Caroline Munro

En kärlekshistoria (1970) :: A Swedish Love Story

Eräs rakkaustarina

aka Eine Schwedische Liebesgeschichte

En kärlekshistoria #1 En kärlekshistoria #2

Roy Anderssonin esikoiselokuva En kärlekshistoria on pienimuotoinen, ihmisläheinen ja herkkä tarina kahden nuoren välisestä ensirakkaudesta. Andersson ei kuitenkaan tyydy "pelkkään" rakkaustarinaan, vaan näyttää pääparin perheiden kautta elämän kirjoa ja niin perhe- kuin rakkaussuhteidenkin moninaisuutta eri ikäluokkien ja persoonallisuuksien keskuudessa. Alun perhejuhlassa, jossa rakastavaisten katseet kohtaavat ensi kerran, näytetään ihastuksen puhkeamisen ohella vanhuuden katkeruus. Toisessa ja pisimmässä jaksossaan elokuva kuvaa nuorten kehittyvän ja haparoivan rakastumisen ensiaskeleet ja lopun pitkässä rapujuhlajaksossa keski-iän rutinoituneen ja katkerankin parisuhdehelvetin.

En kärlekshistoria [1]
En kärlekshistoria [2]

Pär (Rolf Sohlman) ja Annika (Ann-Sofie Kylin) huomaavat toisensa sattumalta ulkoilmajuhlatilaisuudessa, jossa molempien perheet ovat vieraina. Ensimmäiset arat katseet eivät kuitenkaan vielä johda mihinkään, vaan vasta myöhempi kohtaaminen johtaa suhteen aloittamiseen, vaikkei sekään helppoa ole.

En kärlekshistoria onnistuu todella todentuntuisesti välittämään, miltä tuntuu rakastua ensimmäistä kertaa. Omasta itsestäänkin täysin epävarmojen nuorten oppiessa luottamaan toisiinsa karikoiden kautta paljastuu nuoren rakkauden totaalinen naiivi kauneus. Kaikki tunteet, erityisesti aggressiiviset, ovat elämää suurempia eikä mitään muuta voi nähdä niiden räjähtäessä pinnalle. Andersson ei selitä, vaan päästää lähikuviin ja katseisiin perustuvin hetkin katsojan teinirakkauden sielunmaisemaan, seuraten tapahtumia naturalistisesti ja vailla tippaakaan keinotekoisuutta. Nopeilla leikkauksilla (ainakin Anderssonin Sånger från andra våningeniin verrattuna...) liikkuvan elokuvan näyttelijäsuoritukset ovat niin todentuntuisia, että välillä tulee oikein kiusaantunut olo nuorten intiimejä hetkiä seuratessa. Elokuvan katselu tuntuu silloin toisten elämän tirkistelyltä ja paradoksaalisesti haluaisikin toisinaan vain jättää tytön ja pojan omaan rauhaansa, silti odottaen mitä seuraavaksi tapahtuu.

En kärlekshistoria [3]
En kärlekshistoria [4]

En kärlekshistorian ohjaaja Roy Andersson tuntuu samalta mieheltä kuin Sånger från andra våningenin ohjaaja Roy Andersson, vaikka elokuvat ovatkin monessa suhteessa täysin erilaisia. Samankaltaisia absurdeja hetkiä löytyy myös En kärlekshistoriasta, mutta ilmaisu on tietysti erilaista koska tarina ja aikomukset ovat erilaiset. En kärlekshistoriassa kamera ei ole tapahtumien ahdistava tallentaja vaan kulkee vain niiden mukana välittömästi ja energisesti. Ihmiset ovat herkullisia tyyppejä kaikessa pikkumaisuudessaan ja tuntuvat erittäin aidoilta. Kukaan ei ole luodun oloinen, vaan kaikki selvästi asuttavat tätä hieman kärjistettyä todellisuutta, jonka Andersson meille on luonut. Kutkuttavien henkilökuvien vangitsemisen lisäksi Anderssonin ilmeisin kyky on odottamattomilla hetkillä näyttää jotakin kertakaikkisen absurdia, kuten lopun rapujuhlien idioottimaiset juhlahatut, jollainen päässään Annikan isä pitää suurta puhetta yhtä naurettava rapulautasliina rinnuksillaan. Huumori vapauttaa katsojan hetkeksi draamasta ja hahmoista välittää sen ansiosta huomattavasti enemmän, inhimillisyys kun koostuu pääosin virheistä ja persoonallisista typeryyksistä.

En kärlekshistoria [5]
En kärlekshistoria [6]

En kärlekshistoria sisältää myös Andersonille tuttua, tässä elokuvassa tosin melko pientä, yhteiskuntakritiikkiä erityisesti ahneutta, rikkauksien mädättämiä sieluja ja heikkojen sortamista vastaan, vain siitä syystä että voi. Pientä tahatonta lisäkomiikkaa saa 70-luvun mielettömistä hulmuavista kutreista.

****-
© Ilja Rautsi, julkaistu: 15.7.2004
keskiarvo
toimitus
3.70/5.00 (5)
 JSJM*IRMMEMPI
  3.5 4.0 4.0 2.5 4.5 4.0
keskiarvo
lukijat i
3.86/5.00 (11)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  16 (23)
70%
En kärlekshistoria (1970)  En kärlekshistoria (1970)Eräs rakkaustarina