Caroline Munro

Breakfast of Champions (1999)

Autokauppias Jumalan armosta

aka Colazione dei campioni; La colazione dei campioni; Le déjeuner des champions; El desayuno de los campeones; The American Dream

Breakfast of Champions #1 Breakfast of Champions #2

Genre

Kurt Vonnegutin samannimiseen kirjaan perustuvalle Breakfast of Championsille on jostain syystä katsottu tarpeelliseksi antaa Suomessa nimi Autokauppias Jumalan armosta, vaikka kirjakin on suomennettu suoralla käännöksellä Mestarien aamiainen. Elokuva ei koskaan tullut teatterikierrokselle näille rannoille, mutta se on julkaistu dvd:nä ja vhs:nä. Nimestään ja vastenmielisen tökeröstä kansikuvastaan huolimatta Breakfast of Champions on varsin omaperäinen ja ennen kaikkea hauska, vaikkakin tarpeettoman kaoottinen ja epätasainen elokuva joka satirisoi kuluttajayhteiskuntaa ja perusamerikkalaisia ihanteita kaiken mielipuolisuutensa lomassa.

Dwayne Hoover (Bruce Willis) on Midland Cityssä asuva menestyvä ja rakastettu autokauppias, joka on kiihtyvällä vauhdilla kadottamassa otteensa todellisuudesta ja aloittaa aina aamun tunkien pistoolin suuhunsa miettien kaiken lopettamista. Dwayne näkee myös harhoja eikä enää tiedä kuka oikeastaan on. Hänen vaimonsa Celia (Barbara Hershey) elää myös omassa maailmassaan ja pariskunnan poika (Lukas Haas) kulkee kaikkialle puputossuissa, kutsuen itseään Bunnyksi, sekä esiintyy lounge-laulajana improvisoiden riimitettyjä hölynpöly-kappaleita kosketinsoittimien äärellä. Harry Le Sabre (Nick Nolte) on Dwaynen autokaupan salaa naisten vaatteisiin pukeutuva vainoharhainen apulaisjohtaja, joka omien ongelmiensa lisäksi saa kiusakseen Dwaynea koko ikänsä televisiosta ihailleen hyperaktiivisen Wayne Hooblerin (Omar Epps), joka puolestaan tahtoo töitä ja haaveilee Fairylandiksi kutsumastaan kuvitteellisesta paratiisista. Kilgore Trout (Albert Finney) on vanha, sekopäinen, unohdettu (ja siitä katkera) scifi-kirjailija, joka yllätyksekseen kutsutaan Midland Cityyn taidetapahtuman päävieraaksi. Hahmojen kohtaloiden törmätessä toisiinsa kukaan ei jää entiselleen.

Breakfast of Champions [1]
Breakfast of Champions [2]

Breakfast of Championsin kaikki hahmot elävät täysin kääriintyneinä omiin todellisuuksiinsa, käyden läpi rutiinejaan hämmentyneen puuduttuneina, tuskan raastamina tai ylettömästi sekoillen. Dwayne törmää hymyilevään naamaansa jatkuvasti kaikkialla; tienvarsikylteissä, televisiomainoksissa, pahvinukeissa työpaikallaan. Autokaupan työntekijät jopa tervehtivät häntä virnuilevat Dwayne-naamarit päässään. Dwaynen oma mielipuolisesti hymyilevä kuvansa vakuuttaa joka puolella, että häneen voi luottaa, mutta itse sirpaloimansa identiteetin menettänyt Dwayne ei enää tiedä edes kuka on, saati sitten mitä tehdä. Harry tuskailee päivästä toiseen ainoastaan itse kyseenalaistamansa maskuliinisuutensa kanssa, höpisten kuvitteellisista armeijavuosistaan ja peläten jatkuvasti jonkun saavan selville hänen salaisuutensa. Kilgore Trout on puolestaan useammassakin Vonnegutin kirjassa esiintyvä kirjailijan parodinen omakuva, joka (silloin kun ei puhu papukaijalleen) mutisee itselleen kaistapäisiä tieteiskirja-ideoita ja näkee portaaleja toiseen ulottuvuuteen. Maanisella Waynella ei ole mitään muuta tarkoitusta elämässään kuin miellyttää idoliaan Dwaynea.

Vuosikausia Robert Altmanin apulaisohjaajana toiminut Alan Rudolph sovitti Vonnegutin kirjan elokuvakäsikirjoitukseksi jo 70-luvulla, mutta sai rahoituksen kasaan vasta kun Bruce Willis kiinnostui käsikirjoituksesta. Viime vuosina epäonnistuneita valintoja tehnyt Willis onkin oikea mies Dwaynen rooliin ja tekee yhden parhaista suorituksistaan, esittäen kasvavaa epätoivoa uskottavasti, mutta silti koomisesti. Hikisen ahdistuneita miehisiä miehiä usein esittävä Nick Nolte on työskennellyt useamminkin Rudolphin kanssa ja on myös Vonnegutin ihailija. Materiaali tuntuukin sopivan Nolten kyvyille ja hän käyskentelee täysin luonnollisen oloisena toinen toistaan naurettavimmissa asuissa läpi järjettömien kohtausten. Muutenkin roolivalinnat tukevat elokuvaa, vaikka Rudolph onkin antanut erityisesti ylikierroksilla käyvälle Omar Eppsille hieman liikaa riehumistilaa. Mainittava on kuitenkin monta muutakin muistettavaa roolityötä tehnyt Albert Finney, joka konkretisoi Troutin hahmon jo pelkällä olemuksellaan. Muuten hyvin erinäköiselle Finneylle on laitettu Vonnegutin (joka vilahtaa elokuvassa kimpaantuneen mainosohjaajan roolissa) kihara tukka.

Breakfast of Champions näyttää modernin Amerikan kaoottisena maailmana, jossa television luomat kuvat muokkaavat ihmisten ymmärrystä maailmasta, eivätkä hyvään suuntaan. Samat mainokset, jotka rakentavat hänelle täysin tuntemattomasta Dwaynesta Waynelle idolin ja täydellisen luottamuksen kohteen, murskaavat Dwaynen viimeisetkin ymmärryksen rippeet. Lopussa elokuva kuitenkin päästää hahmonsa veräjästä, vaikkakin varsin epätavallisilla tavoilla todellisuuden hajotessa itse kunkin ympäriltä. Sinänsä latteat opetukset siitä, että elämää on vain elettävä ja että kaikki muut ihmiset ovat yhtä todellisia ja arvokkaita kuin oma itsekin eivät tunnu perusteettomilta tai päälle liimatuilta. Rudolph on ohjaajana tässä tapauksessa kuin sirkustirehtööri, vyöryttäen äänekkäitä ja vauhdikkaita hetkiä toistensa perään ja päälle. Välillä ruutu täyttyy animaationa toteutetuista hallusinaatioista, hieman kuin alkuteoksen tekstin välissä jatkuvasti esiintyvät piirustukset. Vaikka sen kohtausten ja näyttelijäsuoritusten sävy hyppiikin koko ajan sinne tänne, pysyy elokuva koko ajan hyvin liikkeessä ja on juuri oikean pituinen. Varsinaisen sanoman tai purevan kritiikin sijaan Breakfast of Champions sisältää kuvallisen temppuilun ohella kuitenkin lähinnä maanista, viihdyttävää komediaa, vaikka onnistuukin tekemään joitain havaintoja ihmisyydestä ja nykymaailmasta.

***½-
© Ilja Rautsi, julkaistu: 16.6.2004
keskiarvo
toimitus
3.75/5.00 (2)
 JSIR
  4.0 3.5
keskiarvo
lukijat i
2.25/5.00 (6)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  0 (10)
0%
Breakfast of Champions (1999)  Breakfast of Champions (1999)Autokauppias Jumalan armosta  

kommentit

odota...
QCine kommentoi (22.12.2009 18:15:41)
user avatar Ymmärrän, että kirja on hankala filmatisoitava, mutta ei näin. Ei todellakaan näin.
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa