Caroline Munro

One Nite in Mongkok (2004)

aka Wong gok hak yau; Wang jiao hei ye

One Nite in Mongkok #1 One Nite in Mongkok #2

Mongkokin sanotaan olevan Hongkongin Kowloonin alueen sydän ja se onkin yksi maailman tiiviimmin asutetuista asuinalueista. Kiinalainen salamurhaaja nimeltä Roy on palkattu tappamaan hallitsevista triad-ryhmittymistä toisen johtaja. Roylla on myös muita intressejä Mongkokiin tulemiselle, nimittäin oman vaimonsa Suen etsiminen. Royn palkanneella välikädellä, rahanhimoisella Lukilla, on oma ei-niin-lämmin menneisyytensä salamurhaajan kanssa. Kun Roy saapuu Mongkokiin, hän tutustuu samoilta kulmilta kotoisin olevaan ilotyttö Daniin joka auttaa Suen etsimisessä. Samaan aikaan rikosetsivä Miaolle herää vahva epäilys, jonka mukaan triadit tulevat ottamaan väkivaltaisesti yhteen - jos Roy vain saa hoidettua työnsä loppuun. Roy pitää pysäyttää ennen kuin tilanne ryöstäytyy käsistä. Näin syntyy moniulotteinen takaa-ajotarina, josta ei vauhtia, vaarallisia tilanteita ja väkivaltaa puutu.

One Nite in Mongkok [1]
One Nite in Mongkok [2]

Derek Yee on ohjannut tämän yllättävän tehokkaan trillerin, jonka kimurantit käänteet vauhdikkaan actionin apuna ylläpitävät mielenkiintoa varsin lahjakkaasti. Alkupuolisko vaikuttaa vielä keskiverrolta ja perinteiseltä Hongkongin action-pakkaukselta, mutta jännitys alkaa pikkuhiljaa kohota pätevän juonen, mielenkiintoisten henkilöiden ja sujuvan ohjauksen ansiosta. One Nite in Mongkok ei ehkä tuo aiheeseen ja genreen juurikaan uutta, mutta se käyttää hyväksihavaittuja keinoja sen verran taidokkaasti että katsoja pysyy tuolissaan kuin naulittuna. Royn ja Danin välille syntyvä suhde tuo hienosti hallittuun tarinankuljetukseen lisäarvoa samalla kun muutamat yllättävän väkivaltaiset verenryöpsäykset säväyttävät kevyemmän kuvaston seassa.

One Nite in Mongkok [3]
One Nite in Mongkok [4]

Daniel Wu (Night Corridor, Gorgeous, tulossa oleva Police Story 5) näyttelee Royta ominaisella rauhallisuudellaan, eikä tässä osassa olekaan tarvetta ilmeikkyydelle vaan luontaiselle karismalle. Wu on tällaisissa hiljaisten ja hieman arkojen ihmisten rooleissaan kuin kotonaan. Cecilia Cheung naiivina mutta lämminsydämisenä Danina on Lam Suetin ohella mieleenjäävimpiä henkilöitä, ja viimeksimainittu Lukin roolissa tuo elokuvaan hitusen yleisilmettä piristävää komiikkaa. Sinänsä kelpo Alex Fong jää hieman taka-alalle, lähinnä hänen kohdallaan keskinkertaiseksi jäävän henkilöhahmon kehittelyn takia.

One Nite in Mongkok [5]
One Nite in Mongkok [6]

One Nite in Mongkok on komea esimerkki elokuvasta, joka pystyy luomaan tiivistä jännitystä hyvinkin yksinkertaisista aineksista. Mukana on runsaasti vaikutteita Hollywoodin mainstream-jännäreistä, ja niiden sulauttaminen paikoin makaaberien kohtausten keskelle onnistuu erinomaisesti. Lopputuloksena on siis sekä erityisen viihdyttävä että hyvinkin jännittävä - ja itseasiassa yksi Hongkongin viime aikojen parhaimmasta päästä oleva - draamatrilleri. Derek Yee on tajunnut ettei pyörää kannata keksiä uudestaan.

****-
© Esa Linna, julkaistu: 3.10.2004
keskiarvo
toimitus
3.50/5.00 (2)
 ELME
  4.0 3.0
keskiarvo
lukijat i
3.75/5.00 (4)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  4 (5)
80%
One Night in Mongkok (2004)  One Night in Mongkok (2004)