Caroline Munro

Saturnuksen sotavaltias (2004)

aka Krigsherren av Saturnus

Saturnuksen sotavaltias #1  

Aaaah, tuo kultainen 50-luku! Kun maailma oli vielä tiukasti rajattu, ydinpommin uhka jatkuva, miehet miehiä ja naiset naisia. Avaruus tuikki yötaivaalla koskemattoman neitseellisenä ja sen valloitukseen ei muuta tarvittu kuin pieni alus, jykevä leuka ja rutkasti ylikehittynyttä itsetuntoa. Sekä suomalaista sisua! Näihin haikeisiin tunnelmiin vie katsojat sarjakuvataiteilija Petri Hiltunen uudessa lyhytelokuvassaan Saturnuksen sotavaltias.

Kaukaisessa tulevaisuudessa, vuonna 1982, tapaamme elokuvan sankarin Jouni Kaartisen (Matti Tanska) ja hänen ystävänsä insinööri Mutterin (Veikko Laeslehto). Kaverit on heidän tietämättään houkutellut yhteen molempien tuntema dosentti Arimo Kaskelotti (Jukka Halme), jolla on suunnitelmana lähteä tutkimaan Saturnus-planeettaa salaperäisen arimoniitin voimalla lentävällä upouudella avaruusaluksellaan. Pitempiä pohtimatta kaverukset lupautuvat mukaan, Jouni vain ottaa matkaan uskollisen haulikkonsa - eihän sitä koskaan tiedä mitä kauhuja avaruuden mittaamattomassa pimeydessä vaanii. Jo matka Saturnukselle on seikkailu, mutta planeetalle laskeuduttuaan kolmikko ajautuu keskelle planeetan hallitsijoiden valtataistelua ja erityisiin ongelmiin maailman sotavaltiaan (Petri Hiltunen) kanssa.

Saturnuksen sotavaltias [1]
Saturnuksen sotavaltias [2]

50-luvun avaruuden valloitukseen keskittyneistä seikkailuista koostuneesta pulp-scifistä ja siihen olennaisesti kuuluvasta merkillisestä kansallishenkisyydestä aineksensa ammentanut ohjaaja-käsikirjoittaja-kuvaaja-leikkaaja-efektivastaava-näyttelijä (!) Hiltunen tietää mitä tekee. Lajityypin kliseitä tarjoillaan jatkuvalla syötöllä parodisessa hengessä mutta kuitenkaan pilkkaan sortumatta. Ja koska elokuva on vain 45 minuutin pituinen, käsikirjoituksesta puuttuu sen esikuvia usein vaivaava ikävä tyhjäkäynti. Dialogi on ääneen naurattavan hauskaa, koski se sitten Saturnuksen ilmakehää, sen kielen vaikutuksia suomeen tai sankarin jatkuvaa pakkoa ilmoittaa olevansa "herrasmies Huopalahdesta". Eikä kestä kauaa keksiä mistä nimestä "Jouni Kaartinen" on väännös. Käsikutoisia pienoismalleja ja matte-maalauksia käyttäen Hiltunen tarjoaa ensin katsojille vilauksen futuristisesta Helsingistä, jonka jälkeen nähtävät avaruudessa vaaniva jättiläismustekala sekä taistelevat dinosaurukset riemastuttavat hömelöllä ulkoasullaan. Kliimaksin tappajarobotti on myös varsin komea ilmestys.

Näyttelijäsuorituksista parhaiten onnistuu Jukka Halme itse nimeämänsä arimoniitin keksijänä. Halme tosin saa melkein kaikki parhaat repliikit kaikesta teorian muodostavana dosenttina, mutta mikä tärkeintä, myös lausuu ne sopivan palavalla vakaumuksella. Tanska julistaa myös lausahduksensa asiaan kuuluvalla paatoksella. Yllättäen ohjaaja itse on varsin jäykkä kameran edessä ja töksäyttelee repliikkinsä epäluontevalla poljennolla ulos. Tällä ei tosin ole sen suurempaa merkitystä, koska se kuuluu osittain rooliin. Sivurooleissa nähdään muun muassa Hiltusen vaimo - myös toisena kuvaajana toiminut - Hannele Parviala Saturnuksen kuningattarena ja Tähtivaeltajan päätoimittaja Toni Jerrman kutrit tuulessa hulmuten säntäilevänä sotilaana.

Saturnuksen sotavaltias [3]
Saturnuksen sotavaltias [4]

Saturnuksen sotavaltias on harvinaisuus; perinnetietoinen suomalainen scifi-elokuva Vanhan Hyvän Ajan henkeen, täynnä seikkailun riemua, ylväitä sankareita, karmeita hirviöitä sekä puhdasotsaista uskoa tulevaisuuteen. Kaikki hyväntahtoinen pilke silmäkulmassa esitettynä.

***½-
© Ilja Rautsi, julkaistu: 26.10.2004
keskiarvo
toimitus
3.25/5.00 (2)
 JSIR
  3.0 3.5
keskiarvo
lukijat i
3.50/5.00 (1)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!