Caroline Munro

Kontroll (2003) :: Control

Lipuntarkastus

Kontroll #1 Kontroll #2

Unkarilaisia elokuvia näkee Suomessa todella harvoin, toisin sanoen ei käytännössä ikinä. Metrojen matkalippujen tarkastajien maanalaiseen maailmaan sijoittuva Kontroll on ainakin piristävä tuttavuus. Elokuva on Amerikassa kasvaneen mutta sittemmin kotimaahansa Unkariin muuttaneen Nimród Antalin esikoispitkä, ja sen perusteella mieheltä on lupa odottaa energisiä, omaperäisiä ja todentuntuisia elokuvia vastaisuudessakin.

Kontroll [1]
Kontroll [2]

Kontroll ei varsinaisesti ole juonielokuva, vaan se lähinnä seuraa unkarilaisen matkalipputarkastajaryhmän päivittäisiä edesottamuksia. Päähenkilöksi nousee menneisyyttään metrotunneleihin paennut ryhmän johtohahmo, näennäisen päättäväinen mutta rennosti elämään ja työhönsä suhtautuva Bulcsú (Sándor Csányi). Kaikki vihaavat lipputarkastajia, monet eivät kunnioita heitä lainkaan ja jotkut käyvät väkivaltaisiksi. Eikä työpaikankaan ilmapiiri ole tervein mahdollinen. Äärimmäisenä huvituksen ja kilpailun muotona tarkastajat juoksevat metron perässä seuraavalle asemalle - yrittäen ehtiä sinne ennen takana tulevaa viimeistä vuoroa. Tunnelma tiivistyy kun matkustajia metrojen alle työntävä mustanpuhuva huppupää kiihdyttää tahtiaan.

Antalilla on erittäin varma ote ohjaajana ja toisin kuin monet musiikkivideoissa uransa aloittaneet, ei hän pelkää antaa kameran vain kuvata näyttelijöitä, luottaen heihin sekä tarinaan. Kerronta ei silti ole missään nimessä laahaavaa, vain päinvastoin koko ajan liikkeessä. Etenkin pitkä juoksutakaa-ajo tempaa mukaansa energiallaan. Kontroll ei naljailevaa alkuaan lukuun ottamatta (jossa metrotyöntekijä lukee lapusta, etteivät tapahtumat pohjaudu todellisuuteen ja tämän elokuvan tarkastajat eivät ole oikeita tarkastajia...) kertaakaan poistu maan alta, mikä osoittautuu toimivaksi ratkaisuksi. Näin tunneliverkosto tuntuu täysin omalta maailmaltaan joka toimii omilla säännöillään.
NEOn elektronisesti sykkivä soundtrack on olennainen osa kerrontaa, vaihdellen sujuvasti kiihkeästä seesteiseen.

Kontroll [3]
Kontroll [4]

Kontroll alkaa eletyltä elämältä tuntuvana vauhdikkaana draamakomediana, mutta mitä pitemmälle elokuva etenee, sitä enemmän se saa kauhutrillerin piirteitä. Mystisyyttä herättelevät kauhujaksot, vaikka päähenkilön sielunelämään liittyvätkin, eivät täysin sulaudu muun materiaalin kanssa ja elokuva onkin enemmän kotonaan pysytellessään "turvallisella" maaperällä. Maailma on kuitenkin jo itsessään tarpeeksi kiinnostava ja elokuvan parhaaksi anniksi muodostuvat huumori ja etenkin hahmot. Niin tarkastajiksi kuin matkustajiksi on löydetty persoonallisen näköisiä ihmisiä, jotka osaavat näytelläkin.

***--
© Ilja Rautsi, julkaistu: 30.8.2004
keskiarvo
toimitus
3.00/5.00 (3)
 SMTPIR
  3.0 3.0 3.0
keskiarvo
lukijat i
3.63/5.00 (4)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  1 (8)
13%
Kontroll (2003)  Kontroll (2003)Lipuntarkastus