roolit istuvat äijiin kuin nakutettu. Jopa niin etten halua ikinä sammua, jos Ville Lähde on jostain syystä läsnä.

Versioinfo (25.5.2004):

DVD:n on aiemmin voinut ostaa suoraan Trash Videon kotisivuilta, ja sarjan jaksoja on ollut nähtävillä myös YouTubessa.

***½-
© Esa Linna, julkaistu: 25.5.2004
keskiarvo
toimitus
3.50/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat i
3.75/5.00 (2)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!