Caroline Munro

Red Cockroaches (2003)

aka Scarafaggi rossi

Red Cockroaches #1  

Onkohan seuraava indielahjakkuus nousemassa näin suuren yleisön tietoon? Mahdollisesti - ja toivottavasti. Kuubalaisen ohjaajan Miguel Coyulan USA:ssa tekemä täyspitkä debyyttielokuva Red Cockroaches on jotain sellaista mitä ei joka vuosi päästä todistamaan. Coyula kuvasi elokuvansa digitaalisella videokameralla ja editoi sen kotitietokoneella kahden vuoden aikana. Budjetin suuruudeksi tuli noin 2000 dollaria (noin 1600 euroa).

Red Cockroaches [1]
Red Cockroaches [2]

Kun taustan tietäen Red Cockroachesin on lopulta katsonut, jää allekirjoittanutkin jotakuinkin sanattomaksi. Sen lisäksi että elokuva näyttää todella hienolta, on sen pohjana ohjaajan luoma mielikuvituksellinen, omaperäinen ja kekseliäs käsikirjoitus.

Tulevaisuuden New Yorkissa päähenkilö Adam lopettaa suhteensa hermoille käyvän tyttöystävänsä kanssa, mutta eipä mene aikaakaan kun toinen nainen on kiikarissa oudon sattuman kautta. Hän tapaa kiinnostavan ja kauniin Lilyn ohimennen metrotunnelissa. Suhde alkaa kuitenkin kehittyä vasta kun Lily tulee sattumalta Adamin kotiin vierailulle kysymään alivuokralaiseksi pääsyä, koska oli nähnyt tämän lehti-ilmoituksen. Kuviot alkavat mutkistua ja tapahtumat mennä entistä oudommaksi, kun Adamin äiti kertoo Lilyn olevan autokolarissa kuolleeksi luulemansa Adamin pikkusisko. Ennen pitkää perheen synkät salaisuudet näkevät päivänvalon ja tulevat hallitsemaan heidän elämäänsä kohtalokkain seurauksin.

Red Cockroaches [3]
Red Cockroaches [4]

Rohkeasti suunniteltu, science fictionia sivuhöysteenä käyttävä käsikirjoitus on tämän digivideo-mestariteoksen yksi monista ilonaiheista. Red Cockroaches näyttää kuinka tällainen kuvanlaatu voikin näyttää hyvältä - kunhan vain jokainen kuvakulma, valaistus sekä lavastus on huolellisesti ja tarkoin suunniteltu. Coyulan käyttämät oudot kuvakulmat sekä nopeat, vaikuttavat leikkaukset sopivat kuvastoon eivätkä ne näytä itsetarkoituksellisilta. Visuaaliset efektit tekevät Red Cockroaches -elokuvasta lopullisesti kauniin painajaisen näköisen. Tunnistamattomat lentävät esineet vilahtelevat pilvenpiirtäjien päällä, sumuisen kaupungin isoilta screeneiltä näytettävissä uutisissa varoitellaan happosateesta... futuristinen New York on saatu pienellä budjetilla yllättävänkin uskottavan näköiseksi.

Kengännauhabudjetin underground-elokuvissa näyttelijätyö on yleensä kompastuskivenä, mutta Red Cockroachesin pääosanesittäjät Adam Plotch ja Talia Rubel suoriutuvat hienosti osistaan. Toivottavasti elokuva toimii ponnahduslautana lahjakkaille näyttelijöille, joista kukaan ei ole vielä kuullutkaan. Vaikka tämänkaltainen insestiteema on varmasti vaikea pala jokaiselle näyttelijälle, hoitavat Plotch ja Rubel roolinsa häiritsevän uskottavasti.

Red Cockroaches [5]
Red Cockroaches [6]

Coyulan mutkaton ohjaus kruunaa elokuvan ja katsojan mielenkiinto säilyy elokuvan loppuun asti. Red Cockroaches on elävä todiste siitä, kuinka digitaalinen videokin voi olla varteenotettava työkalu nouseville elokuvantekijöille.

*****
© Esa Linna, julkaistu: 28.9.2004
keskiarvo
toimitus
4.33/5.00 (3)
 JSSMEL
  4.5 3.5 5.0
keskiarvo
lukijat i
3.25/5.00 (2)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  3 (5)
60%
Red Cockroaches (2003)  Red Cockroaches (2003)