Caroline Munro

Heroes Two (1974)

aka Fang Shiyu xing Hong Xiguan; Bloody Fists; Heroes II; Temple of the Dragon; Fang Shih Yu and Hung Shi Kuan

Heroes Two #1 Heroes Two #2

Chang Chehin 70-luvun puolivälissä ohjaamat shaolin-aiheiset eepokset edustavat Liu Chia-liangin ohjaustöiden rinnalla parasta kung fu -elokuvaa, mitä Shaw Brothers -katalogilla on tarjottavanaan. Kuusi elokuvaa käsittävä sarja kertoo legendaaristen shaolin-taistelijoiden seikkailuista ja mantsurialaisten pieksentään keskittyvistä urotöistä. Sarjan avaus Heroes Two asetti riman korkealle heti kättelyssä.

Heroes Two kuuluu Chang Chehin merkittävimpiin ohjaustöihin monestakin syystä. Wuxia-vaiheen jälkeinen siirtymäkausi Ti Lungin ja David Chiangin kanssa oli ohi: tämä on puhdasta kung fu -elokuvaa. Eikä Changilla näyttäytynyt olevan uuden tyylilajin kanssa minkäänlaisia ongelmia, vaan hän suorastaan tekee genrestä omansa.

Heroes Two [1]
Heroes Two [2]

Ei sillä, että itse elokuvat olisivat ongelmattomia - naisroolit pidetään minimissä kun puolipukeisten machomiesten toveruussuhteiden homoeroottisuus viedään äärimmilleen, sankarit ovat sankareiksi syntyneitä ja historiallisiin tapahtumiin löyhästi perustuvat juonikuviot kuljettavat tarinaa väkinäisesti taistelusta toiseen. Kill Bill: Vol. 2:een (2004) asti parodioitaviksi päätyneet hätäiset zoomaukset ja treenauskliseet ovat täältä lähtöisin. Mutta kaikki toimii loistavasti: lopputulos on elokuvahistorian viihdyttävintä väkivaltaa.

Heroes Twon myötä Chang Cheh vetäytyi tiiminsä kanssa Shaw Brothersilta kuvaamaan teoksiaan oman, autonomisen Chang's Film Co. -tuotantoyhtiönsä suojissa. Shaw't antoivat Changille käytännössä vapaat kädet mutta pitivät levitysoikeudet elokuviin. Chang's Film Co. perustettiin Taiwaniin, sillä järjestelyihin liittyi maan lainsäädännöllinen kiemura, joka määräsi Taiwaniin teattereissa hyvin menestyneiden Shaw-elokuvien tuottamat lipputulot käytettäväksi ainoastaan valtion rajojen sisällä. 1973 kuvattu Heroes Two purkitettiin kuitenkin vielä kokonaan Hongkongissa SB:n studioilla; tuotannot siirtyivät fyysisestikin Taiwanin maaperälle neljännestä shaolin-filmistä Five Shaolin Masters (1974) alkaen.

Chang kuvasi Taiwanissa kunnes suosio laski hälyyttävästi ja hänet kutsuttiin 1976 takaisin Hongkongiin, pienempien budjettien pariin. Chang's Film Co.:n tuotannot tunnistaa alussa esitettävästä logosta, jossa Chi Kuan Chun virittää jousta punaista taustaa vasten (intro on tosin poistettu Celestial Picturesin remasteroimista julkaisuista) ja Five Shaolin Mastersin jälkeen myös avarista luonnonmaisemista. Ero Changin myöhäisempien tuotantojen klaustrofobiseen studiosidonnaisuuteen on mittava.

Heroes Two [3]
Heroes Two [4]

Shaolin-elokuvat ennakoivat myös koreografi Liu Chia-liangin siirtymistä Shaw Brothersien ykkösohjaajaksi; sarja perustuu Liun ideaan. Suunnitteluvaiheessa Liu sai ylipuhuttua Changin kuvaamaan kung fua ja sen tyylisuuntia ennen näkemättömän autenttisesti: vaijeriavusteiset fantasiavaikutteet dumpattiin peruuttamattomasti jäteastiaan.

Uusi tyyli suosi myös uusia tähtiä. Vanhoista naamoista sarjan aloitukseen kelpuutettiin ainoastaan tosielämän kung fu -mestari Chen Kuan Tai. Etualalle tuotiin aiemmin Changin Police Forcessa ja The Generation Gapissa (molemmat 1973) vilahtanut 19-vuotias Alexander Fu Sheng sekä seuraavasta osasta lähtien toinen nuori lupaus Chi Kuan Chun. Molemmille on yhteistä surulliset kohtalot shaolin-sarjan menestyksen jälkeen: Chi eksyi vähemmän traagisesti unohdettaviin independent-helpiksiin ja koomikon urasta haaveileva Fu Sheng menehtyi tapaturmaisesti kesken The Eight Diagram Pole Fighterin (Liu Chia-liang 1984) kuvausten.

Heroes Two [5]
Heroes Two [6]

Heroes Two alkaa shaolin-temppelin tuholla. Nimen "two" ei suinkaan tarkoita elokuvan olevan jatko-osa, vaan sillä viitataan tiensä tulimerestä ulos taisteleviin päähenkilöihin Hung Hsi Kuaniin (Chen Kuan Tai) ja Fang Shih Yuun (aka Fong Sai Yuk: Alexander Fu Sheng). Kaksikko lienee Wong Fei Hungin ja munkki San Ten ohella Kiinan tunnetuimmat historialliset kung fu -sankarit ja heidän elämänvaiheitaan on väännelty milloin mihinkin elokuvaan sopiviksi. Hung Hsi Kuan kehitti Heroes Twossa käytettävän hung gar (hung fist) -tyylisuunnan ja ikuistettiin muistettavimmin Liu Chia-liangin Executioners from Shaolinin (1977) päähenkilöksi. Fong Shih Yu ei kaivanne esittelyjä: Suomessa asti teatterilevitykseen päässyt Jet Li -elokuva Fong Sai Yuk (1993) ja Ringo Lamin Burning Paradise (1994) ovat shaolin-sarjan ohessa parhaita Fong-tulkintoja.

Heroes Two tekee alusta asti harvinaisen selväksi mitä tuleman pitää: ensimmäisen vartin aikana nähdään viisi kung fu -taistelua! Temppelin hävityksestä selvinneet shaolin-sankarit piileskelevät ja etsivät liittolaisia mantsurialaisjoukkojen kukistamiseksi. Mantsut onnistuvat huijaamaan naivin ja ylpeän Fong Shih Yun auttamaan Hung Hsi Kuanin pidätyksessä. Fong ihmettelee Ming-kapinallisten vihamielistä suhtautumista kunnes tajuaa mitä on mennyt tekemään ja omistautuu Hungin pelastusmissiolle. Lopun suuressa ja verisessä joukkotaistelussa voimansa yhdistäneet Fong, Hung ja kapinalliset käyvät pahamaineisilla tiibetiläissotureilla vahvistettua mantsuarmeijaa vastaan.

Heroes Two [7]
Heroes Two [8]

Turhan pitkäkestoisesta väärinkäsityssekoilusta huolimatta koko paketti pysyy erinomaisesti kasassa ja Chang osaa rytmittää näyttävät yhteenotot tarinaan tyydyttyvästi. Hiekanpöllyisessä verenvuodatuksessa on jotain sittemmin saavuttamatonta, ainutlaatuista viehättävyyttä.

Muut Chang Chehin shaolin-syklin elokuvat ovat Men from the Monastery (1974), Shaolin Martial Arts (1974), Five Shaolin Masters, The Shaolin Avengers (1976) ja Shaolin Temple (1976): kaikki sydämellisesti suositeltavia merkkiteoksia, mutta keidenkään muiden kuin todellisten kung fun ystävien ei kannata vaivautua, sillä tämä on sitä itseään - hyvässä ja pahassa.


Three Styles of Hung School's Kung Fu

Alkuperäisellä teatterikierroksellaan Heroes Twon edessä esitettiin Liu Chia-liangin ohjaamaa ja koreografioimaa yhdeksänminuuttista lyhytelokuvaa Three Styles of Hung School's Kung Fu: A Demonstration Film of the Chinese Kung Fu (1974), jossa Chen Kuan Tai, Fu Sheng ja Chi Kuan Chun esittelevät hung gar -tyylin tekniikoita.

Heroes Two [9]
Heroes Two [10]

Vaikka lyhäri on ollut mukana lähes kaikilla Heroes Twon aikaisemmilla julkaisuilla, IVL:n R3-dvd:ltä sitä ei kuitenkaan löydy. Järkytyksen ja epätoivon sekainen tärinä katosi onneksi kung fu -fanien kiveksistä kun pätkä sittemmin ilmestyi ekstrana toistaiseksi ainakin The Boxer from Shantungin (1972) ja Executioners from Shaolinin (1977) dvd:llä. Valitettavasti kyseessä on digitaalitehostein sekä uudella kertojaäänellä ja konemusiikilla raiskattu lyhennetty versio - vanhassa dubbiselostuksessa on sen verran enemmän munaa, että suosittelen pitämään pölyttyneet kasetit tallessa.

Versioinfo (8.9.2004):

Tykyo Shockin R1-dvd paikkaa IVL:n julkaisun oleellisimpia puitteita: kuva on nyt anamorfinen, mukana alkuperäinen enkkudubbi ja mikä parasta, myös alkuperäiset englanninkieliset versiot Three Styles of Hung Fististä sekä alkuteksteistä - vhs:ltä napattuina mutta kuitenkin. Chen Kuan Tain haastattelu ja liuta trailereita viimeistelevät hyvän paketin.

****-
© Tatu Piispanen, julkaistu: 8.9.2004
keskiarvo
toimitus
3.17/5.00 (3)
 TPMEMK*
  4.0 2.0 3.5
keskiarvo
lukijat i
3.50/5.00 (3)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  2 (4)
50%
Fang Shiyu yu Hong Xiguan (1974)  Fang Shiyu yu Hong Xiguan (1974)Temple of the Dragon