Caroline Munro

My Young Auntie (1981)

aka Cheung booi; The Senior; The Elders; Fangs of the Tigress; My Auntie; Chang pei

My Young Auntie #1 My Young Auntie #2

My Young Auntie on Liu Chia-liangin 80-luvun ohjaustöistä tärkein, vaikkei suinkaan paras (se kunnia langetkoon vuoden 1984 The Eight Diagram Pole Fighterille). Se vie Liun temaattisen elokuvanteon kaikkein pisimmälle ja koko elokuva koostuukin suoraviivaisen kerronnan sijasta Liun suosikkiteemojen käsittelyn ympärille rakennetuista kohtauksista.

My Young Auntie [1]
My Young Auntie [2]

Elokuva alkaa takautumalla: vanha mies on kuolemassa. Estääkseen mittavan omaisuutensa periytyvän ainoalle elossa olevalle lähisukulaiselleen, häikäilemättömälle pikkuveljelleen (Wang Lung Wei, johon myöhemmin viitataan ainoastaan kolmantena enona), hän menee naimisiin orvon palvelijattarensa Dai Nanin (Kara Hui Ying-hung) kanssa. Naimakaupan myötä Danista tulee "täti" kaikille sukuhierarkiassa aviomiestään alemmille ja kuoleman koittaessa ei pikkuveli voi suvun vanhimpana anastaa rikkauksia itselleen. Poismenon jälkeen Dai matkustaa testamentin kanssa tapaamaan edesmenneen aviomiehensä jo pitkään mullan alla maanneen isoveljen neljättä lasta Yu Jing Chuenia (Liu Chia-liang), jonka luotettavaan hoivaan perinnön on määrätty siirtyvän. Perille saavuttuaan Dain aiheuttama hässäkkä onkin melkoinen, kun arvostetun isoveljen vaimo onkin kurttuisen mummelin sijasta nuori ja hehkeä. Ylpeä kung fu -mestari Yu joutuu kiusalliseen tilanteeseen kun Dai ottaa talon komennon. Asioita monimutkaistaa entisestään Yhdysvalloista opiskelemasta palaava, länsimaalaistunut Yu Jing Chuenin poika Charlie (Hsiao Ho), joka ajautuu välittömään kilpailutilanteeseen uuden perheenpään kanssa.

My Young Auntie [3]
My Young Auntie [4]

Charlien saapuminen jäädyttää elokuvan juonellisen etenemisen täysin ja vaihtaa fokuksen länsimaalaisvaikutteiden, modernisoitumisen ja sukupolvien välisen kuilun humoristiseen tutkailuun. Koheltamisen keskeltä nostetaan paikoitellen esiin kiinnostaviakin näkökulmia, mutta kohtausten itsetarkoituksellisuus on usein turhauttavan ilmeistä ja monet gagit jatkuvat tarpeettoman pitkään. Komedia ei onneksi missään vaiheessa vajoa kovin matalaotsaiseksi ja jopa Hsiao Ho pitää ylinäyttelemisensä siedettävissä mitoissa. Vitsit ovat vanhanaikaisia ja kilttejä, vaikka seksuaalisuus on yksi hassuttelun suosikkiaiheista.

Koko elokuvan läpi kulkevina pääteemoina ovatkin sukupuoliroolit ja niiden kyseenalaistaminen sekä sukuhierarkian velvoitteet. Käytännössä juoneton hupailusektio pysyy sekin mielenkiintoisena Kara Hui Ying-hungin hurmaavan pääroolin ansiosta. Dai Nanin ja Charlien välinen seksuaalinen ja kung fu -kilpailuhenkinen jännite on yhtä herkullinen ja genren sisällä omalaatuinen kuin Dain ja Yu Jing Chuenin päälaelleen kääntynyt mestari-oppilas-suhde. Vitsinvääntöä maustetaan taiturimaisesti suunnitelluilla taistelukohtauksilla, joista mieleenpainuvin on tanssiaisiin sijoittuva väijytys: kulttuurit iskevät yhteen konkreettisesti kun ulkomaalaisteemalla järjestettyihin naamiaisiin tunkeutuva kolmannen enon pojanpoika (Yuen Tak) kamppailee länsimaalaisella pistomiekalla aseistautuneena Dai Nanin kiinalaista miekkaa vastaan.

My Young Auntie [5]
My Young Auntie [6]

Ensimmäisen tunnin jälkeen tarina ei käytännössä ole edennyt alkuasetelmastaan yhtään mihinkään. Juonenkuljetukseen palataan kun kolmannen enon kätyrit varastavat testamentin ja se täytyy tietysti hakea takaisin. Dai Nan yrittää omin metodeihinsa koulia Yu Jing Chuenista sekä tämän rapistuneemmista veljistä tehokasta iskujoukkoa kolmannen enon ansoitetun ja huolellisesti vartioidun kartanon vyöryttämiseen. Seuraavassa, useista perättäisistä yhteenotoista koostuvassa upeassa toimintajaksossa keihäät, kirveet ja miekat kolisevat sen verran mallikkaasti, että viimeisen puolituntisen välitön uusintataistelu tuntuu ansaitulta. Aseidenkäytöstä siirrytään lopulta paljasnyrkkiseen kliimaksiin kun Wang Lung Wei haastaa Liu Chia-liangin ratkaisevaan otteluun. Suorastaan mielettömäksi mätkeeksi yltyvä konfrontaatio on ällistyttävimpiä todisteita Liu Chia-liangin ilmiömäisestä osaamisesta ja ohjaajan parhaiten koreografioitu aseeton kaksintaistelu Martial Clubin (1981) finaalin rinnalla. Muutoin roolissaan pelkäksi kiintiöpahikseksi jäävä Wang Lung Wei tarjoaa Liulle täydellisen vastuksen ja näyttelijät ajoittavat monimutkaiset, pitkin otoksin kuvatut liikesarjansa hengästyttävän hurjaan tempoon.

My Young Auntie [7]
My Young Auntie [8]

Rakenteellisesta epätasaisuudestaan huolimatta My Young Auntie toimii niin monella tasolla, ettei siitä voi olla pitämättä. Sisältörikas komedia, muistettavat pääosaroolityöt, mestarillinen kung fu sekä kaiken kasassa pitävä omaperäisyys ovat luoneet jälleen yhden Liu Chia-liang -klassikon. Elokuvan taloudellisen menestyksen innoittamana Liu työsti aiheesta modernisoidun uudelleentulkinnan muutamaa vuotta myöhemmin. Yhtälailla erinomainen The Lady Is the Boss (1983) vetää My Young Auntiesta tutut teemat roisisti överiksi ja toimii lähinnä loisteliaiden toimintajaksojensa sekä huvittavan pöhköytensä varassa.

****-
© Tatu Piispanen, julkaistu: 8.9.2004
keskiarvo
toimitus
4.00/5.00 (4)
 JSTPJM*ME
  3.5 4.0 4.0 4.5
keskiarvo
lukijat i
3.80/5.00 (5)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  10 (10)
100%
My Young Auntie (1981)  My Young Auntie (1981)Cheung booi