Caroline Munro

Brother 2 (2000)

Veli 2

aka Brother II; On the Way Home; Bröder 2; Il fratello grande; Brat 2

Brother 2 #1 Brother 2 #2

Aleksei Balabanovin Veli (Brat) -elokuva oli ensimmäinen länsimaissa laajempaa huomiota saanut venäläinen väkivaltadraama KGB:n tyylipoliisikoulun keikahtamisen jälkeen. Se on kyyninen ja kalvakan realistinen tarina miehestä (Sergei Bodrov Jr.), joka saapuu Pietariin veljensä luokse ja päätyy hänen tavoin kylmäveriseksi palkkamurhaajaksi. Veli 2 onkin sitten kaikkea muuta kuin realistinen tarina samoista veljeksistä. Se on kuin borschkeitto-versio Golan Globusin 80-luvun mielisairaalatuotannoista. Perustarina noudattelee pitkälti John Boormanin Point Blankia, mutta kreisiysaste noudatteleekin sitten enempi Ernest-elokuvia.

Brother 2 [1]
Brother 2 [2]

Päähenkilö Danielan Tshetsheniassa taistelleen aseveljen veli on kuuluisa NHL-pelaaja, jota ryssämafia piinaa. Kun aseveli yrittää setviä tilannetta, hänet murhataan. Jäljet johtavat Amerikan Yhdysvaltoihin, joissa emäpahuus pesii. Kosto/rahankeruureissulle lähdetään molempien veljesten voimin ja Amerikassa tietysti törmätään mukavaan hampurilaisia syövään rekkakuskiin, joka pyyteettä jeesaa ja tarjoaa huoltsikalla megapurilaisen. Daniela tutustuu myös venäläissyntyiseen Marilyn-nimiseen ilotyttöön, jota hän ryhtyy auttamaan. Siinä saavat parittajaneekerit kyytiä kovemmin kuin poliittisesti korrektin käytöksen kultainen aapinen olisi antanut lupaa. Myös kyttiä lyödään turpaan, koska he niuhottavat ulkona dokaamisesta. Kaikissa toimissa tursuaa anarkismi yli äyräiden. Jaa joo, ja naiset jakavat tietysti persettä enemmän kuin yhdessäkään Fred Williamsonin elokuvassa ikinä.

Brother 2 [3]
Brother 2 [4]

Elokuva on kulttuurielämys. Ihmiset, joilla ei ole selvästi mitään käsitystä yhdysvaltalaisesta kulttuurista, tekevät suoraviivaisia tulkintoja hieman samaan tapaan kuin mitä USA:ssa oli tapana tehdä 50-80-luvuilla neuvostoliittolaisten suhteen. Kaikkialla tuoksuu rasistisen typeryyden ja ahdasmielisyyden oksennus. Sama tuoksu, joka toi pikantin lisän John Miliusin ja tiettyjen juutalaistuottajien mestariteoksiin 80-luvulla. Voidaanko Venäjää pitää siis epäkorrektin elokuvaviihteen tulevaisuudenlupauksena, jossa tehtyjen elokuvien törkeyksiä ei voi pistää punaniskaisuuden, vinojen silmien tai tynnyrissä kasvamisen syyksi? Syy löytyy vain nationalistisesta himosta viihdyttää karvalakkikansaa ja ruokkia sen ennakkoluuloja. Valitettavasti menestysreseptin ainekset täytyy etsiä nykyään muualta, sillä venäläisen elokuvan supertähti Sergei Bodrov hautautui filmiryhmineen lumeen syyskuussa 2002. Kuvausryhmän jäsenten ruumiita ei koskaan löydetty.

Brother 2 [5]
Brother 2 [6]

Kaikesta biiffistä huolimatta Veli 2 on myös valitettavasti kohtuuttoman paska leffa. Se pyörii samassa sarjassa 80-luvun heikoimpien jenkkinihkeilyiden kanssa. Toisaalta näyttelijät ovat tuttuun tyyliin normaalia kakkosnelosta laadukkaampia puunaamoja, ja onhan tässä tietty eksoottisuuden maku. Missään nimessä Veli 2:sta ei kuitenkaan voi verrata ensimmäiseen Veli-elokuvaan, jota voi pitää modernin venäläisen elokuvan mestariteoksena. Tavallaan harmi, tavallaan helvetin hyvä.

*½---
© Antti Tohka, julkaistu: 23.3.2005
keskiarvo
toimitus
2.50/5.00 (2)
 TPAT
  3.5 1.5
keskiarvo
lukijat i
5.00/5.00 (1)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  1 (3)
33%
Brat 2 (2000)  Brat 2 (2000)Brother 2