Caroline Munro

Sholay (1975)

aka Embers; Flames; Flames of the Sun

Sholay #1 Sholay #2

Sholay oli Bollywoodin tuottoisin elokuva 1970-luvulla. Se pyöri Mumbain elokuvateattereissa yhtäjaksoisesti viisi vuotta. Edelleen siitä löytää internetin syövereistä kommentteja tyyliin: "Bollywood's all time blockbuster", ja niin edespäin. Nyt ollaan siis hyvinkin maailman suurimman elokuvateollisuuden ytimessä.

Thakur Baldev Singh (Sanjeev Kumar) on varakas tilallinen, joka sivutoimisesti toteuttaa itseään toimimalla poliisina. Eräänä tehtävänään Singhillä on saattaa kahta pikkurikollista, Veerua (Dharmendra) ja Jaita (Amitabh Bachchan), vankilaan tavarajunalla. Vuoristorosvot kuitenkin hyökkäävät junan kimppuun ja Thakurille ei jää muuta vaihtoehtoa kuin luottaa konniin ja antaa heille aseet. Taistelu voitetaan ja miesten välille syntyy side.

Vuosia myöhemmin Thakur on vaikeuksissa kotikyläänsä vainoavien rosvojen kanssa. Aikojen saatossa rosvopäällikkö Gabbar Singhin (Amjad Khan) ja Thakurin välille on kasvanut koston kierre, jonka viattomat kyläläiset saavat säännöllisesti tuta nahoissaan kun rosvot tulevaat hakemaan suojeluviljaa. Thakur, jonka perheestä suurimman osan Gabbar Singh on surmannut, päättää kutsua rohkeat kaverinsa apuun ja lopettaa rosvojen ylivallan seudulla. Iloiset veijarit saapuvatkin kylään ja tästä alkaa huikea romanssien ja väkivallan ooppera, joka huipentuu parhaiden western-perinteiden mukaan klimaktiseen lopputaisteluun. Sitä ennen kuitenkin lauleskellaan ja lemmiskellään, kidutellaan ja ryypiskellään noin 200 minuuttia.

Sholay [1]
Sholay [2]
Sholay [3]

Lähtökohdiltaankaan Sholay ei ollut vaatimaton projekti. Tuottaja G.P. Sippy, ohjaaja Ramesh Sippyn isä, sai kiinnitettyä Sholayhin uskomattoman galaksillisen tähtiä: Bollywood-legenda Sanjeev Kumar, Dharmendra - lyhyt ja vankkatekoinen sankarihahmojen vakiokasvo, edellisen kanssa naimisiinkin ehtinyt Hema Malini (lempinimeltään Dreamgirl Hema), Sholayn tekovaiheessa vielä nouseva tähti, kaikkien aikojen Bollywood-ikoni Amitabh Bachchan sekä hänen tuleva vaimonsa, omillaankin palvottu tähti Jaya Bhaduri. Näistä etenkin Amitabh tekee hienon roolin pikkurikollisena, joka vastuuta saadessaan kasvaa miehen mittoihin.

Kaikkien edellä mainittujen yläpuolelle nousee kuitenkin pahis Gabbar Singhiä esittänyt Amjad Khan. Gabbar Singh on koko elokuvan historiankin mittakaavassa aika sadistinen iljetys. Koko Sholayn keston ajan juuri Gabbar Singhin täydellinen arvaamattomuus sekä omiaan että vihollisiaan kohtaan tuo Sholayn katsojalle sen vatsanpohjassa kuumottavan epävarmuuden, joka erottelee pahikset kahteen kastiin: kiehtoviin ja säälittäviin. Gabbar Singhin hahmo onkin ilmeisen paljolti sukua Gian Maria Volontén Indiolle Leonen Per qualche dollaro in più -elokuvassa.

Sholay [4]
Sholay [5]
Sholay [6]

Sholay mainitaan lähteissä elokuvaksi, josta alkoi Bollywood-toiminnan kehitys kohti 80- ja 90-lukujen yltiöväkivaltaisia elokuvia. Ja onhan Sholayssa aika mukavasti mättöä. Loppukohtaus tuo varmasti monelle mieleen Sergio Corbuccin Djangon, sen verran samalla tavalla Gabbarin homma menee "käteen". Mätön lisäksi tarjolla on vauhdikkaita pyssytaisteluja rehtiin villin lännen tyyliin. Välillä luonnollisesti lemmitään ja kevennetään laulu- ja tanssinumeroilla. Näille ei tule nauraa, etenkin Hema Malini on erittäin taitava ja pitkälle opiskellut Bharatnatyam-tanssija. Eli jokaiselle on taas tarjolla jotain taattuun Bollywood-tyyliin. Erityisen hauska (ja eurooppalaisesta näkökulmasta ah, niin poliittisesti epäkorrekti) hahmo on täysin Hitlerin näköiseksi laitettu tumpelo vankilanjohtaja, joka joutuu Jain ja Veerun kepposten kohteeksi poikain vieraillessa valtion täysihoitolassa elokuvan alkupuolella. Vankilanjohtajan hahmo lienee itse asiassa kuitenkin tribuutti Chaplinin Adenoid Hynkelille (elokuvasta The Great Dictator).

Sholayta voi varauksetta suositella myös länsimaiselle katsojalle hyväksi aloituskohdaksi maailman tuotteliampaan elokuvateollisuuteen tutustumisessa. Laulunumeroita on kestoon nähden vähän ja ne istuvat hyvin osaksi kokonaisuutta. Pienenä miinuksena mainittakoon, että Sholayn laulut eivät ole erityisen mieleenpainuvia.

Sholayn teemat ja rakenne ovat hyvin paljon länsimaisten esikuviensa kaltaiset, ja kun vielä elokuvan sävykin on mukavan italowesternmäinen, tarjoaa Sholay mitä mainioimman 208-minuuttisen. Tämä siis tietenkin jos istumalihaksista löytyy riittävästi ennakkoluulottomuutta...

****-
© Markus Sorsa, julkaistu: 26.4.2005
keskiarvo
toimitus
3.75/5.00 (6)
 JSSMKKMSMEPI
  3.5 3.5 4.0 4.0 4.0 3.5
keskiarvo
lukijat i
4.00/5.00 (1)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  6 (6)
100%
Sholay (1975)  Sholay (1975)Flames of the Sun