Caroline Munro

The Deadly Duo (1971)

aka Shuang xia

The Deadly Duo #1 The Deadly Duo #2

The Deadly Duon alkutekstit kertovat kuinka Sung-dynastian lopussa Ching-armeijan kidnappaama prinssi Kang vapautettiin epäitsekkäiden patrioottiurhojen ponnistelujen tuloksena. Seuraavat 77 minuuttia kertovat saman näytelmäelokuvana.

The Deadly Duo [1]
The Deadly Duo [2]

Vuonna 1971 Chang Chehilla meni lujaa. Hän oli Shaw-tuottajien ja koko Hongkongin suosikkiohjaaja. Budjetit olivat huippuluokkaa ja elokuvat takoivat rahaa. 60-luvun lopulla Chang oli vastannut taistelulajielokuvan noususta lähes yksikätisesti hienolla One-Armed Swordsmanilla (1967) ja onnistunut pitämään tason kivikovana sekä yleisön teatterien lippuluukuilla sitä seuranneilla Jimmy Wang Yu -hiteillään The Assassin (1967) ja Golden Swallow (1968).

Vuosikymmenen vaihtuessa Jimmy lähti, mutta Chang löysi täydelliset tuuraajat David Chiangista ja Ti Lungista. Yleisö otti uudet sankarit omikseen ja vaikkei Chang urallaan enää koskaan yltänytkään Wang Yu -kollaboraatioidensa mestarillisuuteen, löytyy Chang/Chiang/Ti - "rautaisen triangelin" - filmografiasta lukuisia klassikkostatuksen ansaitsevia elokuvia. The Deadly Duo ei näihin kuulu.

The Deadly Duo [3]
The Deadly Duo [4]

The Deadly Duo on huomattavasti aikalaisiaan Chang Cheh -eepoksia lyhyempi ja epätäydellisempi. Kun ensimmäinen puolituntinen vielä käytetään sekavasti aikatasosta ja sankarirykelmästä toiseen poukahdellen, varsinaisen seikkailun käynnistyessä sen läpivientiin jää aivan liian vähän aikaa. Päähenkilöt ovat esittäjilleen niin tyypillisiä, ettei minkäänlaisten persoonallisuuksien kehittelyyn olla edes vaivauduttu. Ukot ryskivät taistelusta toiseen käymättä yhtäkään keskustelua, joka ei jotenkin liittyisi taistelemiseen.

Sankarit ovat kaikkea sitä, mitä sanakirjassa sankareiden kerrotaan olevan. Heidän ainoa vikansa on se, että joskus he ovat niin sankarillisia sankareita, että uhraavat henkensä silkkaa pätemistään. Alussa joukkopullistelu uhkaa vajota The Water Marginin (1972) kaltaiseksi kaoottiseksi suurtaistelurymistelyksi, mutta puolen tunnin jälkeen ote tiivistyy huomattavasti kun Ti Lung löytää aisaparikseen David Chiangin ja elokuva keskittyy tämän "kuolettavan kaksikon" ympärille.

The Deadly Duo [5]
The Deadly Duo [6]

Kuten jo elokuvan johdantotekstikin antaa ymmärtää, The Deadly Duossa pelastetaan kaapattua prinssiä. Nössöprinssi on lukittu ylivoimaisen armeijan tiukasti vartioimaan linnoitukseen, joka sijaitsee korkean kummun huipulla. Vastenmielisen uljaat Ching-heroot ovat pelkkää jousipyssynruokaa Sung-sotilaiden barrikaadien edessä, mutta linnakukkulan takana on silta, joka ei tosin kestä yhdenkään ihmisen painoa... Se, miten prinssi lopulta pelastetaan, on oikeastaan elokuvan ainoa vähääkään ennalta arvaamattomaksi miellettävä ratkaisu, joten juonikuvaus jättäköön lukijat tuskaiseen epätietoisuuden tilaan. Verta ja uhrauksia on joka tapauksissa luvassa.

Toimintaa tungetaan lyhyeen kestoon tukehtumiseen asti. Kirkkaanpunaisia ruiskahduksia sivalletaan ahkerasti, muttei kovin kekseliäästi. Miestä kaatuu kuin heinää ja elokuvan bodycount lähenteleekin varmasti sataa. Joukkotaisteluissa väkeä on tarpeeksi runsaasti, joten puheet armeijoista eivät kerrankaan kuulosta naurettavilta, mutta massiiviset keihäänkalistelut ovat näin runsaslukuisina turruttavaa seurattavaa. Nuoruutensa voimissaan heiluvia Ti Lungia ja David Chiangia on kuitenkin ilo seurata ja fokuksen pysyessä näiden kahden urotöissä massateurastus on erinomaisen hauskaa katsottavaa.

The Deadly Duo [7]
The Deadly Duo [8]

The Deadly Duo on supertiivis pikaruoka-annos väkivalloin ylikierrokselle väännettyä verenvuodatusta, sankarointia ja miehistelyä (elokuvassa ei nähdä edes vilausta kauniimman sukupuolen edustajistosta). Päähenkilökaksikkoa ihailevat tämän katsovat joka tapauksessa, muiden ei todellakaan tarvitsisi, sillä samalta kollektiivilta on tarjolla sellaistakin herkkua kuin Vengeance! (1970) ja The New One-Armed Swordsman (1971).

"If you do that, you will surely die!" "Everybody dies!"

Versioinfo (9.12.2004):

Kuvanlaadultaan huipputasoinen IVL:n R3-dvd-julkaisu ansaitsee äänekkäät moitteet täysin päin vittua miksatusta ääniraidastaan, joka tekee etenkin taistelukalskeesta kamalaa kuultavaa.

**½--
© Tatu Piispanen, julkaistu: 9.12.2004
keskiarvo
toimitus
2.50/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat i
3.00/5.00 (2)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!