Caroline Munro

Warning from Space (1956)

aka Uchûjin Tokyo ni arawaru; Cosmic Man Appears in Tokyo, The; Mysterious Satellite, The; Space Men Appear in Tokyo; Spacepeople Appear in Tokyo; Unknown Satellite Over Tokyo

Warning from Space #1 Warning from Space #2

Japanin ensimmäinen värillinen science fiction -elokuva kaipaisi totisesti jotain väritettävää. Paskaa jauhavat tiedemiehet kun ovat aivan yhtä tylsiä väreissä kuin mustavalkoisina. Warning from Space oli Daei-studion ensimmäinen yritys rahastaa pahimman kilpailijansa Tohon megahitin Godzillan (1954) aloittaneella scifi-boomilla. Huonosti kävi. Warning from Spacen vertaaminen Godzillaan on kuin vertaisi perunaa korvapuikkoihin.

Toholla oli jättiläismäinen, atomista säteilyä syöksevä hirmulisko, "hirviöiden kuningas", joka myllersi puolet Tokiosta maan tasalle. Daei vastaa lakanoihinsa sotkeutuneen näköisillä kangastähtikykloopeilla, jotka keskustelevat wc-paperirullaa muistuttavassa satelliitissaan maapallon kohtalosta. Budjetti lienee rajoittanut toiminnan määrää, mutta voisi sitä puolentoista tunnin aikana helvetti soikoon edes JOTAIN tapahtua!

Warning from Space [1]
Warning from Space [2]

Tähtimiehet aikovat laskeutua maahan ja päättelevät otollisimmaksi laskeutumisalustakseen tietysti Japanin saaren. Johtaja, tähti numero yksi, komentaa alaisensa "valloittamaan" ensiksi maan tiedemiehet. Jess! Muukalaisinvaasio! Liekehtiviä rakennuksia, kärvennettyjä professoreja! Ennen maihinnousua katsoja päästetään kuitenkin pitkäksi toviksi tutustumaan japanilaisten huipputiedemiesten vaiherikkaaseen ja mielenkiintoiseen elämään. Siihen kuuluu mm. jutustelua, keskustelua ja toisten alan miesten kanssa rupattelua. Tunnistamattoman tähden ilmestyessä taivaalle tieteilijät ovat paskoa housuihinsa innostuksesta, reaktio, jota katsoja ei mahdollisesta sekavuustilastaan huolimatta pysty jakamaan. Kuivimmallakin tiedenörtillä lienee ongelmia samaistua päähenkilöiksi nostettuihin tunkkaisiin vanhuksiin.

Avaruusolioiden käynnistäessä vihdoin suunnitelmansa pääsemme ihastelemaan sarjaa mahdollisimman ylipitkiksi venytettyjä, juonen kannalta täysin epäoleellisia kohtauksia, jotka kaikki päättyvät siihen kun mystinen sininen valo tai tähtimiehen puskan takaa vilahtava lapanen pillastuttaa otoksen naispuoliset näyttelijät. Välillä näemme kuinka tiedemiehet tuijottavat kaukoputkella avaruudessa hehkuvaa valkoista pistettä, mikä näyttää melkein yhtä hermojatutisuttavan jännittävältä toiminnalta kuin Warning from Spacen katselu.

Seuraavat kappaleet paljastavat koko loppuelokuvan juonen, mutta koska sen arvaaminen on muutenkin odotettavissa jokaiselta alle kolmessa promillessa leffaa katsovalta (tai takakansitekstin tai elokuvan nimen lukeneelta), suosittelen jatkamaan eteenpäin pettymysten välttämiseksi. Jutun jujuhan on se, että alienit eivät olekaan laskeutuneet Japaniin tuhotakseen kasoittain pikkutarkasti rakennettuja pienoismalleja, vaan estääkseen mitään tällaista tapahtumasta!

Warning from Space [3]
Warning from Space [4]

Kiertoradaltaan karannut planeetta on iskeytymässä maapalloon ja jostain minulta yli ymmärryksen menneestä syystä ulkoavaruuden muukalaiset eivät moista suvaitse. Sujuvasti keskenään japania puhuvat (tai versiosta riippuen englantia, ja uskokaa pois, alkuperäisen japaninkielisen hankkiminen ei ole vaivan arvoista) tähtiotukset muuntavat ainoan naisäänellä puhuvan edustajansa kauniin yökerholaulajattaren kopioksi ja lähettävät tämän maahan varoittamaan tiedemiehiä sekä pelaamaan tennistä. Metamorfoosia kuvaava surkea fade-kollaasi on yksi elokuvan noin kolmesta erikoistehosteesta.

Aikansa maanpinnalla tepasteltuaan naisalienin identiteetti paljastuu ja tämä selittää tiedemiehille uhkaavan tilanteen. Tässä vaiheessa elokuva on edennyt puoleenväliin ja katsojan toinen silmä muurautunut umpeen. Vain kansojen ja avaruusmöllien yhteistyö voi pelastaa maapallon varmalta katastrofilta. Suunnitelma vaatii joko kaikkien maailman ydinaseiden ampumista uhkaavaan meteoriin tai erään professori Matsudan (Isao Yamagata) kehittämän huippusalaisen megapommin rakentamista. Mutta professori on kadonnut! Ja niin ovat myös muukalaiset! Kansakunnat eivät pääse sopuun keskenään! Meteori lähestyy! Paniikki iskee!

Ensimmäinen hajoava pienoismallirakennus nähdään kun elokuvaa on jäljellä enää kymmenisen minuuttia. Muutaman sekunnin otos, jossa talosta romahtaa pieni palaa nurkkaa, jää koko elokuvan ainoaksi tuhokuvaksi. Säälittävää! Lähestyvän planeetan muut vaikutukset ovat punainen hehku ja vedenpaisumus, joka kuitataan parilla lähikuvalla kuohuvasta koskesta. Spektaakkelimaisinta hävitystä saamme kokea kellarinikkunasta sisään suihkuavan vesisuihkun kauhistuttaessa lauman päiväkotipenskoja.

Warning from Space [5]
Warning from Space [6]

Onneksi perusteetta elokuvasta kadonneet avaruusukkelit ilmestyvät viime tingassa, paikallistavat kadonneen tohtorin ja räjäyttävät uhkaavan planeetan. Lutuisenkarvaiset metsäneläimet mönkivät koloistaan, linnut ja lapset laulavat iloista sinfoniaa. Elämä on voittanut taas, kiitos japanilaistiedemiesten ja ystävällisten avaruusolioiden! Mitään ei tuhoutunut, kukaan ei kuollut! Hurraa! Katsojallakin on hyvä mieli, mutta lähinnä siksi että Warning from Space on vihdoin loppunut.

*----
© Tatu Piispanen, julkaistu: 29.10.2004
keskiarvo
toimitus
2.00/5.00 (2)
 TPMM
  1.0 3.0
keskiarvo
lukijat i
1.25/5.00 (2)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!