Caroline Munro

King of the Ants (2003)


King of the Ants #1 King of the Ants #2

"Everyone has a breaking point."

Stuart Gordonin elokuvia on aina mukava katsoa. Vaikka etukäteen onkin arvattavissa, etteivät ne kuitenkaan tule olemaan mitään mestariteoksia, Gordonin elokuvat tarjoavat silti lähes poikkeuksetta jotain erikoista, omaperäistä ja tavanomaisuudesta poikkeavaa. Näin on myös King of the Antsin suhteen.

King of the Ants [1]
King of the Ants [2]

Sean Crawley (Chris McKenna) on erilaisia hanttihommia työkseen tekevä nuori mies. Toimiessaan väliaikaisesti maalarina sattuu hän keikallaan tapaamaan Dukeksi kutsutun lihavan sähkömiehen (George Wendt). Duke huomaa Seanin hieman hutiloiden tehdystä työstä, ettei Sean ole oikea maalari ja Sean avautuukin Dukelle tunnustaen, että tekee aina niitä töitä mitä milloinkin onnistuu hankkimaan. Miesten rupatellessa toisilleen enemmän Sean mainitsee myös halunneensa pienestä pitäen yksityisetsiväksi. Töistä poistuessaan Duke pyytää Seanin puhelinnumeroa ja kertoo voivansa soittaa myöhemmin jos sattuisi löytämään Seanille sopivaa työtä. Myöhemmin Sean saa Dukelta soiton ja Duke vie hänet golf-radalle tapaamaan Ray Mathews (Daniel Baldwin) nimistä rakennustyömaapomoa. Mathews tarjoaa Seanille tilaisuuden saada toteuttaa yksityisetsiväfantasiansa ja vakoilla kaupunginvirkamies Eric Gatleyn (Ron Livingston) toimia. Mathews ei kerro työnkuvasta sen enempää, eikä Sean utele.

King of the Ants [3]
King of the Ants [4]

Sean ryhtyy seuraamaan Gatleyta ja onnistuu siinä sivussa ihastumaan Gatleyn vaimoon Susaniin (Kari Wuhrer). Myöhemmin Seanin toimitettua valokuvia ja tietoja Gatleyn toimista Duke ja Mathews ovat selvästi hermostuneita tapahtumien kulusta. Yömyöhällä Sean tapaa ympäripäissään olevan Mathewsin autossa ja Mathews kertoo Seanille tarinan siitä kuinka hän kerran pääsi pukille nuoren sihteerinsä kanssa, mutta talon ovea raapinut koira häiritsi toimitusta, joten siltä täytyi vääntää niskat nurin. Mathews ehdottaakin seuraavaksi Seanin vääntelevän Gatleyn niskoja. Saatuaan tarpeeksi houkuttelevan tarjouksen Sean suostuu murhaamaan Gatleyn.

Suoritettuaan veriteon yrittää Sean saada yhteyttä Dukeen ja Mathewsiin, mutta käy pian selväksi, ettei miehillä ole aikomustakaan maksaa Seanille hänen palkkiotaan. Miehet uhkailevat Seania poistumaan kaupungista, mutta Sean ei suostu pompoteltavaksi, vaan piilottaa Gatleylta varastamansa todisteet Mathewsin ja Duken hämäräpuuhista ja ilmoittaa miehille, ettei hänellä ole aikomustakaan poistua kaupungista ennen kuin saa rahansa. Mathews ei yllättäen riemastu Seanin suunnitelmista vaan kiikuttaa miehen syrjäiselle ranchilleen, jossa Seanin pääkoppa ja golfmailat saavat tehdä tuttavuutta toisiinsa usean päivän ajan. Kun Mathews ja hänen miehensä ovat varmoja siitä että Seanin pää on kolhittu täysin järjettömäksi, hänet päästetään lähtemään. Mathewsin pahaksi onneksi Sean sattuu kuitenkin olemaan selviytyjätyyppiä ja loppuelokuvan teemana saakin luvan toimia verinen kosto, useiden - enemmän tai vähemmän ennalta arvattavien - juonenkäänteiden siivittämänä.

King of the Ants [5]
King of the Ants [6]

On erittäin positiivinen yllätys että H.P. Lovecraft -filmatisoinneistaan (mm. Re-Animator, Dagon) parhaiten tunnettu Stuart Gordon on pystynyt ohjaamaan kelvollisen elokuvan, jossa ei hyödynnetä lainkaan yliluonnollisuuksia. Elokuva saa varmasti kiittää paljosta Charlie Higsonin romaanin pohjalta Higsonin itsensä kirjoittamaa käsikirjoitusta, joka soveltuu tällaisen pikkunäppärän b-elokuvan pohjaksi erittäin hyvin. Kameraa käsivaralla pyörittelevä Mac Ahlberg (mm. Levottomat ja lukuisat muut b-elokuvat) hoitaa hommansa melkein kunnialla loppuun, vaikkakin on pakko antaa pientä miinusta parin kohtauksen ärsyttävän "trendikkäistä" hidastus/nopeutus -leikkauksista. Itse näyttelijät suorittavat roolityönsä oikein kelvollisesti ilman silmiinpistäviä heikkouksia. Erityisen positiivisena mieleen jää näyttelijä Chris McKennan roolisuoritus.

B-elokuvastandardien mukaan tissejä ja verta on tietenkin oltava aina tarjolla, joten maitorauhasten esittelypuolen on saanut hoitaakseen Kari Wuhrer, jonka lisäksi tisuja vilauttelemaan pääsee myös Seanin houreuniin materialisoitunut työmaakalenterin porakonetytsy. Graafinen väkivalta ja verenlennätys viedään pariin otteeseen äärimmäisyyksiin, mutta myös veretön väkivalta osaa olla erittäin kivuliaan näköistä ("Fore!"). Mukava nähdä että Gordon on vielä voimissaan.

***½-
© Jetro Suni, julkaistu: 28.8.2004
keskiarvo
toimitus
3.20/5.00 (5)
 JSSMJLJMPI
  3.5 3.5 3.5 2.5 3.0
keskiarvo
lukijat i
3.24/5.00 (17)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  11 (31)
35%
King of the Ants (2003)  King of the Ants (2003)