Caroline Munro

Killer's Nocturne (1987)

aka Bat ye tin; Killer's Nocturn

Killer's Nocturne #1 Killer's Nocturne #2

Nam Nai Choi oli muutaman vuoden mielenkiintoisimpia Hongkongissa työskenteleviä ohjaajia, jonka elokuvalliset överöinnit erottautuivat sekopäisyydellään jopa värikkäässä aasialaisessa filmiteollisuudessa. The Seventh Curse (1986), Her Vengeance (1988) ja The Story of Ricky (1991) ovat yhä ylittämättömiä esimerkkejä hongkongilaisesta kaikki tai ei mitään -mentaliteetista. Vajavaisen julkaisupolitiikan syystä turhan vähälle huomiolle jäänyt Killer's Nocturne sijoittuu Nam Nai Choin filmografian mielikuvituksettomampaan päähän, mutta kesyydestä sitäkään ei voi moittia.

Killer's Nocturne [1]
Killer's Nocturne [2]

Hoidetaan ensin valitukset pois alta. Tai oikeastaan yksi ja ainoa valitus, mikä näin ollen vituttaa sitäkin enemmän. Killer's Nocturne on kaikilta osin laadukas Golden Harvest -tuotanto - siinä on vain aivan paska käsikirjoitus. Hyvin ohjattua ja näyteltyä kertomusta seuraa kiinnostuneena, mutta koko ajan toivoen, että jotain juonellisesti oleellista vihdoin tapahtuisi. Kauniisti kuvatun ja lavastetun Killer's Nocturnen näyttämönä toimii 30-luvun Kiina. Vaikutusvaltainen gangsteripomo Yen Lieh-shan (Alex Man) pyörittää suurta yökerhoa, jonka vetonaula on kaunis laulajatar Chiu (Pat Ha). Yen hankkiutuu murhaamalla eroon kilpailijoistaan ja vihamiehistään, joihin lukeutuu myös Lo Tien-peh (Patrick Tse), joka on muinoin nöyryyttänyt Yeniä voittamalla tämän mahjong-pelissä, tavoittaen samalla Yenin himoitseman "King Gambler" -tittelin. Lo Tien-pehin poika Lo Tzu-feng (Chin Siu Ho) on rakastunut Yenin omaisuutenaan pitämään Chiu'hun ja epäonnistuneen kostokeikan jälkeen päätyy naisen hoiviin suunnittelemaan isänsä tappajan lopullista tuhoamista.

Killer's Nocturne [3]
Killer's Nocturne [4]

Siinä kaikki, plus pari arvattavaa käännettä. Nam Nai Choi pitää elokuvan liikkeessä, mutta tarina ei tartu katsojan kurkusta ennen loppupuoltaan, jolloin sen suunta on jo moninkertaisesti määritelty. Onneksi ohjaajan tyylittely tekee perinteisestä triad-kertomuksesta unenomaisen matkan, vaikka periaatteessa todellisuuden raamit ruhjotaan ainoastaan toimintasektorilla. Mukaan mahtuu kuitenkin yksi leuat auki loksauttava klassinen Nam Nai Choi -hetki, joka selventää, mitä elokuvaa Tai Sengin Flash Future Kung Fu dvd:n takakansi oikeastaan hehkuttaakaan: huonosti juoneen kirjoitetussa taisteluturnamenttijaksossa Lo Tzu-feng ottelee kengurua vastaan!

Killer's Nocturne [5]
Killer's Nocturne [6]

Kenguun hassuttelu sitten jääkin. Toiminta edustaa honkkariväkivaltaa parhaimmillaan: vauhdikasta, veristä ja rankkaa. Tuliaseita ei käytetä kertaakaan, joten kaikki hävitys hoidetaan nyrkein, potkuin ja tukalimmissa tilanteissa kaikin käteen tarttuvin irtaimistoin. Miestä hissikuiluun, kurkku auki vinyylilevyllä, poskesta pala puremalla irti! Odotetusti lopputaistelu yltyy erityisen väkivahvaan brutalisointiin, mikä saa nykyisen paskan seassa pärskivän katsojan ikävöimään 80-luvun hongkongilaisten elokuvantekijöiden energiaa ja asennetta. Chin Siu Ho ja elokuvan koreografinakin toiminut Chris Lee pääsevät myös esittelemään ammattitaitoista stunt-osaamistaan.

Killer's Nocturne on ilman muuta katsomisen arvoinen elokuva. Puutteellinen käsikirjoitus harmittaa nimenomaan siksi, että muilta osin elokuva onnistuu niin hyvin. Paremmalla tarinalla käsissä olisi voinut olla todellinen klassikko.

***--
© Tatu Piispanen, julkaistu: 28.3.2005
keskiarvo
toimitus
3.00/5.00 (4)
 JSTPJM*ME
  3.0 3.0 3.5 2.5
keskiarvo
lukijat i
3.25/5.00 (2)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  1 (2)
50%
Killer's Nocturne (1987)  Killer's Nocturne (1987)Bu ye tian