Caroline Munro

Clan of the White Lotus (1980)

aka Hung wen tin san po pai lien chiao; Fists of the White Lotus; Fist of the White Lotus; Le poing mortel du dragon; Hung Man Deng Saam Poh Baak Lin Gaau

Clan of the White Lotus #1 Clan of the White Lotus #2

Clan of the White Lotus on ensi kertaa ohjaajanlahjojaan kokeilleen Lo Liehin remake-jatko-osa Liu Chia-liangin ohjaamalle genreklassikolle Executioners from Shaolin (1977). Kertomuksessa jatketaan suoraan siitä, mihin edellinen elokuva lopetti, mutta koko tarina on niin viimeistä käännettä myöten sama, että puhuminen edes varioinnista olisi kopioinnin vähättelyä. Hung Hsi Kuanin poika Wen-ding (Gordon Liu - nyt hahmon nimenä Hung Man-ting, eikä mikään pelleilijä kuten Executioners from Shaolinin Wong Yue) jatkaa uuden harmaahapsisen vanhuksen toistuvia potkimisyrityksiä tutulla kantapään kautta -kokeilulla.

Turhan tarkan toiston pystyy kuitenkin antamaan anteeksi, sillä tästä yhdestä isosta, mutta käytännössä ainoasta puutteestaan huolimatta Clan of the White Lotus on sataprosenttisen nautittavaa, sukkelasti etenevää, upean näköistä ja usein hauskaakin kung fu -dynamiittia, jonka taistelukohtaukset saavat vaativammankin katsojan virnistelemään ilahtuneena.

Clan of the White Lotus [1]
Clan of the White Lotus [2]

Clan of the White Lotus on joka tapauksessa saavuttanut kulttimaineensa ennen kaikkea Lo Liehin pirullisen loistavan pahispotretin ansiosta. Samalla se on ultimaattinen Pai Mei -elokuva, vaikka yleisestä harhaluulosta huolimatta pääkonna ei suinkaan ole itse Pai Mei. Aloituskohtauksessa Pai Mei (Wilson Tong) saa surmansa Hung Man-tingin tiikerinyrkin ja Wu Ah Biun (Ching Chu) kurkitekniikan taitavan yhdistelemisen murtamana - yhteenotossa, joka kuvaa Executioners from Shaolinin lopputaistelun hieman toisenlaisesta näkökulmasta.

Pahikseksi nousee Pai Mein "veli", täysin saman näköinen ja yhtäläisen kiero Valkoisen lootuksen kultin nimettömäksi jäävä ylipappi (Lo Lieh). Pappi "Valkoinen lootus" on käytännössä identtinen uusinto Executioners from Shaolinin Pai Meista, mutta hahmolle annetaan enemmän tilaa ja entistä värikkäämpi persoona. Pääsemmepä jopa ihailemaan Lo Liehin paljaita pakaroita varsin hilpeäksi kehittyvässä loppumätössä, kun Hung Man-ting hyökkää Lootuksen temppeliin sinä vuoden ainoana päivänä, jolloin pappi on tappamisvapaalla ja rentoutuu yrttikylvyssä.

Clan of the White Lotus [3]
Clan of the White Lotus [4]

Lähes kaikki Quentin Tarantinon Kill Bill: Vol. 2:en (2004) Pai Mei -hahmoon lainaamat ominaispiirteet esiintyvät Clan of the White Lotusissa (ja suurin osa niistä tietysti jo Executioners from Shaolinissa) vaatetuksesta ja parransudinnasta Hundred Steps Soul Catching Fistiin, tappavaan iskuyhdistelmään, jolla Pai Mei (kutsuttakoon häntä tästä lähin tällä nimellä, vaikka onkin Pain anonyymi kaksoisveli) pystyy saamaan lyöntiliikkeen uhriksi joutuneen menehtymään sisäiseen verivuotoon haluamansa askelmäärän jälkeen. Pai Mei hallitsee myös salaperäisen painottomuustekniikan, jonka ansiosta hän kirjaimellisesti leijuu pois Hung Man-tingin raivoisien hyökkäysyritysten tieltä.

Hauskasti Clan of the White Lotusissa Pai Mein päihittävä Gordon Liu pääsi esittämään entistä vihollistaan Kill Bill: Vol. 2:een, vaikka olenkin varma, että Lo Lieh olisi ollut Tarantinon ykkösvalinta, mikäli vain valitettava kuolemistapahtuma ei olisi yhteistyötä estänyt.

Harmillisesti Clan of the White Lotus varastaa Pai Mein lisäksi kaiken muunkin sisältönsä Executioners from Shaolinista. Kung fu -elokuvat ovat usein ennalta arvattavia, mutta esiosan nähneille Clan of the White Lotus on lähes tuskastuttavan itsestäänselvä tapaus. Muuten muotovalion elokuvan ainoa synti onkin se, ettei se tarjoile mitään ennennäkemätöntä. Vertailu Liu Chia-liangin mestariteokseen asettaa uuden tulkinnan epäedulliseen asemaan heti kättelyssä. Ainoa asia, missä onnistutaan Pai Mein kasvatetulla roolilla herkuttelun lisäksi merkittävästi parantamaan, on taistelukohtausten laadussa - paikoin absurdejakin piirteitä saavaan irrotteluun yltyvä Liu Chia-liangin työ on niin kertakaikkisen täydellistä, että asian sen kummempi analysointi olisi turhauttavaa.

Clan of the White Lotus [5]
Clan of the White Lotus [6]

Yhdessä loisteliaiden toimintajaksojen kanssa Clan of the White Lotusin nostaa vanhan toistolle perustuvan juonirakenteensa yläpuolelle pääosakolmikon vahvat suoritukset. Lo Liehin pahisbravuuri saa tasapainoisen vastuksen Gordon Liun sitkeästä shaolin-taistelijasta ja Kara Hui Ying-hungin sensuellista kouluttajaäidistä. Surmatun Wu Ah Biu -toverin raskaaksi hankkiutunut vaimo opettaa Hung Man-tingille feminiinisen kung fun salat paperinukkejen avulla ja kuulupa valmentautumiseen myös perinteisemmät naisen työt lastenhoidosta ompelemiseen. Etenkin treenijaksoissa Gordonin täsmäajoitettua fysiikkaa on pakko ihailla.

Pakollinen tumpeloapuri Lam Fai Wong on juuri sellainen, mitä näissä elokuvissa on nähty tuhanteen otteeseen, mutta tarjoaa hupia etenkin silloin, kun totinen Hung Man-ting soveltaa häneen erikoislaatuisia harjoittelumetodejaan ripustamalla Pai Meiksi pukemansa miespolon narusta puun oksaan heilumaan ja antamalla iskujen paukkua. Parhaiten huumori toimii kuitenkin Gordon Liun ja Lo Liehin välisiin taistelukohtauksiin ovelasti integroituna, kuten hauskimmillaan viimeisessä nujakassa, jossa Hung Man-tingin akupunktioneulat aiheuttavat Pai Mein kriittisiin pisteisiin iskettyinä odottamattomia tunnetilanvaihdoksia.

Clan of the White Lotus [7]
Clan of the White Lotus [8]

Clan of the White Lotus on lavastusta ja puvustusta myöten A-luokan tuotanto, jossa aikansa karismaattisimpiin Hongkong-tähtiin lukeutuvat Gordon Liu, Lo Lieh ja Kara Hui Ying-hung tekevät fantastiset roolisuoritukset ja Liu Chia-liangin koreografia esittäytyy hienoimmillaan. Tarinankerronta- ja ajatuspuolella se ei ole mitään, mitä Executioners from Shaolin ei olisi paremmin, mutta nopeatempoisena kung fu -viihteenä Shaw Brothersin ja koko old school -genren kärkeä.

****-
© Tatu Piispanen, julkaistu: 30.5.2005
keskiarvo
toimitus
3.90/5.00 (5)
 JSSMTPMEMK*
  4.5 3.5 4.0 4.0 3.5
keskiarvo
lukijat i
4.38/5.00 (4)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  11 (12)
92%
Clan of the White Lotus (1980)  Clan of the White Lotus (1980)Hong Wending san po bai lian jiao