Caroline Munro

Conspiracy (2001)

Lopullinen ratkaisu

aka La solución final; Die Wannseekonferenz

Conspiracy #1 Conspiracy #2

Kaapelikanavalle tuotetuista valtavirrasta poikkeavista tv-sarjoista ja elokuvista tutusta HBO:sta on tullut jonkinlainen laadun - tai vähintään omaperäisyyden tae. HBO:n toiseen maailmansotaan sijoittuvat tuotannot ovat nekin onnistuneet olemaan normaalista poikkeavia: autenttisuudesta ja realistisuudesta tuttu Band of Brothers -minisarja, pessimistinen kuvaus Hurtgenin metsän lihamyllystä When Trumpets Fade ja Conspiracy Wanseen pahamaineisesta konferenssista.

Conspiracy [1]
Conspiracy [2]

Conspiracy on BBC:n ja HBO:n yhteistuotantoon perustuva tv-elokuva 20.1.1942 pidetystä kokouksesta, jossa sinetöitiin juutalaisten kohtalo. 15 korkea-arvoista natsisaksan eri ministeriöiden/virastojen edustajaa kokoontuvat Berliinin lähistölle idylliseen kartanoon. Kokouksen on kutsunut koolle Reinhard Heydrich (Kenneth Branagh) ja järjestelijänä toimii Adolf Eichmann (Stanley Tucci). Arvovaltaiset vieraat saapuvat tiputellen kokouspaikalle tuoden jokainen mukanaan oman kantansa asiaan: on rintamakomentajaa, puoleen edustajaa, rotuviraston edustajaa ja lakimiehiä.

Reinhard Heydrich saapuu paikalle hyväntuulisena ja kokous alkaa. Näennäisesti demokraattinen kokous muuttuu pian Heydrichin vetämäksi näytelmäksi, jolla on ennalta määrätty loppu. Alun kaunopuheisuus loppuu pian ja osalle vieraista sanojen todelliset merkitykset ovat jonkinasteisia järkytyksiä. Asian loppuunsaattamisessa on kuitenkin monta muutakin puolta kuin inhimilliset seikat: valtakunnan työvoimapula, ghettojen resurssit sekä lakien muokkaaminen aina avioliitto- ja perintöasetuksista lähtien. Vienosti virnuileva, manipuloiva ja hiljaista uhkaa huokuva Heydrich ajaa kompromissitta omaa ehdotustaan eikä muutaman yrityksen jälkeen enää löydä haastajia pöydän äärestä. Tauoilla syntyy nurkkakuntia, joissa ei kyseenalaisteta itse Heydrichiä vaan muita kokoukseen osallistujia. Tässä vaiheessa suurin osa pyrkii enää vain varmistamaan oman asemansa ja mahdollisesti näykkimään jonkinlaisia ylimääräisiä vallanmurusia. Sivistyneen liiketapaamisen kaltaisessa tapaamisessa kehutaan juomaa ja järjestelyitä sekä pohditaan hillitysti kokonaisen rodun sterilisointia tai kaasutuskokeiluja. Koko kokous on kuin totalitäärinen järjestelmä pienoismittakaavassa: lyhytkatseisesti ja kärsimättömästi määritelty mahtipontinen päämäärä, joka saavutetaan manipuloidulla ja muita alistavalla vallankäytöllä, ja jossa yhden ryhmän moraalikoodi ajaa kaiken muun edelle.

Conspiracy [3]
Conspiracy [4]

Ohjaaja Frank Pierson on onnistunut luomaan vaatimattomilla puitteilla pienehkön helmen: 90% elokuvasta tapahtuu saman pöydän äärellä eikä musiikkia käytetä elokuvan aikana käytännössä lainkaan. Kameralla ei harrasteta minkäänlaisia kiertäviä temppuja tai zoomailuja, vaan se pidetään tiukasti paikalla. Kokouksen aikana kamera on kohdistettu pöydän ääressä istuvien silmien tasolle. Katsoja pääsee näin seuraamaan kokousta näkymättömänä 16. jäsenenä. Näillä yksinkertaisilla kuvaustavoilla annetaan kaikki vastuu onnistumisesta näyttelijöille ja kokenut kaarti onnistuukin tässä vähintäänkin hyvin (elokuvassa nähdään jopa 20 käsikirjoitussivun pituisia otoksia). Henkilöhahmot ovat kaukana perinteisistä yksiulotteisista natsipersoonallisuuksista ja katsojalle onkin herkullista miettiä roolihahmojen motiiveja: onko takana minkäänlaista empatiaa vai vastustaako roolihahmo joukkotuhoa vain sen vuoksi, että se on ristiriidassa omien käskyjen tai protokollan takia. Colin Firth, Stanley Tucci ja Kenneth Branagh olivat vuonna 2001 Emmy-ehdokkaita rooleistaan. Pystin nappasi lopulta Kenneth Branagh Heydrich-tulkinnallaan.

Käsikirjoittaja Loring Mandel sai inspiraation elokuvaan 1984 ilmestyneestä itävaltalais-saksalaisesta draamadokumentista Wannsee Conference. Molemmat elokuvat perustuvat ainoaan kokouksesta säilyneeseen yhteenvetoon, josta tuli aikanaan Nurnbergin oikeudenkäynnissä yksi keskeisimmistä todisteista. Mistään dokumentista ei siis voida puhua, vaan elokuva on puhdasta fiktiota. Sen kulku noudattaa kuitenkin yhteenvedossa mainittuja asioita ja päätöksiä. Puolidokumentaaristen elokuvien tapaan lopputekstien aikana selviää vielä kunkin hahmon oikea kohtalo. Reinhard Heydrich itse oli joukon ensimmäinen kuolonuhri ja hänen kohtalokseen tuli olla korkein natsisaksan virkamies, jonka liittoutuneet onnistuivat salamurhaamaan.

Conspiracy [5]
Conspiracy [6]

Conspiracy on kylmän neutraali. Sen käsikirjoitus on puolueeton eikä siinä harrasteta moralisointia, alleviivauksia tai itsestään selviä vastakkainasetteluita. Vaikka lopusta löytyy hieman elokuvan tyyliin sopimatonta sentimentaalisuutta, niin pääpiirteissään se onnistuu haastamaan katsojan miettimään pahuuden ulkomuotoa. Yhteiskunnassa, josta inhimillisyys on järjestelmällisesti kitketty pois ja ihmiset muuttuneet numeroiksi tilastoissa, äärimmäistä pahuutta voi edustaa uuttera organisaattori, joka näkee kaiken vain logistisena haasteena.

Versioinfo (10.5.2005):

Elokuvasta löytyy omat versionsa R1 ja R2 alueilla. Egmontin julkaisema suomiversiokin levystä löytyy, mutta vain vuokraamoista, ei myynnistä.

****-
© Jarkko Lehtola, julkaistu: 10.5.2005
keskiarvo
toimitus
3.67/5.00 (3)
 JSJLTP
  3.5 4.0 3.5
keskiarvo
lukijat i
3.67/5.00 (6)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  10 (15)
67%
Conspiracy (2001)  Conspiracy (2001)Lopullinen ratkaisu