Caroline Munro

Death Race 2000 (1975)

Kalmanralli 2000

aka Anno 2000 la corsa della morte; La carrera de la muerte del año 2000; La course à la mort de l'an 2000; Herrscher der Straße - Frankensteins Todesrennen; Les seigneurs de la route

Death Race 2000 #1 Death Race 2000 #2

1975 ilmestyi Norman Jewisonin ohjaama yhteiskuntakriittinen sci-fi-elokuva Rollerball (1975), jossa James Caanin esittämä väkivaltaisen urheilulajin tähti nousee uhkaksi hänet luoneelle yhtiökulttuurille, joka käyttää verenroiskeista lajia kansan väkivaltaisten impulssien purkamiseen. Tuttuun tyyliin drive-in b-elokuvamaestro Roger Corman iski sormensa ajan pulssille ja tuotti oman vastineensa aiheesta, samana vuonna tietysti, lisäten väkivallan ja tissien määrää sekä yksinkertaistaen yhteiskuntakritiikkiä iskevämpään muotoon.

Death Race 2000 [1]
Death Race 2000 [2]

Tulevaisuudessa seurataan innoissaan vain yhtä lajia; kuolonrallia. Amerikan halki ajettavassa autokilpailussa ajajat kisaavat paitsi nopeudesta, myös pisteistä - joita saa, kuinkas muutenkaan, sivullisten yliajosta. Lapsista ja vanhuksista tulee luonnollisesti bonusta. Kilpailijoista suosituin on Frankenstein-nimellä esiintyvä, naamion taakse piiloutuva arpinaamainen mysteerimies (David Carradine). Hänen pahin kilpailijansa on nouseva tähti Machine Gun Joe (Sylvester Stallone), joka vihaa vastustajaansa yli kaiken. Kuolonrallia vastustaa pieni kapinallisten joukko, joka yrittää sabotoida kisaa. Kaikki ei kuitenkaan ole aivan sitä, miltä ensin näyttää.

Death Race 2000 [3]
Death Race 2000 [4]

Paul Bartelin ohjaus on melko jäykkää, mutta budjetin rajallisuuden huomioon ottaen elokuva on jopa suhteellisen kekseliäs. Alussa taustalla nähdään jopa kertaalleen jättimäisiä futuristisia rakennuksia mattamaalauksen muodossa. Oranssi veri roiskuu, renkaat kirskuvat ja logiikka pettää toisinaan riemastuttavin seurauksin. Yhteiskuntakritiikki on oletettavan rujoa ja ilmeistä, mutta omalla tavallaan iskevää, kuten pikapohdiskelu ihmishengen arvostakin. Ajajien luksuselämää ja vastarintaliikkeen juonimista esitellään vastapainona ääriväkivaltaiselle kilpailulle. Mihinkään ei oikeastaan pureuduta sen tarkemmin, koska budjetti on pikkuruinen ja käsikirjoitus on (Cormanin metodit tuntien) todennäköisesti kirjoitettu viikonlopussa.

Death Race 2000 [5]
Death Race 2000 [6]

Vauhti pysyy kuitenkin hyvin yllä, vaikkei kilpailussa itsessään juuri olekaan mitään järkeä. Ajajat vain huristelevat ympäri Amerikkaa (animaatiokartan mukaan huomattavasti nopeammin kuin itse kuvissa, joita toki nopeutetaan usein vaikutuksen tehostamiseksi) ja litistävät mahdolliset uhrit konepeltiin matkan varrella. Elokuvan mielenkiintoisimpiin ratkaisuihin lukeutuu USA:n presidentti, joka esitellään kilpailun yleisölle sekä katsojille laskeutumassa keltaisessa tilassa olevaa sumun peittämää portaikkoa. Kisan selostaja imitoi myös "hauskasti" urheilukuuluttaja Howard Cosellia. Värikkäiksi maalatut ja koristellut autot herättävät kunnioituksen tai pelon sijaan lähinnä huvitusta.

Death Race 2000 [7]
Death Race 2000 [8]

Parasta elokuvassa on David Carradine mustassa kokovartalonahka-asussa, tietysti viitalla varustettuna. Carradine vetää näennäisen itserakkaan, mutta herkempiä piirteitä elokuvan mittaan saavan ilkimyksen roolinsa viittaansa räväkästi liehutellen, eli varsin suureleisesti. Carradinessa on tietynlaista jäyhää charmia ja hänellä on vahva läsnäolo. Stallone taasen näyttelee "hämmästyttävän" samanlaisella tyylillä kuin vaikkapa parikymmentä vuotta myöhemmin tehdyssä Renny Harlinin Drivenissä. Hän mumisee epäselvästi murahdellen, mulkoilee silmäkulmiensa alta ja kanavoi outoa aggressiota kaikkea kohtaan. Stallone ei kuitenkaan, merkillistä kyllä, onnistu tekemään juuri minkäänlaista vaikutusta roolissaan. Vuotta myöhemmin ilmestyi kuitenkin Rocky, ja Oscar-voittajan loistokas ura pääsi käyntiin.

Death Race 2000 ei ole millään tasolla mestarillinen, tai edes välttämättä erityisen hyvä. Konsepti on kuitenkin piristävä ja toteutus kaikessa laskelmoivuudessaankin suhteellisen viihdyttävä, kestoakaan ei kuitenkaan ole kuin 80 minuuttia. Lopputulos on rakastettavalla tavalla raakile.

**½--
© Ilja Rautsi, julkaistu: 26.4.2005
keskiarvo
toimitus
2.86/5.00 (11)
 JSSMJLTPJM*IRMEMMMK*EMPI
  3.5 3.0 2.0 3.5 2.5 2.5 3.5 3.0 3.0 1.5 3.5
keskiarvo
lukijat i
3.23/5.00 (20)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  15 (48)
31%
Death Race 2000 (1975)  Death Race 2000 (1975)Kalmanralli 2000