Caroline Munro

Team America: World Police (2004)

Team America - Maailman poliisi

aka Team America; Team américa: La policía del mundo; Escouade américaine: Police du monde; Team america - världspolisen slår till igen

Team America: World Police #1 Team America: World Police #2

Jos katsoo uutisia, maailma tuntuu koko ajan nykivän kohti vääjäämätöntä tuhoa - eikä edes kovin vähitellen. Ei enää riitä että pitää sotia suojellakseen kotiaan, nyt pitää myös kuskata vapautta pikapalveluna ympäri planeettaa aseiden turvin. Kyseenalaisen käsitteen pakotetusta (ja melko abstraktista) vapaudesta haastavat olisivat niin ikään valmiita taistelemaan omien ideaaliensa puolesta. Ihmiset ovat jakautuneet, vastapuolet vihaavat toisiaan ja pienet ryhmät ovat tuttuun tapaan äänessä enemmän kuin sielu sietää, mutta entäpä "tavalliset" ihmiset jotka vain haluavat elää elämäänsä? Eihän voi olla vain kahta puolta, harmaa aluekin on löydyttävä. Elokuvamaailma harvemmin edes käsittelee suoraan todellisen maailman ajankohtaisia tapahtumia, saati sitten ottaa niihin kantaa. Team America: World Police on Trey Parkerin ja Matt Stonen älykäs, monipuolinen ja täysin räävitön huuto maailmalle. Kukapa olisi arvannut, että vetoomus selväjärkisyyteen tulisi tiimiltä, jonka aiempiin luomuksiin valkokankaalle lukeutuu iso puhuva klitoris?

Team America: World Police [1]
Team America: World Police [2]

Team America on ryhmä amerikkalaisia supersotilaita, jotka pysäyttävät omalla räjähdealttiilla tyylillään kansainvälistä terrorismia. Viimeisimmän tehtävän aikana yksi jäsenistä kuolee, ja häntä korvaamaan valitaan Broadway-näyttelijä Gary Johnston (äänenä Trey Parker). Garyn uskomattomat näyttelijäntaidot mahdollistavat hänen soluttautumisensa terroristien joukkoon, ainakin teoriassa. Kaikki näyttää sujuvan hyvin, mutta Team American tietämättä Pohjois-Korean hallitsija Kim-Jong Il (myös Parker) suunnittelee jotain ennennäkemättömän ilkeää. Pystyvätkö vapauden puolustajat estämään hänen pirulliset aikeensa? Osaako Gary näytellä paremmin kuin Alec Baldwin? Ja monessako asennossa kaksi marionettia oikein voi harrastaa seksiä?

Team America on satiiria parhaasta päästä; se ei valitse yhtä puolta ja pilkkaa armottoman ilmeisesti toista. Tämä elokuva pilkkaa aivan kaikkea, eikä vähiten itseään. Jo Cannibal! The Musical -elokuvallaan musikaaliformaattia kokeilleet Parker ja Stone ovat saaneet alkuinnostuksen Gerry Andersonin vanhasta Thunderbirds-nukkeanimaatiosta, jossa jäykästi liikkuvat marionetit pelastivat maailmaa usein surkuhupaisan aneemisesti. Tähän on lyöty päälle kommentointia mm. Amerikan maailmanpolitiikasta, terroristeista, suuruudenhulluista näyttelijöistä, ja ihmisen yleisestä tarpeesta selvien vastakkaisuuksien hakemiseen. Vailla mitään tarvetta ajatella kohderyhmiä tai irvailusta mahdollisesti loukkaantuvien nyhvöjen yliherkkiä hermopäitä. Lopullisen ja parhaan silauksen, jota ilman elokuva ei edes toimisi (alkuperäinen idea oli tehdä Roland Emmerichin idioottimaisen naurettavasta katastrofielokuvasta The Day After Tomorrow yksi yhteen nukkeversio), tuo kuitenkin Bruckheimer-estetiikka. Team America on joitakin ylilyöntejä lukuun ottamatta malliesimerkki Jerry Bruckheimer Productionsin mahtailevista toimintasekoiluista. Tässä on kaikki, one liner -heitoista hahmojen 1-2-3-näin-se-käy -psykologisointiin, tietysti runsailla koko siihenastisen elämän määrittävillä nuoruudentraumoilla varustettuna. Muuta maailmaa kuvataan postikorttiotoksina tunnetuista maamerkeistä - jotka sopiikin sitten räjäyttää tuusan nuuskaksi sen kummempia miettimättä. Uhreja näytetään vain kun halutaan erikseen (ja pseudoeksoottisen musiikin siivittämänä) korostaa että nyt tämä oli kuulkaas väärin kun nämä kuolivat. Treenausmontaasi on mukana, samoin aina yhtä sielukkaat auringonlaskut ja mahtipontinen teemalaulu; sekä tietysti alakuloinen versio siitä kun päähenkilölle koittaa synkkä hetki. Leikkaukset, valaistus, rytmitys, kamera-ajot... kaikki on piirulleen juuri kuten Jerry Bruckheimer Presents. Mutta elokuva on nukkeanimaatio. Oivallus on yksinkertainen, mutta aivan käsittämättömän toimiva. Tietysti machoilun alla piilevä homoseksuaalisuus ynnä muut vastaavat on ympätty suoraan näkyviin ja käsiteltäväksi, mutta sisältö ja ennen kaikkea kerronta jyräävät yli järjen aivan niin kuin esikuviensa korkeaoktaanisissa fallosfiestoissa parhaimmillaan.

Team America: World Police [3]
Team America: World Police [4]

Musikaaliosuudet toimivat elokuvassa aivan yhtä hyvin kuin South Parkissa, vaikka nyt pääpaino onkin taustalauluissa, jotka ilmaisevat hahmoja sekä elokuvan maailmaa ja ovat ihan itsessään helvetin hauskoja. Parhaina esimerkkeinä pikkuruisen mutta yltiöpahan Kim-Jong Ilin soolo yksinäisyydestä, joka valottaa ilkimyksen herkkää sielua; rakkauslaulu jossa kaipuuta mitataan ehkä maailman parhaalla standardilla (liian hauska tässä paljastettavaksi) sekä virallinen teemabiisi "America - FUCK YEAH!", joka jää soimaan päähän vähintään loppupäiväksi. Hieman miinusta tulee kierrätetystä montaasilaulusta, jota käytettiin jo yhdessä South Park -jaksossa. Hauskahan laulu yhä on, tietysti - ja montaasikin parempi.

Vaikka huumori ja ajatukset elokuvassa ovatkin älykkäitä, hienostuneeksi tai hienovaraisiksi niitä ei mitenkään voi mennä kutsumaan. Eli on turha pelätä tekijäduon pehmentyneen missään määrin. Seksikohtaus on aivan mieletön, oksennusta riittää ja totutut suihinottovitsit sekä haukkumasanat ovat runsain mitoin edustettuna. Sotahullut oikeistojuntit ja pilvenreunukseltaan maailmanpolitiikasta inisevät vasemmistonäyttelijät saavat yhtä lailla kuulla kunniansa. Sanoma on molempia ääripäitä vastaan ja teoria eri ihmistyypeistä on paitsi hulvaton myös realistinen.

Team America: World Police [5]
Team America: World Police [6]

Team America on nerokas satiiri, älyvapaa ja epäkorrekti komedia, vauhdikas musikaali, kunnianosoitus Thunderbirds-tyyliselle nukkeanimaatiolle ja paljon muutakin. Mutta ennen kaikkea se on Trey Parkerin ja Matt Stonen intoa tihkuva rakkauskirje toimintatuottajien toimintatuottaja Jerry Bruckheimerille. Lukija voi tässä välissä kuvitella Hans Zimmerin kunniakkaasti pauhaavan musiikin päähänsä ja ajatella Jerryn antimia planeettamme kulttuurille. Elokuvassa sitä ei tarvitse tehdä, sillä Harry Gregson-Williamsin sulosävelet hoitavat homman kuvien vilistessä. Viimeinen neronleimaus on jättää jokaisen nuken langat näkyviin, tuotantoarvojen ollessa muuten huippuluokkaa. Tämä ei varmasti vetoa kaikkiin, kuten ei taatusti itse elokuvakaan. Joko Bruckheimer-marionettien maailman ymmärtää tai sitten ei. Itse nauroin ääneen tasaisesti läpi elokuvan, monessa kohtaa pelkän perusidean voimasta. Jos tänä vuonna tulee parempi komedia, saamme olla onnellisia. Team America, FUCK YEAH!

****-
© Ilja Rautsi, julkaistu: 20.1.2005
keskiarvo
toimitus
3.75/5.00 (6)
 JSSMIRMEMMPI
  4.0 3.5 4.0 4.0 3.0 4.0
keskiarvo
lukijat i
3.48/5.00 (26)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  22 (62)
35%
Team America: World Police (2004)  Team America: World Police (2004)Team America - Maailman poliisi