Caroline Munro

The Dragon and Tiger Kids (1979)

aka Long hu men; Hell's Windstaff; The Hell's Wind Staff; Hell'z Windstaff; The Dragon and the Tiger Kids

The Dragon and Tiger Kids #1 The Dragon and Tiger Kids #2

The Dragon and Tiger Kids kuuluu siihen sakeaan joukkoon 70- ja 80-luvun vaihteen kung fu -komediahalpiksia, joista suurin osa on turhauttavaa ajanhukkaa. Aromiltaan pääasiassa paskanhajuista kasaa kannattaa kuitenkin tonkia, sillä välillä sieltä saa kalastettua todellisia helmiä. The Dragon and Tiger Kids on yksi näistä.

The Dragon and Tiger Kids [1]
The Dragon and Tiger Kids [2]

Elokuvan käsikirjoitus ei vakuuta omaperäisyydellään ja alun laksatiivilääkehuumori antaa odottaa jälleen yhtä sietämätöntä hölmöilyfarssia. Juoni ammentaa isolla kädellä kaikkien rakastamista kung fu -kliseistä: rasavillit oppipojat kiusaavat mestareitaan, joutuvat vastakkain ylivoimaisen vastustajan kanssa, oppivat koulutuksen tärkeyden, treenaavat perkeleesti ja lopulta päihittävät ison pahan. Näkymät kuitenkin kirkastuvat heti ensimmäisen iskunvaihdon yhteydessä, jota ei tarvitse kauaa odottaa: toiminta on nopeaa, kekseliästä, virheettömästi esitettyä - ja sitä on riittävästi! Corey Yuen Kwain, Chin Yuet Sangin, Yuen Shun Yeen ja Hsu Hsian yhdessä suunnittelemat taistelukohtaukset eivät häviä nyrkinvertaa tunnustetumpien virtuoosien Sammo Hungin ja Yuen Woo-pingin saman aikakauden töille. Siedettävässä kaliiberissa pysyttelevä slapstickin hukataan lähes täysin elokuvan puolivälin paikkeilla, kun pahisten organisoima verilöyly ajaa päähenkilöt kostoreissulle.

The Dragon and Tiger Kids [3]
The Dragon and Tiger Kids [4]

The Dragon and Tiger Kidsin mätöt eivät olisi yhtä näyttäviä ilman näin osaavaa roolitusta. Pieneksi tuotannoksi (Yuk Long Movies Co.) mukaan on saatu yllättävän päteviä nimiä. Jackie Chanin ja Sammo Hungin stunt-tiimeistä tuttu pikkumies Meng Hoi ja Meng Yuan Man (Daggers 8) suoriutuvat yhdessä mallikkaasti nuoren kung fu -oppilasparin päärooleista, vaikka molemmilta puuttuukin todellista tähtikarismaa. Taistelun viuhuessa tämä tosin unohtuu helposti: miehet kykenevät uskomattomaan koordinaatioon ja vaikuttavaan akrobatiaan. Vielä parempia ovat kaksikkoa kouluttavat mestarit Jason Pai Piao (Dirty Tiger, Crazy Frog) ja Kwan Yung Moon (My Young Auntie).

The Dragon and Tiger Kids [5]
The Dragon and Tiger Kids [6]

Elokuvan varastaa kuitenkin odotetusti Hwang Jang-lee: kiistatta valkokankaan kovimpia pahisnäyttelijöitä. Whang on intensiivisellä läsnäolollaan ja ilmiömäisellä jalkatyöskentelyllään pelastanut monta tusinahalpista, mutta The Dragon and Tiger Kidsissa hän on päässyt esittelemään taitojaan jo muutoin laadukkaaseen tuotantoon. Silti elokuva ei olisi läheskään yhtä muistettava ilman Hwangia. Pääpainon saavien, moitteettomasti hallittujen sauva- ja Eagle's Claw -tekniikoiden lisäksi hänellä on käytössään koko täydellistyneen potkintataiteen repertuaari, monimutkaiset sarjapotkut ja jalkalukot. Trikkivapaa hyppypotku, jossa Hwang potkaisee yhden ilmalennon aikana kolmea vastustajaa samalla jalalla päähän, saa katsojan kuin katsojan varmasti kurottautumaan kohti videoiden takaisinkelausnappulaa.

The Dragon and Tiger Kids [7]
The Dragon and Tiger Kids [8]

The Dragon and Tiger Kids on vaivatta 70-luvun lopun kung fu -komediabuumin parhaita independent-tuotantoja. Se näyttää, kuinka mitättömälläkin budjetilla voi oikeiden tekijöiden käsissä syntyä mitä nautittavimpaa martial arts -viihdettä. Ei ihme, että ohjaaja-koreografi Tony Liu Jun-guk napattiin elokuvan jälkeen Shaw Brothersin leipiin ja kunnon tuotantoarvojen pariin. Liun ensimmäinen Shaw-ohjaus oli kovasti The Dragon and Tiger Kidsia muistuttava kelpo kung fu -kohellus The Master (1980), mistä hän jatkoi 80-luvun varteenotettavimmaksi wuxia-fantasian tekijäksi.

****-
© Tatu Piispanen, julkaistu: 8.9.2004
keskiarvo
toimitus
3.67/5.00 (3)
 JSTPME
  3.5 4.0 3.5
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  3 (4)
75%
Hell'z Windstaff (1979)  Hell'z Windstaff (1979)Long hu men