Caroline Munro

Electra Glide in Blue (1973)

Moottoripyöräcowboy; Moottoripyöräpoliisi

aka Electra Glide; L'electra Glide bleue; Harley Davidson 344; La piel en el asfalto

Electra Glide in Blue #1 Electra Glide in Blue #2

"God Bless America Today."

Nämä laulunsanat, joihin päättyy 70-luvun amerikkalaisen elokuvan parhaimmistoon lukeutuva road movie, Electra Glide in Blue, tiivistävät elokuvan hiekanpölyisen juonen aina piskuista Robert Blaken esittämää moottoripyöräpoliisia ja hänen buutsejaan myöten.

John "Big John" Wintergreenillä (Robert Blake) on yksi unelma, tulla etsiväksi. Hänen kohtalonsa on kuitenkin olla hyvä poliisi, ison pyörän selässä - pahalla tiellä. Muita päätä lyhyemmän moottoripyöräpoliisin matka paksujen sikareiden ja nelipyöräisen auton luokse onkin hyvin pitkä, sillä hänen ympäriltään löytyy ainoastaan Arizonan kuumaa hiekkaa. Elämän suuret ja pienet tien päällä eletyt hetket tulevat kaikesta huolimatta päätökseen, kun syrjäisestä hökkelistä löytyy surmattu mies ja idealistisia unelmiaan elättelevä John pääsee kokeilemaan siipiään aidon etsivän Harve Poolen (Mitch Ryan), narsistisen keskilännen kasvattaman kovanaaman kanssa. Hän jättää taakseen parinsa Zipper Davisin (Billy Green Bush) ja astuu yhtä kokoluokkaa liian isoihin kuvioihin aikana jolloin illuusio rakkauden kesästä hippeineen oli hiipunut.

Electra Glide in Blue [1]
Electra Glide in Blue [2]

Rock-yhtye Chicagon taustalta löytyvä James William Guercio toteutti Electra Glide in Bluessa unelmansa ja ohjasi ainoaksi jääneen elokuvansa. Yhdessä kolmella Oscarilla palkitun kuvaajansa Conrad L. Hallin kanssa hänen onnistui tallentaa niin avaria maisemia kuin pieniä yksityiskohtia joilla visualisoidaan koko Vietnamin sodan jälkeinen arki, alkaen elämänsä ehtoopuolella olevista rujokasvoisista papoista, jotka kuluttavat köyhyyteen tuomittua elämäänsä notkumalla baarien hämärässä, ja päätyen liberaaleihin, mutta kollektiivisiin kommuuneihinsa uskoviin hippeihin. Koko elokuva koostuu lukuisista pienistä kohtauksista, joita kaikkia yhdistää auringon paahtama hiekka, unelmat ja toiveet. Useimmat unelmista on jo tosin haudattu, vaikka mikään ei näyttäisi muuttuneen. Loputon tie, reunoillaan pelkkiä hiekanjyviä jatkuu vielä kauan sen jälkeen, kun toiveet särkyvät tuhansiksi pisaroiksi, ja peittää lopulta kaiken kuin mitään ei olisi koskaan ollutkaan.

Electra Glide in Blue [3]
Electra Glide in Blue [4]

Komean kerronnan lisäksi Guercio tuo valkokankaalle muutamia legendaarisia hetkiä, joista progressiivisimpiin kuuluu lyhyt livetaltiointi Maduran hypnoottisista kitaran vongutuksista, joita Alan De Carlon päästelee ilmoille psykedeelisen 70-luvun hengessä, aikakauden tiukimmat mätöt tarjoavan legendaarisen Ross Salomonen paiskoessa tahtia rummuillaan hypnoottisessa "Free from the Devilissä". Elokuvan soundtrackistä muodostuukin Electra Glide in Bluen kolmas ulottuvuus tarinan ja huikean visuaalisen ilmeen rinnalle. Greenwich Villagen klubeilla mm. Bob Dylanin kanssa duettoja vedellyt Mark Spoelstra pääsee laulamaan parikin biisiä, joista Song of Sad Bottles muodostaa "Free from the Devilin" ja Chicagon perustajiin kuuluneen Terry Kathin laulaman päätösraidan, "Tell Me", kanssa selkärangan elokuvan tunnemaailmalle.

Electra Glide in Blue [5]
Electra Glide in Blue [6]

"Tell me all about man, Tell me so I can understand, Tell me somebody all about wars, Please try and tell me just how much more. Oh pray it's not too late - oh no, Please everybody, everybody, everybody pray it's not too late... God Bless America today, God Bless America today", ovat imelältä kuulostavia sanoja jotka jäävät kuitenkin vainoamaan sen hiljaisuuden lisäksi, jonka rikkoo ainoastaan yksinäinen moottoripyörän tasainen käynti. Guercion ilmiömäinen kyky on yhdistää musiikkiin lähikuvia ja kaukokuvia koskettavalla sulavuudella. Hän antaa autiomaan rakentaa ihmiskohtaloiden ylle mittaamattoman perspektiivin ja toisaalta hän antaa ihmisten rakastaa mitä arkisimpia esineitään. Big Johnin buutsit ovat kuin kaksi toivetta, jotka hän pääsee vihdoin pukemaan ylleen päästessään Harven autokuskiksi. Ystävät, kollegat ja pitkät pimut ovat nekin toki kuuluneet hänen maailmaansa, mutta mies tuntee olevansa mies vasta kun vetää kiillotetut nahkaiset saappaat jalkaansa ja kasvaa unelmiensa mittaiseksi.

Electra Glide in Blue [7]
Electra Glide in Blue [8]

Ilmestyessään vuonna 1973 ei Guercion esikoinen kerännyt mittavia lipputuloja, mutta sittemmin sen asema on vankistunut ja siitä on tullut Easy Riderin (1969, Dennis Hopper) kaltainen definitiivinen road movie. Ajan kuluessa Blaken hahmoon kätkeytyvä syvä inhimillisyys on muodostunut lähtemättömäksi osaksi 70-luvun amerikkalaisen elokuvan historiaa ja elokuvan muodolliset teemat - ihmisen eristyneisyys ympäristöstä ja toisistaan - ovat kasvaneet hälyttävän ajankohtaisiksi. Syvin kritiikki näyttäytyy näin musiikin ja maisemien lisäksi elokuvan koskettavien henkilöhahmojen kautta. Big Johnin paras ystävä, Zipper Davis, on Billy Green Bushin bravuuri elämänsä langan hukanneesta keskilänteläisestä duunarista, joka unelmoi kromatusta moottoripyörästään. Harven tyttöystävää Jolenea esittää puolestaan Jeannine Riley, joka tulkitsee erinomaisesti menneisyytensä hukannutta tarjoilijatarta, jolla joskus kauan sitten oli ollut koko elämä edessä.

Samaan tyhjiöön on pudonnut myös Harve ja sitä kohti käy myös joukon ainoa idealisti, hyvän maailman ja puhtaan inhimillisyyden viimeinen linnake, Big John Wintergreen, joka omaan elämänmyönteiseen sävyynsä pukee ympärillään vellovan yhteiskunnan yhteen sanaan: "I'm gonna do for you, in six weeks, what it took someone six months to do for me: ...nothin'". Näissä sanoissa, sekä niiden ympärille kasatuissa musiikeissa ja kuvissa, välittyivät traumat halki koko yhteiskunnan sinä psykedelian täyttämänä vuosikymmenenä, jona länsimaalainen yhteiskunta oli kenties vapaampi kuin koskaan, ja silti - kuten Guercio niin loistokkaasti näyttää - aatteidensa murhaama.

****½
© Jari Mustonen, julkaistu: 7.6.2004
keskiarvo
toimitus
4.00/5.00 (9)
 JSSMJLTPJMKKMK*EMPI
  4.5 3.5 3.5 4.5 4.5 4.5 3.5 4.0 3.5
keskiarvo
lukijat i
4.17/5.00 (23)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  27 (34)
79%
Electra Glide in Blue (1973)  Electra Glide in Blue (1973)Moottoripyöräcowboy