Caroline Munro

Dragon Force (1982)

Kommandojoukko Dragon Force

aka Shen tan guang tou mei; Powerforce; God Search Light Head Daughter

Dragon Force #1 Dragon Force #2

Dragon Force on oppikirjaesimerkki siitä, minkälaista elokuvaa kannattaa tehdä, kun tuotantoryhmällä ei ole käytössään osaavia näyttelijöitä, rahaa tai edes hyvää ideaa: vauhdikasta ja rehellisesti hölmöä. Väkivalta- ja tissipitoisuudesta huolehtiminen on niin ikään ensiarvoiseen tärkeää. Joo, ja pistetään vielä ninjoja! Puuttuuko jotain? Ilkeitä venäläisiä kenraaleja, funkya taustamusiikkia, Bruce Lee -imitoija... Ei, kyllä tässä on kasassa laatuelokuvan ainekset!

Dragon Force [1]
Dragon Force [2]

Dragon Force on niitä elokuvia, joista on mahdotonta yrittää antaa oikeanlaista kuvaa muutoin kuin kuvailemalla sen älyttömiä tapahtumia. Aloitamme juonesta. Mongrovian prinsessa on kaapattu ja kommandojoukko Dragon Force lähetetään pelastusreissulle. He onnistuvat räjäytettyään kasoittain pahoja ninjoja. Huh, sehän kävi helposti. Elokuvan todellisen luonteen selvittämiseksi on kuitenkin katsottava hieman peruskaavaa syvemmälle.

Tarkastellaanpa esimerkiksi kohtausta, jossa amerikkalainen CIA-agentti Jack Sargeant (Bruce Baron) saapuu Hongkongiin etsiäkseen Dragon Forcena tunnetun kommandojoukon, jonka on tarkoitus auttaa häntä prinsessan pelastusoperaatiossa. Ensin Sargeantin pitää paikallistaa mies nimeltä Ah Chu (Tang Kei Chan). Tämä onnistuu hänen sattumalta aivastaessaan oikeassa paikassa (Ah Chun nimi lausutaan aivan kuten aivastus, hehee). Ah Chu on kiinalaiselta SS-upseerilta näyttävä kurttuinen vanhus ja Bond-elokuvien Q-tyylisen salaisen erikoisosaston johtaja. Ah Chun aseverstas tosi sattuu olemaan pimeä tyhjä huone, jonka nurkassa joku hitsaa teräslevyä. Pöydällä on sentään pari nerokasta keksintöä ja Ah Chu yrittääkin kaupata Sargeantille luodinkestävää t-paitaa sekä räjähtävää jojoa. Hän kertoo varastolla olevan myös autoja, lentokoneita ja helikoptereita, mutta "supposed to save those to that double-nothing guy from England." Sargeantin kieltäytyessä rojusta, Ah Chu antaa hänelle kirjasen, jossa kerrotaan reitti Dragon Forcen päämajana toimivaan Tip Toe -metsään sekä kaupungin parhaat tyttöbaarit.

Dragon Force [3]
Dragon Force [4]

Heti Tip Toe -metsään käveltyään Sargeant kohtaa tytön, joka osaa soittaa huilua pitämättä sitä suullaan. Tyttö hyökkää Sargeantin kimppuun, mutta pakenee nopeasti metsään. Seuraavaksi vastassa seisoo naamioitunut samurai, jonka kanssa Sargeant taistelee vedessä kelluvien tukkien päällä. Ja aivan kuin tässä ei olisi tarpeeksi, ei aikaakaan kun puskasta rymyää sankariparan niskaan vielä lohikäärmeeksi naamioitunut kiinalaisjoukko. Vasta tässä vaiheessa Sargeant esittää kysymyksen, joka on askarruttanut katsojaakin jo pidemmän aikaa: "What the hell is going on?"

Esiin astuu Tau Lung (Bruce Li), taistelulajiekspertti, Dragon Forcen päällikkö ja ammattitaidottoman parturiliikkeen asiakas. Hän esittelee itsensä ja loput Dragon Forcesta: kaljupäinen taistelulajiekspertti The Monk (San Sin), japanilainen taistelulajiekspertti Kamikaze (Mulo Chiba, ei sukua Sonnylle) ja kaunis naispuolinen taistelulajiekspertti Soo-lim (Frances Fong). Sargeant tietysti heti pokaa Soo-limin iskurepliikein, jotka ovat sulavia kuin aamuöinen ummetus. Tau kertoo hyökkäyksien olleen testi, jonka tarkoituksena oli mitata Sargeantin soveltuvuutta Dragon Forcen jäseneksi. Seuraa lapsellinen vala- ja kanantapporituaali, jossa Sargeant vihitään ryhmään ja häneltä vannotetaan ettei hän "ikinä kerro salaisuuksiamme kenellekään."

Dragon Force [5]
Dragon Force [6]

Tässä vaiheessa lienee syytä paljastaa miksi prinsessa on ylipäätään kidnapattu: venäläiset ovat kenraali Nikolai Mamushkan (joka on sen verran jämerää tekoa, että jää jatkuvasti oviaukkoihin jumiin) johdolla järjestäneet kaappauksen, sillä prinsessan hallitsema Mongrovia tuottaa paljon kromia, jota taas tarvitaan sellaisen teräksen tekemiseen, josta voi valmistaa ydinvoimaloita. He ajavat tytön kaljuksi, riisuvat tämän (kyllä, nyt näemme jo Mandy Mooren häpykarvoituksenkin) ja tökkivät täyteen neuloja. Akupunktion papukaijatekniikka on nähkääs tehokkaampaa kuin hypnoosi ja pian prinsessa on valmis luovuttamaan ulkomaankauppansa Mamushkan hellään hoivaan. Peloton kommadojoukko Dragon Force rientää avuksi - mutta voih - he juuttuvat autonromuillaan iltapäiväruuhkaan ja myöhästyvät: prinsessa on muutettu aivottomaksi zombieksi! Onko mitään enää tehtävissä?

Dragon Force saattaa hyvinkin olla aikakautensa parhaita kamppailulajeihin erikoistuneita elokuvia, jonka pääosassa on amerikkalainen mies. Hän on epäonnistuneesti uraa Hongkong-elokuvissa yrittänyt Bruce Baron, joka tämän ja muutaman Godfrey Hon ninjasekamelskan lisäksi on "näyttellyt" mm. Tsui Harkin Dangerous Encounters of the First Kindissa (1980), Teddy Robin Kwanin Legend of Wiselyssa (1985) kuin myös kerran Italiankin roskaelokuvatuotannon puolella, Ruggero Deodaton The Atlantis Interceptorsissa (1983).

Dragon Force [7]
Dragon Force [8]

Bruce Baron on suorituksellaan vahva kandidaatti ahnaasti tavoitellun "hölmöimmältä näyttävä länsimaalainen hongkongilaisessa elokuvassa" -mitalin voittajaksi. Jos luulit, että Jeff Falcon näyttää urpolta The Outlaw Brothersissa (1990) tai Roy Horan Tower of Deathissa (1981), et tiedä vielä mistään mitään! Kaiken kruunaa Baronille dubattu mongertava äänensävy, joka täydellistää mielikuvan kehityshäiriöisestä rumiluksesta. Jenkin kungfu-liikkeet kalpenevat kiinalaisten taitojen rinnalla, mutta ovat silti parempaa kuin mitä Van Damme on saanut aikaan koko urallaan. Muut ei-kiinalaiset suoriutuvat ainoaksi jääneistä rooleistaan aivan kuten ensikertaa näyttelevän pizzalähetin voi olettaakin suoriutuvan.

Kuten aina honkkareissa vierailevien valkonaamojen tapauksissa, Bruce Baronin vierellä taistelee kiinalainen sidekick, ja aliarvostettu Bruce Li (tai tässä yhteydessä pitäisi sanoa Ho Chung Tao, sillä leexploitation kanssa Lin suorituksella ei ole mitään tekemistä) asettaa tietysti kaimansa häpeään sulavilla potkuillaan. Ninjojen muiluttaminen on irtoraajapitoista ja räjähdyksenkatkuista ilottelua, jossa ainoastaan useiden toimintakohtauksien typerä ja ilmiselvä nopeutus aiheuttaa mielipahaa. Dragon Force jäi Bruce Lin viimeiseksi elokuvaksi ja näin Dragon Dies Hardilla (1974) alkanut, lähes kymmenvuotias ura saatiin kunniakkaasti päätökseen.

Dragon Force [9]
Dragon Force [10]

Siinä missä Dragon Force oli Bruce Lille viimeinen, muutamalle tulevaisuuden tekijälle se oli debyytti. Ohjaaja Michael Mak tunnetaan nykyään kolmesta Long Arm of The Lawn (1984) jatko-osasta, CAT III -erotiikan parhaimmistoon lukeutuvasta Sex & Zenista (1992) sekä uuden aallon Michelle Yeoh -wuxiasta Butterfly & Sword (1993). Tuotantosuunnittelija Terence Chang lyöttäytyi John Woon seuraan 90-luvun alussa ja on ollut tuottamassa miehen elokuvia Once a Thiefista (1991) lähtien aina uusimpaan Hollywood-hirvitykseen Paycheck (2003) asti.

Ei tätä kukaan roskaan terveellä tavalla suhtautuva voi huonona pitää. Dragon Force on 90 minuutin mittainen aivokalvontulehdus, josta toipuu kiero hymy kasvoillaan.

Versioinfo (16.2.2005):

Elokuvaa ei toistaiseksi ole saatavilla dvd-formaatissa, toisin kuin vähintään kolme samalla nimellä levitettävää honkkaria: Nam Key Namin Dragon Force (1975), Chi Kuan Chunin Dragon Force (aka The Big Rascal, 1979) sekä Albert Lain Dragon Force (aka Death Triangle, 1992). ScanVideon julkaisema FIx vaikuttaa leikkaamattomalta ja on aavistuksen boksattu. Pitäisin tätä takuuvarmasti klassikona, mikäli olisin löytänyt sen vuokrattavaksi joskus varhaisessa teini-iässä. Oi niitä aikoja!

***½-
© Tatu Piispanen, julkaistu: 16.2.2005
keskiarvo
toimitus
3.50/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  1 (1)
100%
Dragon Force (1982)  Dragon Force (1982)Kommandojoukko Dragon Force