Caroline Munro

Alexandra's Project (2003)

Alexandran suunnitelma

Alexandra's Project #1 Alexandra's Project #2

Steve on hyvin menestyvä työntekijä ja onnellinen kahden lapsen isä. Ukko on onnen kukkuloilla kun vaimo Alexandra järjestää Stevelle yllätyksen tämän syntymäpäivänään. Ja kylläpä mies onkin äimän käkenä: koko perhe näyttää kadonneen, mutta jääkaappiin on jätetty olutta ja videonauhuriin Alexandran kuvaama video. Nauhoitus alkaa Alexandran striptease-esityksellä mutta muuttuu piristävän alun jälkeen pian vakavasävyiseksi. Erittäin vakavasävyiseksi.

Hollantilaissyntyinen, mutta Australiassa uransa luonut Rolf de Heer (s. 1951) aloitti pitkien elokuvien tekemisen vuonna 1984 lastenelokuvalla Tail of a Tiger. Seuraava elokuva oli varmasti muutamille elitisteillekin tuttu, lupaava mutta pahasti takelteleva science fiction -häröily Incident at Raven's Gate (Kirottu maa, 1987). Lupaukset lunastettiin toden teolla 90-luvun parhaimpiin draamakomedioihin luettavalla Bad Boy Bubbylla vuonna 1993, jonka omaperäisyys ja kipeän aiheensa lämminhenkinen käsittely on edelleenkin vertaansa vailla.

Alexandra's Project [1]
Alexandra's Project [2]

Tässä vaiheessa elokuvasta kiinnostuneille pieni varoituksen sana: arvostelussa esiintyvät vihjaukset paljastavat varmasti liikaakin, joten jätän vastuun teille.

Alexandra's Project on malliesimerkki jännityselokuvasta, jonka hienoimmat kohtaukset ja hetket koetaan käytännössä ja pelkästään kahden näyttelijän varassa. Nämäkin kohtaukset on rakennettu Steven (Gary Sweet) videonkatselun yhteyteen, joten sekä Steve ja Alexandra (Helen Buday) käyvät käytännöllisesti katsoen monologia valtaosan elokuvasta. Rolf De Heer käyttää ympäristönä lähes tyhjennettyä asuinhuoneistoa, jonka vihertäväsävyisyys tuo kuvaan painostavaa ja uhkaavaa olemusta. Ulkoisesti ja sisällöllisesti kaikki on käytännöllisesti katsoen suurimman osan elokuvan kokonaiskestosta kunnossa. Näyttelijäsuorituksetkin ovat pääosanesittäjien toimesta lähestulkoon moitteettomia. Tuska on useissa kohtauksissa käsin kosketeltavan aitoa ja Alexandra's Project muotoutuu lohduttomaksi perheenisien painajaiseksi.

Alexandra's Project [3]
Alexandra's Project [4]

Feministinen ja psykologinen trilleri meneekin sitten käsikirjoituksessaan loppupuolella pahasti överiksi. Kun motiivit lopulta kerrotaan katsojalle, niiden uskottavuus kärsii pahasti. Uhriksi joutuva eräänlaiseksi pahikseksi leimattu roolihenkilökään ei vaikuta ollenkaan niin kurjalta tapaukselta joka ansaitsisi sinällään nerokkaasti toteutetun koston. Alexandra's Project jättää lopulta sekä katsojalle että päähenkilölle tyhjyyden tunteen. Jälkimmäisen kohdalla sen Alexandran motiiveja peilatessa ymmärtääkin, mutta "palkitsematon" loppuratkaisu - oli se sitten hyvä tai paha - tarkoittaa allekirjoittaneen kohdalla reipasta pisteiden alennusta arvostelussa.

Mutta jos totta puhutaan, on Alexandra's Project jäänyt häiritsemään pahasti mieltä jälkeenpäin ja tällä hetkellä tuntuu siltä, että se pitäisi katsoa piakkoin uudestaan. Ehkä kyseessä on sittenkin pienimuotoinen mestariteos? Aika näyttää.

***--
© Esa Linna, julkaistu: 7.4.2005
keskiarvo
toimitus
3.50/5.00 (2)
 JSEL
  4.0 3.0
keskiarvo
lukijat i
3.00/5.00 (1)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  3 (4)
75%
Alexandra's Project (2003)  Alexandra's Project (2003)Alexandran suunnitelma