Caroline Munro

Organ (1996)


Organ #1  

Kei Fujiwara on varmasti kaikille elitisteille tuttu Shinya Tsukamoton mestariteoksesta Tetsuo: The Iron Man, jossa hän näytteli päähenkilön poraamiskelpoista tyttöystävää. Hän hääräsi elokuvassa myös kameran takana ja kuusi vuotta myöhemmin kenties tästä kokemuksesta rohkaistuneena Fujiwara ohjasi ensimmäisen ja ehkä viimeisen elokuvansa Organ. Valitettavasti jopa elokuvan nimen mainitseminen samassa lauseessa Tetsuon kanssa tuntuu jonkin asteen pyhäinhäväistykseltä.

Organ [1]
Organ [2]

Elokuva alkaa, kun kahden poliisin onnistuu pitkällisen yrittämisen jälkeen soluttautua yakuza-liigaan, joka tekee ihmiselinkauppoja erään sisarusparin kanssa. Parin veli hoitaa kirurgiosuudet, kun taas sisko, jota näyttelee itse ohjaaja, ylläpitää suhteita yakuzoihin. Kyttien soluttautumisoperaatiolle käy huonosti, kun vielä elävän mutta tajuttoman ihmisen maksaa aletaan poistaa, jolloin toisen poliisin kantti ei enää kestä. Tästä syntyy tappelu, jossa toinen koppalakeista jää jengin kynsiin ja toinen saa taistelun tiimellyksessä jonkinlaisen ruiskeen. Siitä huolimatta hän onnistuu karkaamaan ja päätyy sekavassa tilassa kaupungin kujille hortoilemaan. Koska operaatio meni puihin, livistämään onnistunut poliisi saa potkut, muttei kuitenkaan luovu raivokkaasta partnerin etsinnästään. Näiden kohtausten jälkeen elokuva alkaa keskittyä entistä enemmän kierojen sisarusten edesottamuksiin.

Veljellä on oikea ammatti lukion biologian opettajana. Vähemmän yllättävästi hän ei pysty kuitenkaan vastustamaan viehkeitä lukiolaistyttöjä, joista yksi jos toinenkin joutuu leikkelyn kohteeksi. Poliisin partnerikin löytyy opettajan perhoshuoneen perältä. Kiinnisaadulle jeparille on tietenkin pitänyt tehdä konnankoukkuja, joten tämän jalat ja kädet on amputoitu. Tom Mesin ja Jasper Sharpin The Midnight Eye Guide to New Japanese Film -kirja osaa kertoa syyn, miksi veli tappaa tyttöjä. Näiden neitsyiden verellä pidetään näet poliisintorso elossa. Tätä on ehkä vaikea ensimmäisellä katselukerralla tajuta ja vasta-argumentiksi voisi sanoa, että olihan velipoika muutenkin aika vekkuli ja tappamiseen tykästynyt. Hän myös käyttää itseensä ja kyttään jotain uutta huumetta, jonka sivuvaikutuksena on vittumainen ihonpäällinen syöpä/juuri/sammal/kasvusto, jota katsojien iloksi tökitään välillä veitsellä. Liiallinen slasher-meininki saa kuitenkin sisarusparin hankaluuksiin yakuzojen kanssa ja lopulta ex-kyttäkin saa tietää partnerinsa olinpaikan. Tyhmempikin ymmärtää, että ilman verenvuodatusta tästä ei selvitä.

Organ [3]
Organ [4]

Juonen kuvaus saattaa joissakuissa herättää ihastuksen tunteita, mutta ei pidä tuudittautua siihen väärinkäsitykseen, että kyseessä olisi hyvä elokuva - se on nimittäin yksi sekavimmista, mitä olen koskaan nähnyt. Vasta turvauduttuani Mesin ja Sharpin kirjaan useimmat elokuvan juonenkäänteet avautuivat. Tämä johtuu siitä, että Fujiwara leikkaa ajassa edestakaisin miten sattuu saavuttamatta minkäänlaista koherenttisuutta. Tämän voi tietenkin tehdä hyvinkin, mutta Organ säilyy loppuun asti häiritsevän sekavana. Asiaa ei yhtään auta sekään, että gangstereita, poliiseja ja muita henkilöhahmoja on aivan liikaa. Välillä seurataan yakuzoja, välillä veljen puuhastelua koulussa, välillä skitsahtaneen ex-kytän seikkailuja, välillä hallusinoidaan perhostoukasta kuoriutuvista lukiolaistytöistä ja kaiken huipuksi välillä näemme vielä flashbackejä sisarusparin lapsuudesta, jolloin kilahtanut äiti pahoinpiteli heitä. Lienee selvää, että katsoja menettää melko pian kiinnostuksensa koko touhua kohtaan, koska sitä on niin mahdotonta seurata. Tietenkin gorea, visvaa ja mönjää elokuvassa riittää, mutta tällä ei korvata hyvää juonenkuljetusta. Silti elokuva näyttää miellyttävän likaiselta. Muutamat yakuzat ovat yltä päältä paskanruskeassa liassa, ja sisä- ja ulkotilat ovat kaikkea muuta kuin puhtoisen puhtaita. Myös Organin musiikki ja synkähkö fiilis auttavat nostamaan sitä piirun verran pintaa kohden pohjamudan syövereistä.

Organ [5]
Organ [6]

Elokuvaa voi lähinnä suositella kaikille japanilaisten vaihtoehtoelokuvien diehard-faneille, joilla on jo kaikki Miiket, lukuisat eri Ishiit ja Tsukamotot hanskassa.

**---
© Joonas Siren, julkaistu: 24.2.2005
keskiarvo
toimitus
3.13/5.00 (4)
 JSSMKKJM*JS*
  4.0 3.0 3.5 3.0 2.0
keskiarvo
lukijat i
3.00/5.00 (2)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  -2 (7)
29%
Organ (1996)  Organ (1996)