Caroline Munro

Cat vs. Rat (1982)

aka Yu mao san hu jin mao shu; Cat Versus Rat

Cat vs. Rat #1 Cat vs. Rat #2

Liu Chia-liang ei ainutlaatuisen hienolla ja merkittävällä urallaan Shaw Brothers -studion parhaana kungfu-ohjaajana saanut aikaan yhtäkään kehnoa elokuvaa, mutta kepeä, peking ooppera -näytelmään perustuva kamppailufarssi Cat vs. Rat pääsee lähimmäksi.

Nimensä mukaisesti Cat vs. Rat kertoo kahden nuoren kungfu -mestarin välisestä kilpailusta. Enemmän tilaa annetaan impulsiiviselle ja ilkikuriselle sählärille Rotalle (Alexander Fu Sheng) sekä tämän Errol Flynn -viiksiselle sidekickille Vesirotalle (akrobaatti-ihme Hsiao Ho). Paremmin muista kuin Shaw-yhteyksistään muistettava Adam Cheng (mm. Golden Harvestin tuottamat uuden aallon wuxia-merkkiteokset The Sword, 1980 ja Zu: Warriors from the Magic Mountain, 1983) esittää Rotan oppiveljeä ja kilpailijaa Kissaa, joka on kiistapukariaan huomattavasti hillitympi ja kunniakkaampi persoona. Apunaan Kissalla on kaunis ja kungfu-taitoinen siskonsa (Kara Hui Ying-hung).

Cat vs. Rat [1]
Cat vs. Rat [2]

Kaksikolla on sama mestari (aina vakuuttava Lau Kar Wing) ja heidän skillsinsä ovat tietysti täysin tasavertaiset. Molemmat yrittävät saada mestariaan opettamaan kikat toisen päihittämiseen, sillä kaikki matsit päättyvät poikkeuksetta tasapeliin. Kisailuasetelma murtuu hetkeksi, kun Rotta ja Kissa törmäävät vuorotellen kylällä incognitona tarkastuskierrosta suorittavaan keisariin (Gordon Liu taisteluttomassa roolissa), joka virheellisesti luulee osaavansa kungfua, illuusio, jota hänen mielistelevä alamaissaattueensa pitää varovaisesti yllä. Kohtaamiset päättyvät Kissan eduksi, josta lyödään ritari ja joka nimitetään Kuninkaalliseksi Kissaksi. Hiiltynyt Rotta punoo juonen Kissan nöyryyttämiseksi, mutta suunnitelma näyttää lässähtävän ikävästi reisilleen ja vihanpito lopetetaan hetkellisesti kaksikon yhdistäessä voimansa Rotan petollisten jengitovereiden (Hsiao Ho, Wang Lung Wei, Cheung Chin Pang ja Lee King Chue) päihittämiseksi.

Cat vs. Rat [3]
Cat vs. Rat [4]

Cat vs. Rat on puhdasta komediaa. Jokainen kohtaus sisältää teatraalista kohellusta ja naamanvääntelyä, mikä tällä kertaa osoittautuu huomattavasti vähemmän kamalaksi katseltavaksi kuin voisi kuvitella, kiitos Liu Chia-liangin ohjaajankykyjen ja näyttelijöiden ammattitaidon. Toisin kuin esimerkiksi samana vuonna valmistuneessa Liu-klassikossa Legendary Weapons of China, Fu Shengin ylinäytelty pelleily ei ärsytä, sillä se on koko touhun pääosassa, eikä siis tunnu ylimääräiseltä tai irtonaiselta suhteessa muuhun elokuvaan. Itse asiassa Fu Sheng on melko hauska jopa länsimaalaisen katsojan näkökulmasta, jolla todennäköisesti menee kieli- ja kulttuurimuurin ansiosta suurin osa elokuvan vitseistä yli hilseen. Cat vs. Rat onkin yksi niistä muutamasta Liu-ohjauksesta, joita ei koskaan dubattu ja levitetty länsimaihin ja voi vain kuvitella, kuinka sietämätöntä katsottavaa elokuva olisi brittiaksentilla väännetyllä englanninkielisellä jälkiäänityksellä. Paikalliseen yleisöön Cat vs. Ratin slapstick kuitenkin upposi ja se tienasi suuremmat kassatulot kuin esimerkiksi moninkertaisesti paremmat Liut My Young Auntie (1981) ja The Eight Diagram Pole Fighter (1983).

Cat vs. Rat [5]
Cat vs. Rat [6]

Cat vs. Ratin pöhkönhauskaa huumoria voinee pitää onnistuneena, mutta muuten elokuva ei saavuta mitään erityisen maininnanarvoista. Kissan ja Rotan väliset, laajaa asearsenaalia läpikäyvät konfrontaatiot ovat taattuun Liu-tyyliin erinomaisesti koreografioituja, pysyen kuitenkin koko ajan hilpeinä ja ystävällismielisinä tekniikoiden testaamisina. Pahimman pettymyksentunteen aiheuttaa Rottasaarelle sijoittuva lopputaistelu, joka ei hyvästä ideastaan huolimatta (jokaisella rottajengiläisellä on oma elementtinsä ja viholliset hyökkivät vedestä, ilmasta, maan alta ja kallion sisältä) kehity sähläävästä sekoilusta kunnolliseen toimintaan. Häiritsevää on myös elokuvan jopa Shaw-standardein abysmaalisen köyhät maalauslavasteet, jotka niin ikään saavuttavat lakipisteensä loppumatsissa, jonka taustana toimii ainoastaan ankea kuva pilvisestä taivaasta ja pari säälittävää puskaa.

Cat vs. Rat [7]
Cat vs. Rat [8]

Cat vs. Rat tuntuu Liu Chia-liangin filmografiassa hieman oudolta hassuttelulta, jonka ohjaajalegenda on todennäköisesti tehnyt päästäkseen hieman irroittelemaan ja laskemaan leikkiä koko taistelulajielokuvan genrestä. Monet Liu-fanit tulevat pettymään taistelukohtausten wushu-orientoituneeseen sparraamiseen, mutta taidokkaissa, akrobaattisissa aseyhteenotoissa riittää silti ihasteltavaa useammankin katselukerran edestä. Elokuva on mittatilaustyö Alexander Fu Shengin koomikon kyvyille ja sivuosissakin unelmajoukkio Liun vakionäyttelijöitä pitää selvästi hauskaa överiksi vedetyissä rooleissaan. Cat vs. Rat on hupaisa kokemus, mutta Liu Chia-liangin tavalliseen tasoon verrattuna anteeksiantamattoman epätasainen kokonaisuus.

**½--
© Tatu Piispanen, julkaistu: 15.5.2005
keskiarvo
toimitus
3.00/5.00 (2)
 TPME
  2.5 3.5
keskiarvo
lukijat i
3.50/5.00 (2)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  0 (3)
0%
Yu mao san xi jin mao shu (1982)  Yu mao san xi jin mao shu (1982)