Caroline Munro

Street Trash (1987)

aka Horror in Bowery Street

Street Trash #1 Street Trash #2

"The ultimate MELT MOVIE!!"

Huonon maun kuuluisin tehdas Amerikassa lienee elokuvatuotantoyhtiö Troma, joka on jo pitkälti yli 20 vuoden ajan saattanut markkinoille pienen budjetin elokuvia, joiden olennaisimmat ainekset ovat aina olleet seksi, väkivalta, muodonmuutos, syöpyminen, eläkeläiset, koirat (usein yhtäaikaisesti näitä sekaisin) ja muu äärimmäisen alhainen "huumori." Troman elokuvat ovat kuitenkin parhaimmillaan suorastaan mainioita satiireita yhteiskunnasta, Hollywoodista, nuorisokulttuureista ja tietenkin vähemmistöryhmistä, joten ei liene suurikaan ihme että kyseisen törkytehtaan elokuvat saavat aina ihmiset avautumaan joko puolesta tai vastaan, ja yleensähän tilanne on hulvattomin silloin kun joku on oikeasti ottanut Troma-elokuvan tosissaan "loukkaavana", "moraalittomana" tai muuna vastaavana henkilökohtaisuutena. Mielestäni Troma (parhaimmillaan) esimerkiksi South Parkin tavoin kritisoi ja vittuilee kaikelle tasapuolisesti siinä määrin, että on mahdotonta sanoa sen kohdistuvan loukkausmielessä vain johonkin yhteen ryhmään.

Street Trash [1]
Street Trash [2]

Jim Muron elokuvalla Street Trash on hyvin paljon yhteistä Troman elokuvien kanssa. Street Trashissa on yksinkertainen ja melkoisen toissijainen juoni, jota seuratessa käsikirjoittaja Roy Frumkes esittää toinen toistaan vastenmielisempiä ja sleazympia hahmoja urbaanissa jäteviemärissä, autojen kaatopaikalla, jonne elokuva sijoittuu. Läheisen viinakaupan pitäjä on löytänyt kellaristaan salaperäisen laatikon, josta löytyy "Viper" -nimistä prosenttilitkua, joka myyjän mutinoiden mukaan on vähintään 60 vuotta vanhaa. Viina päätyy kaupan epäilyttävään "dollarilla" -aleosastoon, joka on luonnollisesti elokuvan rivosanaisten päähenkilöiden suosituin nurkkaus koko viinakaupassa. Nämä henkilöt ovat pummeja jotka parveilevat ja asuvat salaa kaatopaikalla, jonka kiivas ja rajusti ylipainoinen johtaja (loistava Pat Ryan, The Toxic Avengerin (1985) ilkeä kaupunginjohtaja) vihaa näitä loisijoita yli kaiken. Ei kulu pitkääkään aikaa ennen kuin ensimmäinen onneton saastamaksa korkkaa kulauksen Viperiä, joka osoittautuukin uhrinsa hitaasti sulattavaksi myrkyksi! Tätä sekoilua sitten seurataan pääsääntöisesti hyvinkin napakalla kerronnalla noin puolentoista tunnin ajan, mikä vain todistaa parhaimpien Troma-elokuvien tavoin että näinkin "trashista" videokameratason ideasta voi saada sujuvaakin jälkeä aikaan. Roskaelokuvathan muuttuvat lähes kiduttaviksi, jos elokuva on vain tylsä, kerronta ei etene ja kaikki mihin on keskitytty piilee vain efekteissä - jos niissäkään.

Street Trash [3]
Street Trash [4]

Mielenkiintoisin seikka Street Trashin taustajoukoissa onkin ohjaaja Jim Muro, joka on yksi Hollywoodin arvostetuimpia ja työllistetyimpiä kamera- ja steadycam-operaattoreita, joka on jo yli 15 vuoden ajan toiminut tärkeällä alallaan suuressa osassa Hollywood-spektaakkeleita kuten L.A. Confidential (1997), Heat (1995), Titanic (1997), Casino (1995), Strange Days (1995), Red Dragon (2002) vain muutamina esimerkkeinä. Peter Jackson ei siis ole ainoa jolla on hieman "hämärämpi" historia takanaan elokuvanteon parissa. Street Trashin kaltaisessa elokuvassa tärkeää onkin, että usein wc-tason huumoria sisältävä elokuva saadaan mielenkiintoiseksi tai jopa älykkääksi, ilman että katsoja tuntee vain valtavaa häpeää tekijöiden puolesta. Street Trashissakin on lukuisia ylilyöntejä ja ehkä perus-Tromaakin huonompaa "huumoria", mutta valtaosa ajasta etenee karrikoitujen ja elokuvan omassa paskaisessa maailmassa hyvin toimivien hahmojen johdosta. Osansa saavat niin mafiaelokuvien uhoilijahahmot ja -pomot, toiminta/poliisielokuvien itsenäiset ja valtuuksiaan ylittävät kovisetsivät, feministit, sotahullut Vietnam-veteraanit, seksuaaliset vähemmistöt sekä tietenkin jupit ja kodittomia pummeja kavahtavat "kunnialliset kansalaiset."

Street Trash [5]
Street Trash [6]

Street Trashin yksi olennaisimmista tavoitteista on perinteisen splatter-hengen mukaisesti saada aikaan mahdollisimman iljettäviä kohtauksia ja tehosteita, ja senkin osalta elokuva onnistuu pienestä budjetistaan huolimatta melkoisen hyvin. Ideanakin hengenlähtö sulamalla lienee yksi ikävimmistä, ja tekijät ottavat aiheesta kaiken irti lukuisissa kohtauksissa, joissa onnettomat pummit sulavat värikkääksi mössöksi esimerkiksi nuhjuiseen wc-pönttöön tai räjähtävät ylipainonsa takia ilmaan, luonnollisestikin hidastettuna. Elokuvantekijöillä oli suuria vaikeuksia saada tuotantotukea, mutta sellaisen saaminen Street Trashin käsikirjoituksen perusteella tuskin ketään yllätti tai masensi. Muron taidot näkyvät muutamissa loistavissa kamera-ajoissa sekä näkökulmakuvissa, jotka saavuttavat samankaltaisen innovatiivisuuden ja elokuvanteon riemun kuin esimerkiksi Sam Raimin (The Evil Dead, 1981) tai Scott Spiegelin (Intruder, 1988) visiot 1980-luvulla. Muutamaa turhasti pitkitettyä jaksoa ja ylilyöntiä (esim. irtileikatun peniksen ympäriinsä heitteleminen minuuttikaupalla) lukuun ottamatta Street Trash on yksi onnistuneimmin mauttomista roskaelokuvista tietoisuudessani.

***--
© Juho Malanin, julkaistu: 31.10.2004
keskiarvo
toimitus
3.33/5.00 (9)
 JSSMJM*MEMMMK*EMPIPV
  4.0 4.0 3.0 2.5 3.5 3.0 3.0 4.0 3.0
keskiarvo
lukijat i
3.31/5.00 (21)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  24 (43)
56%
Street Trash (1987)  Street Trash (1987)