Caroline Munro

Crash Test (2003)


Crash Test #1  

Tylyssä, mutta lopulta hyvin toiveikkaassa kengännauhabudjetin microcinema-scifistelyssä kirjailija kidnapataan Motorkore-yhtiön toimesta. Yhtiö muuttaa tavalliset ihmiset törmäysnukeiksi, tosin eläviksi sellaisiksi eräänlaisen lobotomian avulla. Kirjailija saa uuden nimen, 171096, minkä jälkeen edessä on väkivaltaisten kokeiden loputon suo. Ajatelkaapa vain mitä törmäysnuken täytyy tehdä. 171096:n ihmisyydestä on kuitenkin jotain jäljellä ja niinpä hän paneekin hanttiin ystävystyttyään pitkään alalla olleen "veteraaninuken" kanssa.

Crash Test [1]
Crash Test [2]

Ohjaaja/käsikirjoittaja/näyttelijä Sam Voutas kuvasi Crash Testin lyhyen esiversion 16-milliselle filmille vuonna 1999. Festivaalikierroksen jälkeen (jonka aikana lyhäri pääsi Toronton kansainvälisen lyhytelokuvafestivaalin viralliseksi valinnaksi) Voutas päätti kuvata aiheesta pitkän elokuvan. Arvosteltavana nyt vuonna 2003 valmiiksi saatu, lähes musta-valkoinen ja huomattavan omaperäinen science fiction -trilleri. Häiritsevän vaikuttava käsikirjoitus miellyttää ja erottuu microcineman useimmista yrittäjistä. Crash Testilla on omat vikansa ja rotan mentävät aukot logiikassaan, mutta jo yksin idea ihmistörmäysnukesta luo omanlaisensa ilmapiirin.

Mustavalkoista lähellä oleva kuva luo elokuvaan karua tunnelmaa ja digitaalivideo näyttää näin itseasiassa paremmalta. Sam Voutasin ehkä arvattavat, mutta komean oudot kamerakulmat käyttävät hyväkseen Australian lohduttomaa erämaata. Vaikka katsoja voi useammastakin kohtauksesta päätellä Crash Testin olevan mikrobudjetin elokuva, ei se jää päällimmäiseksi ajatukseksi - kiitos kohtuullisten näyttelijäsuoritusten, joista eritoten Voutas 171096:na ja tuottajanakin toimiva Melanie Ansley pysyvät vaikeissakin paikoissa uskottavina.

Crash Test [3]
Crash Test [4]

Alku ja aivan loppu ovat ehdottomasti Crash Testin parasta antia, kun taas keskivaiheilla elokuvan tempo matelee liiaksi. Elokuvan jatkuvuus ja rytmitys kärsivät tällöin pahasti, jonka johdosta eräät kohtaukset muuttuvat hiukan tylsiksi. Tämä on onneksi pienehkö pettymys muuten kekseliäässä tapauksessa ja niinpä Crash Testissa on enemmän munaa ja omaperäisyyttä kuin useimmissa Hollywoodin sci-fi-wannabe -tuotannoissa. Sam Voutasia ja muita Scopofile-tuotantotiimin tekijöitä kannattaa pitää silmällä.

***--
© Esa Linna, julkaistu: 1.6.2005
keskiarvo
toimitus
3.00/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!