Caroline Munro

The Bride from Hell (1972)

aka Gui xin niang

The Bride from Hell #1 The Bride from Hell #2

Shaw Brothersin tuottama The Bride from Hell on unohdettavan kiltti kummitushalpis, joka onnistuu olemaan kaikin puolin hämmästyttävän kokonaisvaltainen mitättömyys. Hongkong-kauhu ei päässyt irti perinteisen kohteliaista aavetarinoistaan ennen 70-luvun puolivälin nihilistisempää uutta aaltoa, ja The Bride from Hell on tähän mennessä näkemistäni periodikummitteluista se väsynein vedätys.

Kaksi vaeltajaa etsii yösijaa pimenevässä illassa. Toinen on salskeanrohkea sankarityyppi Yunpeng (aneeminen Yon Fan) ja toinen koomiseksi kevennykseksi tarkoitettu pulska hölmöläispalvelija Dahuozi (epähauska Got Siu Bo). Metsän laidalta löytyy syrjäinen mökki, jota emännöivän nuoren kaunottaren Anun (Margaret Hsing Hui) Yunpeng saa ympäripuhuttua majoittamaan uupuneen kaksikon. Yunpeng erehtyy iltakävelylle ja näkee epähuomiossa Anun makaamassa alasti vuoteellaan. Tyttöpolo säikähtää yöllistä hiipparia ja syyttää tätä neitseellisen kunniallisuutensa häpäisemisestä. Rehtinä miehenä Yunpeng tarjoutuu oitis menemään Anun kanssa naimisiin, jotta maineen lokaamiselta vältyttäisiin. Täysin samoin käy Dahuozille ja talon toiselle naisasukille (Carrie Ku Mei).

The Bride from Hell [1]
The Bride from Hell [2]

Seuraavaksi vietetään jo tuplahäitä. Miehet eivät tunne morsioitaan, mutta perse on perse ja sellaisen näkemisestä seuraa velvoitteita. Pian uudet vaimot osoittautuvat kuitenkin kaikkea muuta kuin täydellisiksi. Jotain on pahasti pielessä. Häävieraat näkevät naisten todelliset kasvot (vihreästi valaistut!) ja tunnistavat nämä heti aaveiksi. Onnelliset aviomiehet suhtautuvat väitteisiin ymmärrettävän skeptisesti. Samaan aikaan Anu näkee näkyjä, joissa hän irtautuu ruumistaan ja punapartainen mies kasvaa jättiläismäiseksi miekallasohijaksi. Asioiden oikea tila avautuu viimein Yunpengille, kun hän törmää metsäretkellään sattumalta ennustajaan, joka kertoo tämän kulmakarvoista miehen ilmiselvästi rakastuneen aaveeseen. Yunpeng suhtautuu asiaan supercoolisti hädin tuskin hämmästymättä (toisin kuin säikky Dahuozi) ja palkkaa taolaismaagin selvittämään tapausta. Paljastuu, että Anu on vuosikymmeniä sitten eläneen, raiskatun ja murhatun nuorikon kostamaan herännyt inkarnaatio.

The Bride from Hell [3]
The Bride from Hell [4]

The Bride from Hell ei sisällä ensimmäistäkään pelottavaa, jännittävää tai hauskaa kohtausta. Laihan tarinan lisäksi pahimmin tökkii koko ajan läsnä lilluva halpuus, mikä vesittää sen vähän tunnelman, joka näin tuttuun kummitustarinaan voitaisiin luoda kauniiden kuvien avulla. Nyt sekä lavasteet että valaistus ovat täydellisen mitäänsanomattomia, vaikka alhaaltapäin vihreänkelmeästi valaistuista naisaaveenkasvoista tuli sittemmin tuttua kuvastoa myöhemmissä Hongkong-kauhuelokuvissa. Leikkaa & liimaa -erikoistehosteista sentään irtoaa muutama säälinsekaisen huvittunut hörähdys. Taolaismaagin aaveenmetsästys esittelee jonkinnäköisen esiasteen Encounters of the Spooky Kindin (1981) ja Mr. Vampiren (1985) popularisoimalle kiinalaiselle Van Helsing -sankarille, mutta on joka tapauksessa puuduttavan tylsää seurattavaa. Loppuhuipennuskin on sen luokan antikliimaksi, että viimeistään tässä vaiheessa katsoja myöntää tulleensa nolosti huijatuksi. Mikäli on pysynyt hereillä.

The Bride from Hell [5]
The Bride from Hell [6]

Käsikirjoitus, budjetti, ohjaus, roolisuoritukset, tehosteet ja morsian ovat kaikki helvetistä. 75-minuuttisenakin The Bride from Hell tuntuu venytetyltä kuin leipurin naama jouluaamuna. Elokuva ei ole vaivan arvoinen edes Shaw Brothers -kompletisteille tai varhaisesta HK-kauhusta kiinnostuneille: paskaa.

*----
© Tatu Piispanen, julkaistu: 8.9.2004
keskiarvo
toimitus
1.50/5.00 (2)
 JSTP
  2.0 1.0
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!