Caroline Munro

Hijacking Catastrophe: 9/11, Fear & the Selling of American Empire (2004)


Hijacking Catastrophe: 9/11, Fear & the Selling of American Empire #1 Hijacking Catastrophe: 9/11, Fear & the Selling of American Empire #2

Yhdysvaltojen lopetettua massatuhoaseiden etsimisen Irakista, muistavat monet varmasti George W. Bushin, Dick Cheneyn ja muiden kertoneen että "no doubt that Saddam Hussein has weapons of mass destruction." Nämä puheet ovat hiljenneet mutta Hijacking Catastrophe muistuttaa vielä kerran korskeista lauseista.

Hijacking Catastrophe: 9/11, Fear & the Selling of American Empire [1]
Hijacking Catastrophe: 9/11, Fear & the Selling of American Empire [2]

Sota Irakia vastaan on toki loppumaton debatti vasemmisto- ja oikeistomielisten keskuudessa, mutta tämä tärkeä dokumentti muistuttaa ja näyttää kaikki faktat ja syyt, mitkä ajoivat USAn hyökkäämään taas kerran Lähi-itään. Michael Moore antoi oman henkilökohtaisen näkökulmansa Fahrenheit 9/11 -elokuvallaan ja kertoi samalla onnistuneesti mitä miekkonen on mieltä Bushista ja isukkinsa kavereista Capitol Hillilla. Hijacking Catastrophe sen sijaan antaa paljon enemmän ja tunkeutuu hyvin syvälle Amerikan talouselämään ja historiaan, sekä Project for the New American Centuryn olemassa oloon. Jos Fahrenheit 9/11 oli lähinnä häiritsevän hienosti tehty poliittinen kannanotto, on Hijacking Catastrophe pelottava kokemus jonka aikana katsoja käy läpi vihan, surun ja pelon tunneskaalat.

Hijacking Catastrophe: 9/11, Fear & the Selling of American Empire [3]
Hijacking Catastrophe: 9/11, Fear & the Selling of American Empire [4]

Jeremy Earpin ja Sut Jhallyn ohjaus on vankkaa työtä, täydellisesti kontrolloidulla ja kunnioitettavalla haastateltavien kirjavuudella. Heille, jotka epäilevät Hijacking Catastrophea vain yhdeksi vasemmiston panettelupropagandaksi, kannattaa vilkaista ex-Delta Force- ja erikoisjoukkojen sotilaan Stan Goffin, USAn ilmavoimien everstiluutnantti Karen Kwiatkowskin ja ballistisen ohjustekniikan asiantuntijan Scott Ritterin haastattelut. Onhan mukana terävät - mutta arvatenkin monia ärsyttävät - Noam Chomskyn ja Norman Mailerin haastattelut, jotka toivottavasti avaavat useampiakin silmiä. Koska dokumenttia ei ole täytetty fanaattisella ja yliampuvalla saarnaamisella, tekee se Hijacking Catastrophesta vaikuttavan kokemuksen joka täytyy nähdä monta kertaa sekä uskoakseen että käsitelläkseen näkemänsä ja kuulemansa. Haastattelujen ja television uutisväläysten lomassa kertojana toimiva kansalaisoikeusaktivisti Julian Bond tiivistää informaation sellaiseen muotoon, ettei katsojalle jää juuri kysymyksiä. Lopulta uuskonservatiivien ajatusmaailman oppii ymmärtämään, kuitenkaan hyväksymättä sitä. Toki puhun vain omasta puolestani.

Hijacking Catastrophe: 9/11, Fear & the Selling of American Empire [5]
Hijacking Catastrophe: 9/11, Fear & the Selling of American Empire [6]

Hijacking Catastrophe: 9/11, Fear & the Selling of American Empire on älykästä dokumenttielokuvaa, joka ansaitsee huomattavasti enemmän huomiota. Tällä kertaa natsikortin käyttäminenkin on oikeutettua, kun tekijät vertailevat Yhdysvaltojen hallinnon toimintatapaa Herman Göringin lausuntoon Nürembergin oikeudenkäynnissä: "The people can always be brought to the bidding of the leaders. That is easy. All you have to do is tell them they are being attacked and denounce the peacemakers for lack of patriotism and exposing the country to danger. It works the same in any country."

Hijacking Catastrophe: 9/11, Fear & the Selling of American Empire [7]
Hijacking Catastrophe: 9/11, Fear & the Selling of American Empire [8]

Katsoja voi perehtyä netissä Hijacking Catastrophessa käsiteltyihin aiheisiin esimerkiksi Fox News Channelin ja Project for the New American Centuryn websivuilla, ja verrata lukemaansa Bushin viimeisimpiin kommentteihin Irania ja Syyriaa kohtaan. Mutta Hijacking Catastrophessa kerrotaan useista asioista ennen kuin Bush ja taustajoukot ovat vahvistaneet tekijöiden näkemykset kertomalla uhkaukset viime aikoina mediassa. Tämä voisi toki vaikuttaa ennustamiselta, mutta Jeremy Earp ja Sut Jhally ovat yksinkertaisesti keränneet näkyvän informaation yhteen elokuvaan älykkäällä tavalla, jolloin haastateltavien tulevaisuudenvisiot eivät vaikuta enää lainkaan salaliittoteorialta - vaan todellisuudelta.

*****
© Esa Linna, julkaistu: 2.4.2005
keskiarvo
toimitus
3.83/5.00 (6)
 JSSMTPJMELMM
  4.5 3.5 4.0 3.5 5.0 2.5
keskiarvo
lukijat i
4.50/5.00 (1)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  5 (8)
63%
Hijacking Catastrophe: 9/11, Fear & the Selling of American Empire (2004)  Hijacking Catastrophe: 9/11, Fear & the Selling of American Empire (2004)