Caroline Munro

The Burning (1981)

Koston liekit

aka Cropsy; Brennende Rache; Carnage; Brännmärkt

The Burning #1 The Burning #2

Slasher-buumi oli kiivaimmillaan 1980-luvun alkupuolella. Ohjaajat ja studiot yrittivät kiivaasti lyödä laudalta Halloweenin ja Friday the 13th -elokuvien kaltaisia klassikoita, ja mikä olikaan parempi keino kuin laittaa kankaalle jälleen hieman enemmän paljasta pintaa ja yksityiskohtaista väkivaltaa? Yksi pahamaineisimmista rahastusyrityksistä oli vuonna 1981 valmistunut Tony Maylamin ohjaama The Burning, jonka puolentoista miljoonan dollarin budjetista saatiin katettua tuskin edes murto-osaa, kiitos liian suoraan Friday the 13th -esikoisesta apinoidun juonen ja jenkkisensorien tekemien leikkauksien. Genren ystävien keskuudessa The Burning on kuitenkin säilyttänyt paikkansa parin tehokkaan säikäytyksen ja poikkeuksellisen rajujen tappokohtauksien vuoksi.

The Burning [1]
The Burning [2]

Cropsy (Lou David) on nuorten kesäleirin talonmies, eikä mikään kovin suosittu sellainen. Cropsylla on kovin vihamielinen asenne nuoria kohtaan, ja tuo asenne tulee muuttumaan vielä huonompaan suuntaan kun nuorten tekemä pila kärventää hänet pahemmin kuin McDonaldsin kesäharjoittelijat purilaisiaan. Vuosien päästä Cropsy pääsee sairaalasta kyrpä keskellä otsaa (oikeastaan pärstä näyttää enemmän kauniimman sukupuolen genitaalialueelta, joten olisiko "naama norsunvitulla" parempi ilmaisu?) ja valmistautuu hankkiutumaan eroon kaikesta saastasta teroittamalla puutarhasaksiaan halvan katuhuoran vatsalaukkuun. Puutarhatyökalun kuntotestin jälkeen Cropsy suunnistaa kohti tuttua kesäleiriä, jossa onkin iloisesti koolla joukko stereotyyppisiä nuoria, jotka omalla alitajuisesti perverssillä tavallaan suorastaan odottavat teurastusta. Ja kyllä Cropsy auttaa! Oman osansa saavat kanamaiset, hölmöt naiset ja sporttiset machopojat, unohtamatta tietenkään suunnatonta hämmennystä aiheuttavaa vakioklisettä: "Mitä, voiko hiljainen nörtti tosiaan jäädä henkiin? Ei, eihän tämä ole mitenkään mahdollista!"

The Burning [3]
The Burning [4]

Kuten sanottua, The Burning olisi taatusti jäänyt halpojen genretuotosten hautausmaalle, ellei goremaestro Tom Savini olisi tuolloiseen kokemukseensa nähden ylittänyt itseään tehostepuolella. Hymy on herkässä legendaarisen lauttakohtauksen aikana, kun Rick Wakemanin kaoottisen syntikkasoundtrackin tahdissa leikellään sormia, avataan kalloa ja aiheutetaan yleistä pahennusta lyömättömällä yhdistelmällä Cropsy + puutarhasakset + viisi teiniä. Triviatietona mainittakoon myös varhaisissa rooleissaan olevat Holly Hunter ja Jason Alexander, jotka tekoverikäsittelyn jälkeen yltävät huimiin äänettömiin roolisuorituksiin yllään orgaaniset, verestä uuden värin saaneet havaiji-paidat. Muusta kastista moni tunnistaa varmasti Brian Backerin, jonka riippakiveksi on sittemmin jäänyt enemmän tai vähemmän omituisten hahmojen ja nörttien esittäminen. Loput näyttelijöistä eivät tämän jälkeen enää töitä alalta saaneetkaan, tai jäivät straight for TV -elokuvien ja saippuasarjojen limboon, ja parempi niin - vaikka kukaan tuskin katsoo teinikauhua odottaen palkintojen arvoisia näyttelijäsuorituksia.

The Burning [5]
The Burning [6]

Ohjaaja Tony Maylam hoitaa oman osansa riittävän hyvin ja onnistuu luomaan tarvittavaa jännitystä, vaikka liian moni kohtaus päättyykin teinikauhun perisyntiin: äänitehostesäikäytyksiin, toisiinsa törmäileviin ihmisiin ja epämääräisistä paikoista loikkivaan murhaajaan. Silti muutamassa kohdassa säikäytys onnistuu kiitettävästi, ja usein tuo adrenaliinipurkaus palkitaan tuomalla ruudulle - Kenny Everettiä lainatakseni: "lisää verta pyttyyn". Maylamilla olisi voinut olla tulevaisuutta kauhubisneksessä jos The Burning olisi tuottanut paremmin, mutta sen sijaan hän sai enää osakseen ohjata pari TV-elokuvaa, Fifa 1987 -dokumentin ja Rutger Hauer -scifistelyn Split Second.

The Burning oli allekirjoittaneelle joskus harrastuksen alkuaikoina vahva kokemus, mutta ajan myötä se on menettänyt tehoaan eikä enää säväytä. Yhtä kaikki se kuitenkin kuuluu genren pakollisiin katsottaviin ainakin tehosteiden vuoksi. Aivot narikkaan, pari olutta ja sopivan sadistinen mielentila ovat avainsanoja tästä elokuvasta nautittaessa.

Versioinfo (15.6.2004):

The Burning julkaistiin myös Suomessa nimellä Koston liekit todella ihastuttavalla Hertta-sarja -kannella, mutta valitettavasti puolitoista minuuttia leikattuna. Leikkaamattomana sitä löytää VHS-muodossa Vipcon Strong Uncut -tuotemerkin alta, samaten hollantilaisena kasettina, mutta kreikkalainen kasetti on leikattu ja vaikuttaisi olevan sama kuin vanha jenkkiläinen R-rated -versio. Nykyään Jenkeistäkin elokuvan saa leikkaamattomana kasettina Amazon.com -tuotemerkin alta. DVD:nä leikkaamatonta versiota saa mm. Dragonin ja Vipcon julkaisuna, mutta Vipcon aiempi levy on kuitenkin leikattu. Kuvanlaatu ei missään formaatissa häikäise ja yökohtauksista on välillä todella vaikea erottaa mitään. Pääasia eli maukkaat gorekohtaukset kuitenkin erottuvat selkeästi koko komeudessaan, joten ei mitään niin pahaa, ettei jotain hyvääkin.

**½--
© Toni Lilja, julkaistu: 15.6.2004
keskiarvo
toimitus
3.15/5.00 (10)
 JSSMJMJM*MEMMMK*EMPITL
  3.5 3.5 3.5 2.5 3.0 3.0 3.0 4.0 3.0 2.5
keskiarvo
lukijat i
3.13/5.00 (27)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  17 (42)
40%
The Burning (1981)  The Burning (1981)Koston liekit