Caroline Munro

Dust Devil (1992)

aka Le souffle du démon; Demoniaca

Dust Devil #1 Dust Devil #2

Richard Stanley oli 90-luvulla kauhun uusi, suuri lupaus. Räväyttävä, paljon budjettiaan vaikuttavammalta näyttänyt halpisscifi Hardware (1990) vetosi särmikkäitä ja omaperäisiä visioita kaipaavaan genre-yleisöön. Kaksi vuotta myöhemmin ilmestynyt, omia mystisiä polkujaan kulkeva Dust Devil jatkoi myös lupaavalla linjalla ja Stanley vaikutti olevan varsinainen visionääri. Sitten hänet värvättiin tekemään uutta elokuvaversiota H. G. Wellsin tieteiskirjallisuuden klassikosta The Island of Doctor Moreau. Stanley sai potkut elokuvasta kiistellyissä olosuhteissa vain parin kuvauspäivän jälkeen ja 1996 ilmestyneestä laimeasta lopputuloksesta vastasi (nyt jo kuollut) ohjaajaveteraani John Frankenheimer. Tapauksen jälkeen suurten studioiden hylkimä, sittemmin dokumentteja tehnyt Stanley ei ole vieläkään palannut fiktioelokuvien pariin ja näyttää näin ollen jäävän ikuiseksi lupaukseksi, jonka kankaalle saama kuvasto on kieltämättä kiehtovaa.

Dust Devil [1]
Dust Devil [2]

Etelä-Afrikassa asuva Wendy Robinson (Chelsea Field) jättää aviomiehensä Markin (Rufus Swart) ja päättää ajaa läpi mantereen. Keskellä autiomaata hän poimii kyytiinsä salaperäisen liftarin (Robert Burke), joka elokuvan alussa on jo ehtinyt tappaa kaksi ihmistä. Sekä Mark että murhaajaa jahtaava etsivä Ben Mukurob (Zakes Mokae) lähtevät Wendyn jäljille halki loputtoman aavikon. Tämän enempää on tarpeetonta sanoa.

Dust Devil poimii vaikutteita kauhu- ja lännenelokuvista, muodostaen kuitenkin suhteellisen omaperäisen, vaikkakin epätasaisen kokonaisuuden. Elokuvan nimihenkilö, kirjaimellisesti hirviöksi osoittautuva Dust Devil on Etelä-Afrikan mytologiasta napattu myytti, josta on saatu kiehtova yliluonnollinen sarjamurhaajahahmo. Elokuvan myös kirjoittanut (ja Etelä-Afrikassa syntynyt) Stanley ammentaa muutenkin vahvasti kuvaamansa maan mytologiasta ja mystiikasta, niin juonellisesti kuin kuvallisestikin. Halki elokuvan nähtävät spiraalikuviot tukevat hienosti syklistä käsitystä maailmasta, ja muutenkin ohjaaja osaa sekä napsia komeita ja vaikuttavia luontokuvia, että luoda tunnelmaa otoksilla pienistä odottamattomista yksityiskohdista. Simon Boswellin hypnoottinen musiikki tukee kuvia täysillä ja johdattelee katsojan väistämättä elokuvan mukaan.

Dust Devil [3]
Dust Devil [4]

Ongelmilta ei kuitenkaan vältytä, minkä takia Dust Devilkin päätyy lopulta juuri tuohon "lupaus" -kategoriaan. Elokuva ei missään vaiheessa ylly täysille kierroksille paikoitellen upeasta kerronnastaan huolimatta. Tämä johtuu osittain siitä, että Stanleyn kyvyt pääsevät oikeuksiinsa ainoastaan kohtauksissa jotka häntä selkeästi kiinnostavat. Stanley on täysin elementissään rakentaessaan mystisen tappajansa mytologiaa ja hänen hirmutekojensa yksityiskohtia kuvatessaan, mutta ihmisten välinen draama ei näytä ulottuvan hänen kiinnostuksensa alueelle ja esimerkiksi alun ero-kohtaus on jokseenkin vaivaannuttava. Myöskään kliimaksi, vaikkakin efekteiltään toimiva, ei sovi lainkaan aiempaan tunnelmaan. Syklisyyttä vahvistava lopetus on kuvallisesti komea mutta jää sisällöllisesti lievästi tyhjän päälle syystä joka on...

...naispääosan esittäjäksi valittu Chelsea Field (Commando, Masters of the Universe!). Suoraan alusvaatekatalogista ulos kävellyt Field on kyllä luonteva kameran edessä, mutta kaikki sisäisen elämän ja persoonallisuuden välittäminen on hänen tusinakauniiden kasvojensa ulottumattomissa - henkisestä muutoksesta nyt puhumattakaan. Robocop 3:sen myötä unohduksiin vaipunut Robert Burke sen sijaan vakuuttaa nimiosassa. Pitkässä cowboy-takissa ja lierihatussa vaeltava Dust Devil on (ainakin ilman hieman köykäisiä demonimeikkejään) Burken esittämänä juuri sopivan karulla tavalla mysteerinen hahmo.

Dust Devil [5]
Dust Devil [6]

Dust Devil on paikoin upea, monin osin puutteellinen, mutta koko kestonsa ajan erittäin kiinnostavana pysyvä kauhuelokuva (jonka kauhu on kuitenkin enemmän Clive Barkerin suuntaan, eli pelottavan sijaan fantastista). Samalla se on myös sykähdyttävä näkemys Etelä-Afrikasta ja pieni vilaus sen myyteistä. Richard Stanleylla on hyvin selvästi visio, ja ehkä hän jonain päivänä saa toteuttaa loppuun asti hiotun elokuvan kunnon rahoituksella. Tässä arvosteltu elokuva on 105-minuuttinen "ohjaajan lopullinen versio".

***½-
© Ilja Rautsi, julkaistu: 17.8.2004
keskiarvo
toimitus
3.40/5.00 (10)
 JSSMJLKKJM*IRMMMK*EMPI
  3.5 3.5 3.5 4.0 2.5 3.5 2.5 3.5 4.0 3.5
keskiarvo
lukijat i
3.61/5.00 (19)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  17 (29)
59%
Dust Devil (1992)  Dust Devil (1992)