Caroline Munro

Seeta Aur Geeta (1972) :: Seeta and Geeta

aka Sita Aur Gita

Seeta Aur Geeta #1 Seeta Aur Geeta #2

On synkkä ja myrskyinen yö. Varakas pariskunta kärvistelee autossaan matkalla synnytyssairaalaan. Pian käy ilmi, että aika ei riitä. Mies kurvaa köyhän asumuksen pihaan ja vetoaa siinä asustavaan pariskuntaan kätilöapu mielessään. Hetken kuluttua iloinen perhetapahtuma onkin jo tosiasia. Toisen onni herättää kuitenkin kateutta: köyhää pariskuntaa kun ei jälkeläisillä ole siunattu. Ennen pitkää rikas perhe jatkaa matkaa tyttövauva mukanaan. He eivät kuitenkaan tiedä, että lapsia syntyikin kaksi!

Seeta Aur Geeta [1]
Seeta Aur Geeta [2]

Rikas pariskunta kuolee ja Seeta kasvaa inhottavien sukulaistensa rautaisessa otteessa. Sukulaiset ovat alun perin pennittömiä, mutta elävät häpeilemättä Seetan rahoilla, joihin tämä ei pääse käsiksi kuin avioliiton kautta. Sanomattakin on selvää, että ilkeät sukulaiset tärvelevät kaikki avioliittomahdollisuudet. Seetasta on kasvanut hiljainen hissukka palvelija, joka mukisematta ottaa vastaan kaikki lyönnit ja haukut. Ainoana lohtunaan hänellä on vanha isoäiti joka tarjoaa Seetalle henkistä tukea.

Samaan aikaan toisaalla: mustalaisten kasvattamana Seetan identtisestä kaksoissiskosta Geetasta on tullut räväkkä katutaiteilija, joka taitaa veitsenheiton. Geeta on saanut vapaan kasvatuksen, eikä osaa kunnioittaa sen paremmin miestä kuin esivaltaakaan.

Tämä asetelma kääntyy päälaelleen, kun molemmat tytöt karkaavat kotoaan samanaikaisesti. Seeta pakenee järjetöntä väkivaltaa mielisairauden partaalla, Geeta puolestaan tuittupäisenä villikkona suuttuu jostain pikkuasiasta ja häipyy ylpeyttään. Erinäisten seikkailujen jälkeen poliisi toimittaa tytöt koteihinsa, mutta väärin päin. Ja siitähän se soppa syntyy!

Seeta Aur Geeta [3]
Seeta Aur Geeta [4]

Seeta aur Geeta on hupaisa 70-luvun Bollywood-komedia. Inspiraation lähde on ilmeinen: Disneyn huippusuosittu The Parent Trap (Ansa vanhemmille, 1961). Kirjallisuutta tuntevat voinevat jäljittää tämän perusasetelman vieläkin kauemmas historian kätköihin. Kiistaton tosiasia on kuitenkin sen toimivuus: kuvataan kaksi tilannetta, joissa on omat vakiintuneet lainalaisuutensa ja käännetään koko homma komediaksi identtisiä kaksosia vaihtamalla. Elokuvan juonesta ei siis tarvitse enempää kertoa, riittää kun sanoo, että se seuraa kaikkia aiheen vakiintuneita kaavoja vääriin ympäristöihin joutuneiden tyttöjen ratkaistessa toistensa ongelmat ja omansa siinä samalla. Romanssitkin syttyvät. Laulua ja tanssia piisaa.

Seeta aur Geetan primus motor on näyttelijätär Hema Malini, joka siis hoitaa sekä Seetan että Geetan roolit. Ja loistavasti hoitaakin. Ohjaaja Ramesh Sippyn visuaalista silmää voisi "kehua" televisionomaiseksi, kamera laitetaan nurkkaan seisomaan ja jos kukaan ei unohda liian montaa repliikkiä, otos on hyvä. Tärkein elokuvakomedian parametri kuitenkin täyttyy: ilon ja hupailun takana on todella tuntuvaa tuskaa: Seetan kotiolot elokuvan alussa ajavat tämän mielisairauden partaalle ja jopa itsemurhayritykseen. Geeta puolestaan esittää kovaa, mutta ei uskalla paljastaa herkkää sisintään muille. Nämä asiat, jotka ylittävät Sippyn alkeellisen osaamisen tulevatkin mitä luultavimmin juuri Hema Malinin sisältä. En yritä esittää asiantuntijaa, mutta epäilen, että Geetan tyyppiset vahvan naisen roolit olivat 70-luvulla Bollywoodissa aika harvinaisia. Tästä Malini tuntuu ottavan kaiken irti, omana suosikkinani kohtaus, missä Geeta pieksee vyöllä Seetaa ahdistelleen lipevän serkun rappusia alas. Ja kaikilla on hauskaa kun miessika saa ansionsa mukaan!

Seeta Aur Geeta [5]
Seeta Aur Geeta [6]

Bollywood-elokuvan se piirre, minkä yleensä ihmiset tietävät on kesto. Seeta aur Geetakin on 168 minuuttia pitkä. Kuitenkin on väärin vierastaa näitä elokuvia puhtaasti "arse banditeinä". Paremmissa Bollywood-elokuvissa, kuten juuri Seeta aur Geetassa kesto käytetään hyväksi asetelman rakentamisessa. Pitkä kesto ei tarkoita hidastempoisuutta vaan monessa tapauksessa niin monipolvista ja paljon henkilöitä sisältävää käsikirjoitusta, että lyhyempi toteutus ei pystyisi välittämään kaikkea ilman hengästyttävää rytmitystä. Sitä paitsi etenkin Seeta aur Geetassa toimintaa ryydittävät superkornit eli hienot musiikkinumerot sekä hilpeä Terence Hillin ja Bud Spencerin elokuvat mieleen tuova nyrkkien mäiske. Etenkin lopputaistelu jossain hämärässä kemiantehtaassa mystisten patojen poristessa on paras näkemäni pitkään aikaan.

****-
© Markus Sorsa, julkaistu: 11.12.2004
keskiarvo
toimitus
3.75/5.00 (2)
 MSME
  4.0 3.5
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  1 (1)
100%
Seeta Aur Geeta (1972)  Seeta Aur Geeta (1972)