Caroline Munro

A Day Without Policeman (1993)

aka Mou jing shi fen; Mo ging si fan

A Day Without Policeman #1 A Day Without Policeman #2

A Day Without Policeman on mittatilaustyönä kolmoskategoriaan räätälöity ääriväkivaltainen trilleri, joka keskittyy raakaan toimintaan, muttei unohda suolata soppaa satunnaisella raiskaus-sleazella. Sen tapahtumat sijoittuvat pieneen, eristäytyneeseen saariyhteisöön Hongkongin rannikolla. Saaren poliisiaseman komisario Chan Wai (Simon Yam) on moniongelmainen, impotentti nyhverö, joka ei pysty pitämään asetta kädessään saati sitten järjestystä yllä. Chan pössyttelee pilveä, vakoilee riisuutuvia naisia ja sekoilee ex-vaimostaan Li Lista (Yu Li) fantasioiden. Elokuva leikkaa alkupuoliskollaan jatkuvasti nykyajasta Chanin menneisiin eroottisiin hetkiin Li Lin kanssa. Lisäksi Chanilla on kammo AK-47 -rynnäkökivääreitä kohtaan, minkä varjolla palailla vähän väliä trauman aiheuttaneen poliisiteurastuksen kuvastoon.

A Day Without Policeman [1]
A Day Without Policeman [2]

Virkavallan epäpätevyys on saanut saarelaiset perustamaan "itsepuolustusjoukot", joiden päätehtävänä tuntuu olevan mantereelta saapuvien ulkopuolisten terrorisointi. Häiriköinti paisuu sodaksi asti, kun kaartilaiset pahoinpitelevät kalastaja Namin (Tommy Wong) sekä raiskaavat ja tappavat hänen tyttöystävänsä. Ymmärrettävän hirmustunut Nam kutsuu avukseen hongkongilaisen gangsterikoplan, jonka tarkoitus on vain kostaa Namin puolesta, mutta liiankin helposti hoituvan homman jälkeen tilanne karkaa käsistä ja joukkio ryhtyy tekemään selvää koko kyläyhteisöstä. Päivän pelastaminen jää Chan Wain harteille. Hänen huonoksi onnekseen saaren on samana päivänä valinnut lomakohteekseen Li Lin sisko (Mikkie Ng), Li Li itse on saapumassa tervehdyskäynnille ja rosmot ovat aseistautuneet AK-neljäseiskoilla.

A Day Without Policeman [3]
A Day Without Policeman [4]

A Day Without Policeman on rehellistä CAT III -saastaa asian itsensä vuoksi. Ohjaaja-käsikirjoittaja Johnny Leen ainoana tavoitteena on selvästikin ollut tyydyttää elokuvaa ikärajaluokituksen ansiosta katsomaan vaivautuneet. Siinä hän onnistuu varsin mallikkaasti. Genren ystävät eivät tule pettymään tolkuttomiin puukotuksiin, ammuskeluihin, raiskauksiin ja kidutuksiin. Väkivalta ei mässäile yksityiskohdilla, mutta on silti sen verran häijyä, että onnistuu useaan otteeseen herättämään tekijöiden tavoittelemia inho- ja ällistysreaktioita.

A Day Without Policeman [5]
A Day Without Policeman [6]

Sekavasta, paljon takaumia käyttävästä rakenteesta huolimatta elokuvan tempo pysyy kohtalaisen sukkelana. A Day Without Policemanin suurin ansio onkin sen taito pitää jatkuvasti yllä kiitettävän pessimististä ja fatalistista tunnelmaa. Simon Yam on luuseripoliisin roolissa kaikkea muuta kuin yleensä esittämänsä coolit tai mielipuoliset arkkityypit: heikko ja pelokas nahjus, josta löytyy potkua vasta perusteellisen tuuppimisen jälkeen. Hyvin muodostuneet näyttelijättäret ovat miellyttävää silmäiltävää aina siihen asti kunnes heitä isketään puukolla. Ajatusvapaata roskaahan tämä on, mutta lajissaan yksi ansiokkaammista tapauksista.

Versioinfo (24.3.2005):

A Day Without Policeman on julkaistu Hongkongissa vcd:llä, kasetilla ja laserdiscillä. Dvd-versiota ei toistaiseksi ole olemassa.

**½--
© Tatu Piispanen, julkaistu: 24.3.2005
keskiarvo
toimitus
2.00/5.00 (3)
 TPJM*ME
  2.5 2.0 1.0
keskiarvo
lukijat i
3.00/5.00 (5)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  -1 (5)
20%
A Day Without Policeman (1993)  A Day Without Policeman (1993)Mou jing shi fen