Caroline Munro

Invasion U.S.A. (1985)

aka Invastion U.S.A.; Invasión USA

Invasion U.S.A. #1 Invasion U.S.A. #2

Amerikkalainen poliittinen elokuva on kriisissä. Siinä, missä vielä kahdeksankymmentäluvulla Hollywoodissa suuret poliittiset linjaukset vetivät sionistiset emigrantit ja äärioikeistolaiset kovanaamat, nykyään pääpaino näyttää olevan oman pesän likaamisessa. Toki peitellymmin nykyään pystytään vielä tuomaan imperialistista ilosanoma koko maapallon tietoisuuteen erilaisten tieteiselokuvien ja historiallisten spektaakkeleiden muodossa, mutta ne kultaiset ajat jolloin Valtion suomettunut elokuvatarkastamo olisi hymyssä suin voinut kieltää elokuvien esittämisen Suomessa perusteella "Saattaa heikentää valtakuntamme suhteita muihin valtioihin" ovat valitettavasti takana. Onneksi meillä on DVD. Uuden digitaalitekniikan turvin pystymme kokemaan Mustafa-nimisen arabin rukoukset, pohjoisvietnamilaisen sissin tuskanhuudot ja KGB-agenttien kiroukset juuri ennen hetkeä kun M16/AK-47 siirsi rättipäät/vinosilmät/kommarit ajasta ikuisuuteen juuri siinä loistossa kuin tuottajat halusivat ne asiakkaillensa tarjota.

Invasion U.S.A. [1]
Invasion U.S.A. [2]

Joseph Zito tunnetaan ehkä parhaiten ensimmäisen Missing in Actionin ohjaajana, jota voi myös pitää miehen päätyönä. Elokuvan juoni kulki samoja latuja seuraavana vuonna ilmestyneen Rambo II:n kanssa, samoin järki ja tunteet. Missing in Actionissä Vietnamiin jääneitä sotavankeja lähti vapauttamaan 80-luvun toimintaikoni parrastaan ja bandanastaan tuttu Chuck Norris. Elokuva oli tietysti valtaisa menestys ja ei ollut ihme, että nämä kaksi isänmaan ystävää rupesivat tuumimaan uusia metkuja vihollisen pään menoksi. Jälki oli helvetin vakuuttavaa, Invasion U.S.A. on ehkä mielisairain koskaan tehty trippi amerikkalaisuuden ytimeen. Se pyyhkii Bowling for Columbinella persettään ja tarjoaa auttavan käden amerikkalaisuuden kulmakiville, National Rifle Associationille, oikeistopatriotismille ja KKK:lle. Elokuvan päähenkilö on yllättäen "tositoimista" "eläkkeelle" vetäytynyt terroristimetsästäjä Matt Hunter, joka elää rauhaiseloa Lousianan suoalueilla krokotiilien kanssa painien. Usein elokuvan laadukkuuden takaava Richard Lynch (mm. The Sword and the Sorcerer, Bad Dreams...) on taasen Mikhael Rostov -niminen pahimmista pahin stalinisti, jonka kommunistiseen diktatuuriin ja kaaokseen tähtäävät terroristi-iskut Mr. Hunter on aiemmin estänyt potkaisemalla miestä päähän. Rostov vihaa Hunteria, Rostov vihaa Amerikan Yhdysvaltoja, Rostov tietää miten kapitalismille annetaan kyytiä.

Invasion U.S.A. [3]
Invasion U.S.A. [4]

Invasion U.S.A. elokuvan juonen jäsentely tolkulliseksi on kohtuullisen mahdotonta. Lyhyesti todettakoon, että pieni kuubalaisista ja neuvostoliittolaisista terroristeista koostuva ryhmä aikoo valloittaa Yhdysvallat suorittamalla joukon attentaatteja, jotka pakottaisivat hampurilaisvaltion polvillensa. He siis aikovat iskeä tärkeimpiin energiantuotantolaitoksiin, lentää matkustajalentokoneilla päin Twin Towereita, kidnapata presidentti Reaganin??? Ehei, vasemmiston oman vapaustaistelijaikonin Che Guevaran jalanjälkiä seuraavan sissijoukon suunnitelma on paljon nerokkaampi. He lähtevät aluksi ampumaan singoilla omakotitaloja keskiluokkaisessa lähiössä ja sitten mennään ampumaan automaattiaseella päähän ostoskeskuksessa jouluostoksilla olevia keskiluokkaisia amerikkalaisia ja sitten hmmm... tämä taisi jäädä minulle epäselväksi. Olen toki kuullut, että elokuvan ei välttämättä peilaa todellisuutta, mutta tällaista skeidaa katsoessa tulee väkisinkin miettineeksi, mitä helvettiä näille jäbille aamupalalla ollaan syötetty. Kuubalaiset hyökkäävät Yhdysvaltoihin? Terrori-iskujen kohde on amerikkalainen keskiluokka? Eläkkeelle jäänyt äijä hoitaa koko possen yksin?

Invasion U.S.A. [5]
Invasion U.S.A. [6]

Tekniseltä toteutukseltaan Invasion U.S.A. on tyypillistä toimintahöttöä, ammattitaitoisesti toteutettua, teknisesti mielikuvituksetonta oikeistofantasiaa. Chuck Norris vetää läpi saman sahatavaraan rinnastettavan roolisuorituksen kuin aina ennenkin. Pääpahiksena riehuvan Richard Lynchin tehtävä on vain näyttää mahdollisimman kreisiltä ja siinä hän onnistuukin jälleen erinomaisesti. Harvoin rumuus ja ilkeys yhdistyvät näyttelijässä yhtä täydellisesti. Kaiken muun "näyttelemisen" on katsoja ehtinyt unohtaa jo lopputekstien alkaessa, sen verran mitäänsanomattomia kahden päähenkilön ympärille hätäisesti sepustetut roolit ovat. Käsikirjoituksesta vastaa sama nero, joka on myös Missing in Action -trilogian ja Delta Force 2:n takana, tosin Invasion U.S.A.:ssa hän on saanut avuksensa päätähti C. Norrisin ja hänen veljensä Aaron Norrisin. Ei ollut varmaan kirjallisuuden Nobel-palkinto kaukana. Valitettavasti palkinto meni jollekin nevahööd Claude Simonille.

**½--
© Antti Tohka, julkaistu: 14.10.2004
keskiarvo
toimitus
2.64/5.00 (11)
 JSSMJLTPATJMMMMK*EMPIPV
  2.5 3.5 3.0 2.0 2.5 2.5 3.0 2.5 2.0 3.0 2.5
keskiarvo
lukijat i
3.02/5.00 (27)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  2 (42)
5%
Invasion U.S.A. (1985)  Invasion U.S.A. (1985)  

kommentit

odota...
Seppo kommentoi (27.4.2014 11:24:38)
user avatar Hauska ja tarkka kuvaus eräästä kaikkien aikojen naurettavimmista toimintaleffoista. Ja on Invasion USA huomattavasti hauskempi katsoa kuin tunnetumpi ja laadukkaampi "kommarit-hyökkää-jenkkeihin-leffa" Red Dawn. Nykyisin tälläisiä elokuvia ei tietenkään kehdattaisi tehdä, mutta videopeleissä moinen ei ole ongelma. Vai mitä Call of Duty?
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa