Caroline Munro

Na Cha the Great (1974)

aka Na Zha; Na Cha

Na Cha the Great #1 Na Cha the Great #2

Vetäydyttyään Taiwaniin ohjaamaan erinomaista shaolin-sarjaansa oman Chang's Film Co. -yhtiönsä suojissa, päätti Chang Cheh tarttua myös palaan vielä kaukaisempaa historiaa ja ohjasi elokuvan kansantarujen mukaan Kiinan esihistoriaa hämmentäneen myyttisen jumalhahmo Na Chan elämästä (ja ensimmäisestä kuolemasta).

Na Cha the Great on niin ikään Chang's Film Co.:lle tehdyn The Fantastic Magic Baby (1975) -hömpän ohessa Changin Shaw Brothers -uran tyylipuhtain fantasiaelokuva. Tuntuu kuin ohjaajasuuruus olisi halunnut hieman irrotella vakavanaamaisten kung fu -järkäleidensä lomassa. Silti Changille tyypillinen kaavamaisuus on jättänyt jälkensä myös Na Chaan, mikä toimii kevyeksi hupailuksi tarkoitettua elokuvaa vastaan.

Na Cha the Great [1]
Na Cha the Great [2]

Na Cha the Great ei pääse oikein missään vaiheessa omille jaloilleen ja antaa vaikutelman, että Chang's Filmin perustiimi on vain vaihteeksi päättänyt pukea ylleen erikoisemmat kuteet ja näytellä satuhahmoja. Siinä missä Taiwaniin sijoittuvien kuvausten suomat avarat niityt ja metsäaukiot toimivat erinomaisesti shaolin-sankareiden miehisten urotöiden taustoina, fantasiaspektaakkeliksi tarkoitetussa Na Chassa ne ainoastaan korostavat tuotantoarvojen vaatimattomuutta. Rannoilla hassuissa asusteissa loikkivat vesiarmeijan soturit näyttävät naamiaisista karanneilta. Ohjaajan visio ei missään vaiheessa kohtaa budjetin ja käsikirjoituksen rajoituksia.

Elokuvan pääasiallinen hauska sikiää silti juuri näistä rajoitteista. Lopputaistelun taivaslavaste, jossa heilutaan savukoneen sumentamassa sinisessä huoneessa, hakee pöhköydessä vertaistaan. Kuolleista nousseella Na Challa (Alexander Fu Sheng) on käytössään supersankarimainen arsenaali yliluonnollisia kykyjä ja aseita: tultasyöksevä keihäs, jalkoihin kiinnitettävät lentorinkulat ja taito vaihtaa vaatetusta silmänräpäyksessä. Jokainen efekti on toteutettu ihailtavalla ammattitaidottomuudella: Hongkong oli valovuosia jäljessä Hollywoodin erikoistehosteosaamisesta. Valitettavasti nämä huvittavat epäonnistumiset ovat elokuvan viihdyttävintä antia ja villi meno on levitetty aivan liian harvakseen pitkin elokuvaa. Na Cha syyllistyy elokuvataiteen pahimpaan mahdolliseen syntiin: sen äärellä tylsistyy.

Na Cha the Great [3]
Na Cha the Great [4]

Na Cha the Great on Chang Chehin lapsellisimpia ja väkivallattomimpia taistelulajielokuvia. Taistelukohtaukset ovat siistejä ja verettömiä. Silti Chang ei ole malttanut olla hieman roiskimatta: lopun klimaattisessa hyökkäyksessä Lohikäärmekuninkaan (Chiang Tao) vedenalaiseen palatsiin Na Chan keihäs puhkoo joukon epäinhimillisiä (mutta kovasti ihmistä muistuttavia) henkivartijoita: sotureiden mahasta tuttuun slow motion -tyyliin purkautuvat nestesuihkut virtaavat kaikkina muina väreinä paitsi punaisena. Kovien nimien (koreografeina Liu Chia-liang ja Tang Chia) läsnäolo nostaa toimintaan kohdistuvia odotuksia, mutta elokuvan muutamat kung fu -jaksot ovat haukotuttavia pettymyksiä.

Na Cha the Great [5]
Na Cha the Great [6]

Tarussa kerrotaan kuinka taivaassa asuva villiluonteinen ja vajaaälyinen Na Cha pilailee taoismi-opettajansa kustannuksella. Na Cha karkaa toistuvasti salaa tiukalta isältään (Lo Dik) alas kuolevaisten maailmaan. Sattumalta hän eksyy kylään, jota terrorisoi viereisessä lammessa asuvan Lohikäärmekuninkaan poika (Fung Hak On) apureineen. Na Cha ei sulata tällaista vääryyttä ja tappaa kiusanhenget. Lohikäärmekuningas pillastuu poikansa surmasta ja vaatii Na Chaa suorittamaan itsemurhan uhaten hukuttaa koko kylän. Na Cha suostuu ja riistää oman henkensä, mutta mystinen taolaisvelho herättää tämän kuolleista ja siunaa käytännöllisillä erikoisominaisuuksilla. Lohikäärmekuninkaan tyrannian on loputtava!

Alexander Fu Shengin Na Cha on kuin parodia hänen omasta elokuvapersoonastaan. Naiivi huolettomuus ja kujeileva leikinlasku on vedetty niin reippaasti ylikierroksille, että Na Cha karkaa kauas välittämisen toiselle puolen. Ylimielinen pöyhkeily ja kuolemanpelon täydellinen puute ovat kaikkea muuta kuin sympaattisen päähenkilön ominaisuuksia. Kaikesta ärsyttävyydestä huolimatta Fu Shengin luontainen valkokangaskarisma pelastaa hahmon täydelliseltä vastenmielisyydeltä.

Na Cha the Great [7]
Na Cha the Great [8]

Chang's Film Co. -kauden muun ulosannin tasokkaassa seurassa laimea Na Cha the Great tarjoaa helposti unohdettavan pettymyksen. Toisaalta elokuva, jossa toistuvasti painitaan jättikokoisen pehmolelulohikäärmeen kanssa ei voi olla kokonaan kehno.

**---
© Tatu Piispanen, julkaistu: 8.9.2004
keskiarvo
toimitus
2.75/5.00 (4)
 JSTPME
  3.5 2.0 3.0
keskiarvo
lukijat i
1.75/5.00 (2)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!