Caroline Munro

Steiner - Das eiserne Kreuz, 2. Teil (1979)

Kersantti Steiner - Rautaristin ritari; Läpimurto - Rautaristi II

aka Breakthrough; Sergeant Steiner; La percée d'Avranches; Atak; Breakthrough, specchio per le allodole; Cerco roto

Steiner - Das eiserne Kreuz, 2. Teil #1 Steiner - Das eiserne Kreuz, 2. Teil #2

1979 valmistunut epävirallinen jatko-osa Sam Peckinpahin Cross of Ironille on todellista korkeajännitystä elokuvallisessa muodossa. Kirjallisen esikuvansa mukaan se kerää yksiin kaikki lajityyppinsä heikkoudet ja stereotypiat sekä toimii varoittavana esimerkkinä häviäjäkansan osasta elokuvateollisuudessa niille valtakunnille, joita kiehtoo aggressiivisempi politiikka.

Suurin osa tämänkaltaisista sotaelokuvista on itseään toistavia sankaritarinoita propagandamaisen matalaotsaisuuden sävyttäminä. Näissä tarinoissa sotajoukon tehokkuus perustuu lähes poikkeuksetta John Wayne -tyyppiseen superkersanttiin, joka omalla toiminnallaan - lähempänä tietoista itsemurhaa kuin rohkeutta - voittaa taistelut lähes yksikseen. Vastaavat saksalaisia kuvaavat tarinat kuten Breakthrough ovat tälle ajattelulle jopa hieman liian mutkikkaita. Saksalaisethan ovat näissä elokuvissa pahuuden karikatyyrejä, joten elokuvan päähenkilön täytyy jotenkin erota maanmiehistään. Vastaus on suhteellisen yksinkertainen ja suoraviivainen: sotaelokuvissahan sankarin täytyy taistella natseja ja fasismia vastaan. Ja niin päähenkilönkin toimien täytyy olla esimiehiään sekä isänmaataan vastaan - olkoonkin, että hän kuuluu saman univormun alle. Kun muut saksalaissotilaat ovat fanaattisia natseja, jotka siviilejä säästämättä taistelevat mahdollisimman raakalaismaisin ottein, ei katsojankaan pitäisi kiinnittää huomiota tämänkaltaiseen pieneen epäloogisuuteen.

Steiner - Das eiserne Kreuz, 2. Teil [1]
Steiner - Das eiserne Kreuz, 2. Teil [2]

Tarina alkaa itärintamalta, jossa Steinerin (Richard Burton) yksikkö toimii jälkijoukkona ja epäonnistuu viivytystehtävässään. Tämän seurauksena hänet uhataan laittaa sotaoikeuteen mutta eversti Brandt (James Mason) antaakin hänelle lomaa. Luonnollisesti sotaoikeussyytteen takana oli vanha tuttu majuri Stransky (Helmut Griem). Lomamatkalla Pariisissa Steiner törmää tietenkin sattumalta samassa paikassa lomailevaan Stranskyyn. Hän polkaisee Stranskyn lomaheilaa ja palaa takaisin yksikköönsä. Steinerin divisioona on siirretty Ranskaan Normandian maihinnousun johdosta ja takaisin palatessaan everstillä on hänelle tehtävä: etsiä liittoutuneiden upseeri, jolle kertoa Hitleriä vastaan suoritettavasta attentaatista. Steiner löytää upseerin, kertoo hänelle tietonsa, Hitler pelastuu attentaatista, maailma jatkaa kulkuaan. Millään ei tunnu tässä elokuvassa olevan mitään väliä. Kohta ohjaajakin on unohtanut Steinerin vasikointitehtävän ja loppuelokuva soditaankin sitten ranskalaisessa kaupungissa.

Steiner - Das eiserne Kreuz, 2. Teil [3]
Steiner - Das eiserne Kreuz, 2. Teil [4]

Steineriä esittää Richard Burton, jolle saksalaissotilaan univormun sisältävät roolit tuntuivat automaattisesti lankeavan (Where Eagles Dare, Raid on Rommel, Massacre in Rome). Burtonin näyttely on todella väsynyttä ja miehen naamalla on jatkuva kyllästyneisyyden ilme. Suurimman osan ajasta hän haahuilee vailla mitään logiikkaa paikasta toiseen, numeroa liian iso kypärä päässä ja naristen oravaäänellään kuin vanha ladonovi. Toista nimiroolia esittää Robert Mitchum, joka hoitaa hommansa samankaltaisella krapulaisella passiivisuudella kuin kollegansa. Alkuperäisestä Rautarististä ei ole mukana yhtään näyttelijää, eikä tarinalla ole muutenkaan mitään tekemistä alkuteoksen kanssa.

Steiner - Das eiserne Kreuz, 2. Teil [5]
Steiner - Das eiserne Kreuz, 2. Teil [6]

Breakthrough on täysin mitäänsanomaton tekele, jonka loppuun asti pääsemiseen tarvittiin kolme yritystä. Se ei sisällä edes minkäänlaisia kalkkuna-aineksia vaan on yksinkertaisesti vain erittäin huono. Vuokrakasetin takakannen teksti on kuitenkin melko hulvatonta kaikessa epäinformatiivisuudessaan ja voittaa tuskaisan katselukokemuksen:

"Taisteluun tottunut saksalainen kersantti Steiner saa kesällä 1944 elämänsä vaarallisimman tehtävän. Muutamaan sotaan väsyneen upseerin toimeksiannosta hänen on murtauduttava partion kanssa sotalinjan lävitse, otettava yhteys liittoutuneisiin ja kerrottava Adolf Hitleriä vastaan suunnitellusta heinäkuun attentaatista. Tehtävä on epätoivoinen ja hengenvaarallinen. Saksalaiset on juuri ajettu takaisin itärintamalla keväällä 1944 Stalingradin murtumisen jälkeen. Samassa saksalaisessa komppaniassa on kaksi miestä, jotka vihaavat toisiaan - suoraviivainen kersantti Steiner ja turhantarkka majuri Stransky. Molemmat lähetetään Normandiaan vähän ennen liittoutuneiden maihinnousua. Molemmilla on sama käsitys, ettei ole mitään mieltä jatkaa vastarintaa. Molempien päälliköllä on myös sama käsitys. Hän on sitä paitsi mukana pitkälle ehtineessä salaliitossa Adolf Hitleriä vastaan."

*----
© Jarkko Lehtola, julkaistu: 8.2.2005
keskiarvo
toimitus
1.00/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!