Caroline Munro

Ninja vs. Ninja (1987)


Ninja vs. Ninja #1  

Miksi, oi miksi? Ninjat ovat maailman hienoimpia asioita ja ninjaelokuvat harvaa poikkeusta lukuun ottamatta maailman kauheimpia pettymyksiä? "Bitter rivals fight to the bitter end" lukee Ninja vs. Ninjan kannessa, mutta katsomiskokemuksen jälkeen voin sanoa, että "Bitter viewers fight to keep their sanity to the bitter end" olisi helvetisti todenmukaisempi mainoslause.

Ninja vs. Ninja [1]
Ninja vs. Ninja [2]
Ninja vs. Ninja [3]

Alku vaikuttaa hauskalta: paskasti toteutettua ninjatoimintaa aneemisella dubbauksella. Ninjavaatteet vaihtuvat päälle savupommia heittämällä, puita katkotaan harjoitusmielessä ja maanalaiset tunnelinkaivuukyvyt ovat hallinnassa. Pian paljastuu kuitenkin karvas totuus: Ninja vs. Ninja on taas yksi useammasta elokuvasta kokoon parsittu kammotus. Pohjille on ostettu joku, todennäköisesti halvimmalla saatu (mikäli mitään lupia on edes hankittu) Ö-luokan Hongkong-poliisitrilleri, joka on dubattu ja leikattu uusiksi. Tämän elokuvan pääosissa ovat sentään Norman Chu (Duel to the Death, 1983) ja Wilson Tong (The Victim, 1980), mutta siihen kaikki positiivinen sanottava jääkin. Eivätkä heidänkään suorituksensa anna aihetta hiphei-huutoihin tai tuo luomukseen viihdearvon muruakaan. Uudemmat ninjakohtaukset erottuvat jo kuvanlaadultaan vanhasta filmistä ja ovat toteutettu todennäköisesti ilman minkäänlaista taloudellista investointia. Ainoa tapa saada kahden eri materiaalin henkilöt kommunikoimaan keskenään on uudelleen äänitetyt puhelinkeskustelut, joten pääsemme katsomaan HK-pätkän muutamaa puhelinkohtausta useampaan otteeseen.

Ninja vs. Ninja [4]
Ninja vs. Ninja [5]
Ninja vs. Ninja [6]

Kaikesta näkyy, ettei tekijöitä ole kiinnostanut paskan vertaa minkälainen lopputuloksesta tulee, kunhan se täyttää täyspitkän elokuvan mitat ja sitä voidaan markkinoida ninja-elokuvana. Hetken jaksaa kummastella täyttä logiikanpuutetta tavassa yhdistellä ninjoja vanhaan poliisitrilleriin ja hörähdellä muutaman kerran luultavasti suoraan yhdellä otolla nauhoitetulle dubbaukselle ennen kuin lopullinen epätoivo iskee. Ja se iskee kovaa ja armottomasti: tämä on täyttä paskaa eikä se tästä parane! Taistelukohtauksiakin mukana on pateettisen ninjaspedeilyn lisäksi tasan yksi: Norman Chun ja Wilson Tongin välienselvittely, ja tässäkin alitetaan hienosti kyvykkäiden esiintyjien standardit. Ainoa edes etäisesti kiinnostava asia koko pökäleessä on Wilson Tongin lyhyt spiritual boxing -sessio, mutta vahingoittumattomuusriitteihin ei paneuduta muutamaa sekuntia kauemmin. Huonoa poliisitoimintaa löytyy sentään hieman ja ammuttaessa ruiskuu verta.

Ninja vs. Ninja [7]
Ninja vs. Ninja [8]
Ninja vs. Ninja [9]

Tai Sengin dvd on vhs:ltä kiekkoformaattiin päivitettyä sekundaa. En tosin haluaisi nähdä Ninja vs. Ninjaa uudelleen, vaikka joku esittäisi sitä 35 mm:n printiltä olohuoneessani (epäilen tosin, ettei tästä mitään oikeita elokuvakeloja ole koskaan ollutkaan). Takakannen teksti ei liity sisältöön mitenkään. Alkuperäisen Hongkong-elokuvan nimi kiinnostaa ainoastaan siksi, ettei sitä missään nimessä erehtyisi vahingossa hankkimaan. Tai Sengin Martial Arts Theatre -sarjan Ninja-julkaisuista mikä tahansa muu on Ninja vs. Ninjaa parempi, joten hankkikaa soittimiinne mieluummin vaikka A Life of Ninja (1982), Ninja in the Deadly Trap (1983), Ninja Hunter (1986) tai The Super Ninja (1984), kaikki maskimurhaajien ystäville suositeltavaa viihdettä. Ninja vs. Ninja ei varmasti tule viihdyttämään ketään koskaan, missään mielentilassa.

*----
© Tatu Piispanen, julkaistu: 25.1.2005
keskiarvo
toimitus
1.00/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat i
1.00/5.00 (1)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!