Caroline Munro

Young Thugs: Nostalgia (1998)

aka Kishiwada shônen gurentai: Bôkyô

Young Thugs: Nostalgia #1  

Young Thugs: Nostalgia on periaatteessa jatko-osa, mutta käytännössä ns. prequel Young Thugs: Innocent Bloodille. Tämänkertainen elokuva on tehty elokuvantekijöiden näkökulmasta, ensimmäisen elokuvan kirjoittajan Riichi Nakaban siunauksella.

Riichi on Osakassa elävä pikkupoika, jonka äidin ja isän välit rakoilevat pahasti. Isäukko Toshio on väkivaltainen öykkäri ja sika, joka ei epäröi mukiloida sekä vaimoaan että Riichin naisopettajaa. Tämä heijastuu Riichin muuhunkin elämään ja vaikka poika lähes inhoaakin isäänsä, löytyy heistä hyvin paljon samoja piirteitä. Yhtenä tärkeänä tietenkin tappeluihin ajautuminen.

Young Thugs: Nostalgia [1]
Young Thugs: Nostalgia [2]

Young Thugs: Nostalgia on kaikkea sitä mitä ensimmäisen osan olisi pitänyt olla. Nyt puhutaan elokuvasta joka on Takashi Miiken suurin suosikki omista elokuvistaan, enkä ihmettele tätä lausuntoa lainkaan. Elokuvan päätähtenä ovat lapset, joten mitään aivan kummallisinta kuvastoa ei ole luvassa. Mukana on toki väkivaltaa, joka on tosin kesyimmästä päästä. SPOILER ALERT! Jotta totuus ei unohtuisi, työnnetään eräässä kohtauksessa kuitenkin luuta syvälle peräaukkoon - ja siltikin se vaikuttaa lähes normaalilta toiminnalta, jopa tässä elokuvassa.

Elokuvalla ei ole juurikaan selkeää juonta, kertoopa vain uskomattoman sympaattisesti varhaisnuoren Riichin ja tämän ystävien (lähestulkoon samat hahmot kuin Young Thugs: Innocent Bloodissa) värikkäästä elämänvaiheesta 60-luvun lopulla. Hahmokehittely on aivan huippuluokkaa ja tälläkin kertaa mulkeroimmistakin ihmisistä löydetään ne hyvät puolet. Viimeinen kohtaus kertoo kaikessa yksinkertaisuudessaankin ristiriitaisesta isä-lapsi -suhteesta enemmän kuin useimmat aiheesta kertovat väitöskirjat.

Young Thugs: Nostalgia [3]
Young Thugs: Nostalgia [4]

Näyttelijöistä Naoto Takenaka (Toshio) on kaikessa raivokkuudessaan ja energisyydessään mieleenpainuvin hahmo, joskin Riichiä näyttelevä Shonosuke Shofukutei on ikäisekseen aikamoinen tapaus. Young Thugs: Nostalgian kerronta on ihailtavan soljuvaa ja muistuttaa että Takashi Miike on paljon muutakin sekopäisen väkivaltaisten mustien komedioiden tehtailija. Young Thugs: Nostalgia on lähestulkoon samalla viivalla minkä tahansa viiden tähden lapsuudenkuvauksen kanssa. Eniten tämä eroaa muista ehkä siinä, että jäljelle jäävä fiilis on aivan erityisen hyvä.

Versioinfo (3.4.2005):

Levy on samantasoinen Young Thugs: Innocent Bloodin kanssa (tekniikaltaan varsin kohtuullista tasoa) ja lisämateriaali noudattaa samaa linjaa: Takashi Miiken haastattelu, traileri, alkuperäistä kansitaidetta sekä Osakan asukkaista kertova dokumentti.

****½
© Esa Linna, julkaistu: 3.4.2005
keskiarvo
toimitus
4.50/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat i
3.00/5.00 (2)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  2 (2)
100%
Young Thugs: Nostalgia (1998)  Young Thugs: Nostalgia (1998)Kishiwada shônen gurentai: Bôkyô