Caroline Munro

Young Warriors (1983)

Nuoret soturit

aka The Graduates of Malibu High; Jóvenes guerreros; I vendicatori della notte

Young Warriors #1 Young Warriors #2

Elämä on kaunista kun katsoo elokuvaa, joka pakottaa ajattelemaan. Tavalla tai toisella. Sisällön monipuolisuus, arvoituksellisuus ja teemojen kiehtova käsittely ovat kivoja juttuja sinänsä, mutta kiehtovimmin aivot saa hyrräämään katsomalla niin käsittämätöntä sontaa, ettei edes itse ymmärrä miten syvältä on kaivauduttava ulos kokemuksen päätyttyä. Sellaiset arvomaailmaltaan tahattoman (no ainakin todennäköisesti) vastenmieliset, jopa hyvää tarkoittavat elokuvat, joiden luovien taustavoimien mieliin ajatukset tarttuvat teflon-tehokkuudella. Young Warriors on tätä, ja vielä paljon enemmän.

Young Warriors [1]
Young Warriors [2]

Kevin (James Van Patten) ja hänen kaverinsa ovat kolme vuotta aiemmin tapahtuvassa prologissa juuri valmistuneet High Schoolista. Reteänä kapinallisena Kevin jopa hakee päästötodistuksensa prätkällä ohi kiitäen ja tukka hulmuten. Elokuvan nykypäivänä he jatkavat opintojaan ja villiä opiskelijaelämää, hulvattomin seurauksin. Kaljaa, kepposia ja kiltsejä (ei olisi hassumpi elokuvan nimi sekään) riittää ja elämä tuntuu huolettomalta. Mitä nyt Kevinin taideopettaja Hoover (Dick Shawn) on Kevinin tekemistä animaatioista lähes yhtä pihalla kuin katsojakin. Monia värejä virtaa mustan ruudun ohi ja jossain piipahtelee. Kevin selittää jäykästi paikallaan huojuen että hänen sisällään liikkuu paljon kaikenlaista ja animaatio on ainoa keino ilmaista se maailmalle.

Koittaa kuitenkin kohtalokas ilta, joka alkaa tavalliseen tapaan bileiden merkeissä. Siellä on tissejä, hajotetaan televisio, kaikilla on lännenhatut ja kantrimusa vonkuu. Oliivi tungetaan läskin nörtin perseeseen ja peniksiin sidottuja tiiliskiviä nakellaan ikkunasta. Loppuillasta vapautetaan lauma sikoja keskelle kaljaa, kepposia ja kiltsejä. Tiedättehän siis, tavalliset bileet. Kevinin nuorempi sisko Tiffany (April Dawn) on kuitenkin omissa hillitymmissä tanssiaisissaan, ja kuinkas sitten käykään: kotimatkalla pahaenteinen musta paku (jonka kyljessä on pääkallo...) alkaa ahdistella, auto lentää ojaan ja sieltä ryömivä Tiffany raiskataan, hän joutuu koomaan ja kuolee.

Young Warriors [3]
Young Warriors [4]

Kevin on kauhean alamaissa tästä ja kun poliisit eivät tee mitään, perustaa hän kavereineen oman pikku vigilante-porukan ja lähtee kaduille omassa pikku vigilante-mobiilissaan etsimään näitä paholaisia ja jakamaan muuten vain oikeutta. Aurinkolaseja käyttävän pikku vigilante-puudelinsa kanssa. Mutta voi! Heiltä menee suhteellisuudentaju! He pukeutuvat otsanauhoihin! Heillä on isot pyssyt! Ja Kevinin animaatiot muuttuvat ymmärrettäviksi! Lopun voitte selvittää ihan itse.

Asiat saa parhaiten oikeaan näkökulmaan juuri raiskausteeman kautta. Voi sitä ilkimysjengin huonoa onnea kun sattuivat kiimaisina törmäämään juuri siihen koko kaupungin ainoaan naiseen, jota ei irtoseksi kiinnosta. Jos haluaakin viihdettä tylsään iltaan, kannattaa kutsua mahdollisesti tuntemansa feministit paikalle kertomalla Young Warriorsin olevan oma kaikkien aikojen lempielokuvansa.

Young Warriors [5]
Young Warriors [6]

Young Warriorsissa ei ole edes pientä kaukaisuudessa heikosti sykähtelevää pilkahdusta järjestä. Sen olisi tarkoitus käsitellä vakavia asioita kuten moraali, oman käden oikeus ja raiskaus. Elokuvan alkupuoli on jonkinlaisen teoreettisen elämäntapojen vastakkainasettelun vuoksi tavallista, eli häiriintynyttä, kasarikomediaa. Kaikki tahtoo naida, siis. Ihan kirjaimellisesti, asiat kulkevat kuin pornoelokuvalogiikalla. Alussa poikien huoneesta löytyy alaston nainen joka kihertää ja kikattelee kun ventovieraat miehet juoksevat stetoskoopin kanssa hänen tissiensä perässä. Myöhemmin Tom Reillyn esittämä Scott lampsii kirjastoon ja kysyy vihjailevasti tiskin blondilta seksikirjojen sijaintia. Hupakko vie hänet keskellä päivää hyllyjen väliin, näyttää kumartuen pakaransa ja virnuillen kysyy "Tätäkö etsit?" Bileissä kaikki naivat Bordellihuone-lappua kantavan oven takana.

Loppupuolella tappojengimme pysähtyy hetkeksi harkitsemaan tilannetta, pysäyttäen autonsa liikennevaloihin. Paikalle tulee hopeahousuinen huora, jonka tarjoukseen Kevin suostuu välittömästi. Tapettuaan juuri kauppaa ryöstäneet nuoret naiset (tässä kaiketi haetaan jotain valaistumisen hetkeä, sillä juuri näitä kaukasialaisia platinablondeja he rupesivat suojelemaan mustilta autovarkailta). Välillä Kevin käy luennoilla, joilla professori selittää yhteiskunnan löyhtyvistä moraaliarvoista: "Orgiat ovat korvanneet perhepiknikit!"

Young Warriors [7]
Young Warriors [8]

Kevinin jengin jäseniä kuolee pitkin elokuvaa, mutta vuolaimmat kyyneleet itketään kun hommiin mukaan otettu Butch-puudeli ammutaan. Ja sillä oli niin kaunis hattukin. Miksi helvetissä ns. vakavaksi tarkoitetussa oikeus-/kostoelokuvassa joukkio ottaa tapporeissuilleen mukaan pienen puudelin? Joka ajaa etupenkillä huivi kaulassaan kuten muillakin ramboilla? Miksi Kevinin esittäjä näyttää laihalta Jay Lenolta, jolta löytyy kaksi silmää mutta yksi ilme? Miksi mukana ovat Ernest Borgnine, Richard Roundtree ja Mike Norris? Miksi kukaan ei koskaan kerro miten, missä ja missä välissä Kevin oikein toteuttaa animaatiomestariteoksensa? Miksimiksimiksi?

Koska tekijät ovat paitsi lahjattomia, myös hulluja. Koska heistä tämä kaikki tuntui hyvältä idealta. Koska silloin oli 80-luku ja tyhmät ideat virtasivat innokkaiden idioottien päistä suoraan videonauhalle vuolaasti kuin viini bakkanaaleissa. Oman, epäuskoisen naurunsa äänestä nauttiville umpimasokisteille suositeltava elokuva on tehty aivan jumalattoman lattean valjusti, kuvauksesta musiikkiin asti. Young Warriorsia katsoessa joutuu lähes joka kohtauksessa miettimään asioita, pitkään, syvästi ja hartaasti. Eikä siinä vielä kaikki, kokemuksen jälkeen sisällä liikkuu paljon kaikenlaista, ja ainoa keino toteuttaa itseään saattaa olla kiskoa kasetti ulos videoista, repiä nauha siitä ulos ja hirttää itsensä kattolamppuun kiikkuvana esimerkkinä taiteen vaaroista.

***½-
© Ilja Rautsi, julkaistu: 11.12.2004
keskiarvo
toimitus
3.44/5.00 (8)
 JSSMTPJMIRMMMK*PI
  3.5 2.5 3.5 3.5 3.5 2.0 4.0 5.0
keskiarvo
lukijat i
3.31/5.00 (8)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  7 (16)
44%
Young Warriors (1983)  Young Warriors (1983)Nuoret soturit