Caroline Munro

Cold and Dark (2005)

aka Cold & Dark

Cold and Dark #1 Cold and Dark #2

Vampyyri poliisina ei ole uusi juttu, sillä aiemmin tällaista tarinan tehokeinoa on käyttänyt esimerkiksi jonkinasteiseksi popidoliksi aikoinaan nousseen Rick Springfieldin tähdittämä tv-elokuva Nick Knight (1989) ja sen pohjalta syntynyt tv-sarja Forever Knight, joka nähtiin Suomenkin televisiossa. Näissä kahdessa esimerkissä vampyyrikytällä oli pääosin itsehillintää, ja käytti yliluonnollisia kykyjään pahisten metsästämiseen.

Cold and Dark [1]
Cold and Dark [2]

Tällä kertaa torahampainen etsivä Mort Shade (hrm) on vittumainen mies, eikä säästele voimiaan saadakseen jokapäiväisen annoksen pulppuavaa verta. Shaden työpartneri ja alainen John Dark (hrm x 2) epäilee jotain olevan pielessä, sillä esimiehensä vaikuttaa oudon kylmältä - ja kylmäävältä - tapaukselta. Pikkuhiljaa salaisuus alkaa aueta Darkille, mutta sitä ennen syntyy liukuhihnatahtiin verettömiä ja silvottuja ruumiita.

Mort Shadea näyttelevä Kevin Howarth (Last Horror Movie) on kasvoiltaan varsin sopiva rooliinsa, mutta tällaisessa seurassa ja elokuvassa mies vaikuttaa lähes yhtä huvittavalta kuin kanssaveljensä ja -sisarensa. John Darkia esittävän Luke Gossin sankarin roolista taas puuttuu lähes tyystin sympaattisuus, eikä kohtalollaan ole lopulta merkitystä. Hävettävimmän ja samalla hauskimman ylinäyttelemisen malliesimerkin tekee veteraaninäyttelijä David Gant, joka näyttää unohtaneen olevansa kameran edessä eikä uraansa olennaisena osana kuuluvalla teatterin lavalla.

Cold and Dark [3]
Cold and Dark [4]

Cold and Dark on pintapuolisesti todella komea tapaus, joskin mainos/musiikkivideomainen kliininen kuvanlaatu alkaa tympiä pidemmän päälle. Kuvakulmat ja sommittelut ovat kuitenkin harkittuja ja äärimmäisen tyylikkäitä, jotka lyövät kättä elokuvan nimen mukaisesti kylmien värien ja tummien sävyjen kanssa. Verenlentoa etsiville Cold and Dark tarjoaa muutamia harvinaisen tylyjä visioita, jotka melkein jo loivat toivoa naurettavan tökerölle ja lapselliselle actionkauhistelulle. Viimeisetkin uskottavuuden rippeet vievät mennessään mutaatiot, jotka sopisivat oikein hyvin lähinnä Troman kauhukomedioihin. Itse asiassa "käsihirviöstä" tuleekin mieleen iki-ihana Komeromörkö (Monster in the Closet, 1986).

Ohjaaja Andrew Goth on aiemmin ohjannut B.U.S.T.E.D. -nimellä Suomessa julkaistun, uuden aallon trendikkäitä brittiläisiä rikoselokuvia myötäilevän Everybody Loves Sunshine -elokuvan, jonka pääosissa nähtiin ohjaajan lisäksi musiikistaan paremmin tunnetut Goldie ja David Bowie. Ohjaajan debyytistä löytää samoja vikoja kuin Cold and Darkista - pinnan alta ei löydä mitään, minkä vuoksi katsoja välittäisi henkilöistä. Gothin seuraava elokuva taas on westernien ja kauhuelokuvien risteytys The Wretched - toivotaan että teknisesti kovatasoinen ohjaaja saa tällä kertaa käsikirjoituksen, jossa huumorin tarkoituksellisuuden voi kunnolla erottaa muusta sisällöstä.

Cold and Dark [5]
Cold and Dark [6]
Versioinfo (12.5.2005):

Nordisk Filmin julkaisema DVD (kannessa Cold & Dark) ei ole anamorfinen, vaikka kansitekstit niin väittävätkin. Letterbox-kuva on eritoten väreiltään ja kontrasteiltaan hyvälaatuinen. Dolby Surround -ääni toimii kohtuullisesti.

*½---
© Esa Linna, julkaistu: 12.5.2005
keskiarvo
toimitus
1.50/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat i
1.75/5.00 (2)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!