Caroline Munro

Inugami (2001)

aka Inugami, l'esprit du mal

Inugami #1 Inugami #2

Masato Haradan uraan kuuluu monta epäonnistumista, niin elokuvissaan kuin valinnoissaan ja usein pelkästä huonosta tuurista. Harada ei esimerkiksi hyväksynyt Rowing Through -elokuvaansa (1996) kahta nousevaa Hollywood-tähteä, Matt Damonia ja Ben Affleckia. Samuel L. Jackson olisi halunnut innokkaasti Haradan elokuvaan cameo-rooliin pienellä summalla, mutta Haradan budjettiajatteluun Jackson ei enää mahtunut. Haradan Gunhed (1989) on yksi James Cameronin lempielokuvista, mutta länsimaissa äärimmäisen huono dubbaus sai ohjaajan vaihtamaan krediiteissä nimensä Alan Smitheeksi - tosin vain dubattuihin versioihin.

Inugami [1]
Inugami [2]

Suomessa Harada tunnetaan parhaiten Rakkautta & Anarkiaa -sarjassa julkaistusta Ko-Gals -elokuvastaan (1997), jossa hän käsitteli itseään myyvien japanilaisten koulutyttöjen rahanhankkimistapoja. Vieläkin useammat lienevät nähneet miehen Tom Cruisen tähdittämässä The Last Samuraissa (2003), jossa Harada näytteli sivuosassa Omuran roolin. Harada on viettänyt suuren osan elämästään USA:ssa ja olipa mies aikoinaan itsensä Howard Hawksin oppipoikana.

Shikokun saarella sijaitsevassa pienessä kylässä elävän Bonomiya -suvun naiset ovat tuomittu vartioimaan uurnaa jonka sisällä uskotaan olevan Inugami, muinainen jumala. Käsityönä paperia työkseen tekevä Miki Bonomiya on keski-ikäinen nainen, joka vaikuttaa kuitenkin ikäistään nuoremmalta. Kylään saapuva nuori miesopettaja Akira rakastuu kohtalokkaasti Mikiin ja parille syntyykin suhde, mitä kylän muut asukkaat ja varsinkaan Mikin sukulaiset eivät katso hyvällä. Suhde näyttää tekevän Mikille hyvää, sillä hän alkaa nuortumaan aivan silminnähtävästi. Suvun vanhin veli on epäilyttävänkin mustasukkainen ja pian Akiralle alkaa paljastua suvun synkkä menneisyys. Samalla kirous vaikuttaa päähenkilöiden jokapäiväiseen elämään ja oudot kuolemat alkavat ennen pitkää pelottaa muitakin kylän asukkaita.

Inugami [3]
Inugami [4]

Inugamin tarina on hyvin monimutkainen ja -ulotteinen, eikä se jaksakaan aina kantaa niinkuin sen pitäisi. Haradan ilmiömäisen visuaalinen tyylitaju tulee kuitenkin apuun ja niinpä Inugamin seuraaminen on kuin unta, jossa kielletty ja sairaskin tuntuu hyväksyttävältä ja oikeutetulta. Elokuvan rakkaussuhde kun on pohjimmiltaan hyvinkin oidipaalinen mutta koska jo tämäkin paljastaa hieman liikaa, jätän juonenkuvauksen kertomisen nyt vähemmälle.

Harada on selvästi nauttinut Japanin eittämättä komeiden vuoristojen ja luonnon kuvaamisesta. Elokuva alkaa näyttämällä lyhyesti Mikin (Yuki Amami) paperintekoa. Tämän jälkeen Giuseppe Verdin äärimmäisen komean Overturen (La forza del destino) säestämänä kamera liitää taivaalla seuraten Akiran matkantekoa syrjäiseen Shikokuun. Näin päähenkilöt on esitelty ja elokuvalle on luotu pahaenteinen mutta kaunis tunnelma. Inugamin yliluonnollisuus on koko ajan läsnä luonnollisena osana elämää ja Haradan mukaan ihmiset uskovat edelleenkin Inugamiin. Elokuvalla on näin siis eräänlainen todellisuuspohja. Onneksi tehosteet on jätetty vähemmälle (vaikkakin nekin vähät on toteutettu hyvin taidokkaasti) ja jätetty mielikuvitukselle varaa.

Inugami [5]
Inugami [6]

Näyttelijöistä Yuki Amami jää parhaiten mieleen roolissaan alati nuortuvana Mikinä ja hänen rinnallaan Akiraa esittävä Atsuro Watabe jää auttamattomasti varjoon, vaikkakin sopii rooliinsa sinällään oikein hyvin.

Inugami on hyvin hidastempoinen ja omaperäinen elokuva, joka vaatii katsojaltaan rauhoittuneen mielentilan auetakseen kunnolla.

Versioinfo (16.8.2004):

Universe Laser & Videon dvd:tä on ilo seurata huolimatta paikoin elävistä väripinnoista. Kuvaus pääsee oikeuksiinsa luonnollisissa väreissä ja kohtuutarkassa anamorfisessa kuvassa.

****-
© Esa Linna, julkaistu: 16.8.2004
keskiarvo
toimitus
2.75/5.00 (4)
 JSSMELJM*
  2.5 2.5 4.0 2.0
keskiarvo
lukijat i
2.33/5.00 (3)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  -3 (5)
60%
Inugami (2001)  Inugami (2001)Inugami, l'esprit du mal