Caroline Munro

Why Neal (2004)


Why Neal #1  

Genre

Why Neal on muotokuva Neal Heckerista, kolmekymmentä ja risat -ikäisestä miehestä, joka vaikuttaa hyvin mukavalta ja älykkäältä ihmiseltä. Nealilla on myös mielenterveydellisiä ongelmia, jotka ilmenevät mm. tavasta käyttää pihan vajaa vessana ja viemällä jätöksensä kotikaupunkinsa eri osiin. Edellämainitut kohtaukset muistetaan mainita useimmissa Why Neal -elokuvan arvosteluista, myös tässä. Neal Heckerissa on kuitenkin paljon, paljon muutakin mainitsemisen arvoista. Hän on kollaasitaiteilija, singer-songwriter sekä toisen mieleen jäävän hahmon, halvautuneen Bobin eli Stonemanin hoitaja.

Why Neal [1]
Why Neal [2]

Chris Deleo vie HI8-videokameransa Nealin kotiin, edellä mainittuun vajaan sekä Nealin ystävien ja sukulaisten luokse. Katsojalla on näin yhteys Nealin ja läheistensä syvimpiin tunteisiin - jopa niin, että melkein sattuu. Se mikä tässä kaikessa on kaunista, on Nealin suhtautuminen itseensä. Hän tietää, ettei ole perinteisesti normaali.

Why Neal [3]
Why Neal [4]

Vaikka Deleo ei koskaan kerro kunnolla, mitkä ovat Nealin ympärillä hyörivien ihmisten taustat, selviää kaikki tarpeellinen lopussa. Why Neal on leikattu juuri niin taitavasti, että katsoja jää koukkuun halutessaan tietää lisää Nealista, Bobista ja Nealin rakkaudenkohteista. Sen jälkeen pitkin elokuvaa jätettyjen vinkkien taustalla oleva totuuden haluaa saada selville. Eritoten tarinat Nealin ihastumisesta lähes mystiseen Jenniferiin ja 15-vuotiaaseen Aliceen niittaa tuoliin kiinni. Kaikki sivujuonet kietoutuvat päätarinaan, jossa keskitytään Nealin päätökseen muuttaa pois äitinsä luota. Tämä ei ole mikään helppo tehtävä, vaikka Neal pystyykin työskentelemään, ajamaan autoa - tekemään siis lähes kaikkea sitä mitä henkisesti vakaatkin ihmiset pystyvät. Erityisen kiehtovaa ja ilahduttavaa on katsoa ja kuunnella, kuinka suorapuheisesti Neal ja läheisensä puhuvat toisilleen. Ketään ei säästetä edes fyysisistä tai henkisistä poikkeavuuksista. Nealin ohella mieleen jäävimmät henkilöt ovat halvaantunut ja kyyninen Bob Bishop (joka kuoli elokuvan tekemisen jälkeen) sekä Nealin paras ystävä Rena End, joka ei tunnu hätkähtävän mistään - edes huoneista löytyvistä ureapurkeista.

Why Neal [5]
Why Neal [6]

Why Neal on peittelemätön kuvaus erityislaatuisista ihmisistä. Jotkut heistä ovat henkisesti epävakaita, eräät vammautuneita ja toiset taas perustaviksia. Jokainen heistä on kuitenkin samalla viivalla - Nealin maailmassa ei ole vihollisia eikä kukaan ole parempi kuin toinen. Siksi Why Neal on tärkeä elokuva ja kiinnostava luento tasa-arvosta. Jotenkin maailma vaikuttaa taas paremmalta paikalta elää. Lapinlahden Lintujen sanoin: "No nyt ei vituta enää yhtään."

****½
© Esa Linna, julkaistu: 12.6.2005
keskiarvo
toimitus
4.50/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!