Caroline Munro

American Beer (2004)


American Beer #1  

Miltä kuulostaa roadmovien muotoon puettu dokumenttielokuva, jossa amerikkalainen muutaman kolmikymppisen miehen porukka kruisailee pitkin Yhdysvaltoja, vierailee panimoissa, maistelee ilmaisia olutnäytteitä ja vetää iltaisin perseet olalle? Tiedä sitten mitä useimmat ovat mieltä ajatuksesta mutta American Beeria, Paul Kermizian -nimisen elokuvaajan elämäniloista tuotosta on mahdottoman mukava seurata.

Ohjaaja Kermizian ja neljä hyvää ystäväänsä (Jon Miller, Jeremy Goldberg, Richard Sterling ja Rob Purvis) vierailivat kolmessakymmenessäkahdeksassa panimossa 40 päivän aikana, jonka aikana syntyneistä 128 tunnista kuvamateriaalia American Beer näyttää leppoisan koosteen. Jostain syystä olen 99-prosenttisen varma siitä, että tosi-TV -sukupolvea kiinnostavimmat kohtaukset on jätetty leikkauspöydälle. Vaikka jäljelle jääneet kännikuvaukset ovat meidän suomalaisten junttien mieleen, Kermizian ei erehdy junnaamaan sivupoluille vaan katsoja kiinnostuu aidosti Amerikan panimoiden historiasta.

American Beer [1]
American Beer [2]

Työntekijät ja toimitusjohtajat kertovat elävästi ja useimmiten pilke silmäkulmassa kuinka he tulivat alalle. Ja mitä pienempi panimo, sitä mielenkiintoisempi tarina oluenpanijoilla on kerrottavanaan. Tarinoiden kiinnostavuus on pitkälti myös elokuvan editoineen Paul Kermizianin ansiota. Autenttinen, mutta paikoin myös hieman väsyttävän sekamelskainen kuvaus pysyy hallinnassa juuri taitavan leikkauksen ansiosta ja näin lukuisat suunnittelemattomatkin kohtaukset sopivat kokonaisuuteen komeasti. Turhan toistamisen tunnetta ei pääse syntymään. Country/folk -pohjainen taustamusiikki ansaitsee erikoismaininnan - tällaiseen elokuvaan ei voisi kuvitellakaan toisenlaista soundtrackia.

Amerikkalaisista olutmerkeistä meille useimmille tulee ensimmäisenä mieleen esimerkiksi Budweiser tai Coors. American Beerissa esiintyvät oluentuntijat vertaavat näitä kahta mielellään McDonaldsiin ja kieltämättä esimerkkinsä eivät ole lainkaan tuulesta temmattuja. Dokumentin tärkein tehtävä tulee kuitenkin täytettyä, sillä Monty Pythonin legendaarinen olutvitsi "Why is American beer like making love in a canoe? 'Cause it's fucking close to water!" ei kuulosta tämän jälkeen ollenkaan niin hauskalta. Dogfish Head Breweryn 20-prosenttinen Raison D'Extra on yksi esimerkki, miksi.

American Beer [3]
American Beer [4]

American Beer on em. ymmärrettävän sekaisesta kuvauksestaan ja muutamista turhista sisäpiirivitseistä huolimatta piristävä välipala vakavien dokumenttien lomassa, eikä kukaan voine epäillä American Beerin fab fiven rakkautta olutta kohtaan. Kun Super Size Men nopeaa painonnousua kauhisteltiin, tässä pienimuotoisessa elokuvassa naureskellaan iloisesti nopsasti syntyville kaljamahoille. Ja täytyy myöntää, että kateus iski katsellessa sitä ilmaisen oluen määrää, minkä Paul Kermizian, Jon Miller, Jeremy Goldberg, Richard Sterling ja Rob Purvis ryystävät vatsoihinsa. Röyh!

***½-
© Esa Linna, julkaistu: 7.4.2005
keskiarvo
toimitus
3.50/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!