Caroline Munro

Battle Beyond the Sun (1960)

aka The Heavens Call; The Sky Calls; The Sky Is Calling; Der Himmel ruft; Stazione spaziale K-9; Nebo zovyot

Battle Beyond the Sun #1 Battle Beyond the Sun #2

Halpismaestro Roger Cormanilla oli tapana ostella levitysoikeuksia venäläisiin tieteiselokuviin ja muokata niistä uusia uljaita kokonaisuuksia. Herra palkkasi myös innokkaita elokuva-alalle pyrkijöitä, joilla ei ollut muuta keinoa päästä yhtä vauhdikkaasti toteuttamaan itseään kuin Cormanin talli. Battle Beyond the Sun "perustuu" vuoden 1960 elokuvaan Nebo zovyot, ja sen uudelleenleikkaamisen sekä lopun lisämateriaalin kuvaamisen on saanut kunniakseen itse Francis Ford Coppola.

Heikosti dubattu uusi juoni alkaa kertojanäänellä, joka selittää maapallon jakautuneen ydinsodan jälkeen jostain syystä pohjois- ja eteläpuoliskoiksi ("maiden rajoilla ei enää ollut väliä"). Molemmat yrittävät valloittaa avaruuden ja elokuva keskittyy etelän veikkojen pitkäpiimäiseen matkaan kohti Marsia. Hitaasti ja tylsästi etenevä avaruustaival katkeaa ennen määränpäätä epäkiinnostavien ongelmien vuoksi ja retkikunta päätyy Marsia kiertävälle asteroidille, jossa amerikkalaiset lisäykset puhkeavat täyteen kukkaansa kahden avaruushirviön muodossa. Corman on nimittäin vaatinut Coppolaa laatimaan pari monsteria loppukliimaksiin ja Kummisetänero on käynyt tuumasta toimeen. Stop motion -hirviöistä toisella on kätenä lonkero, jonka päässä on silmämuna ja toinen näyttää hernepalolta, jonka halkaisee vertikaalinen, terävillä hampailla varustettu vagina, tarkoitan suu. Otukset tappelevat; Coppola leikkaa uudestaan ja uudestaan samaan kauhistuneeseen lähikuvaan venäläisestä näyttelijästä; katsoja on perin hämmentynyt. En paljasta loppua, vaikka onkin ihan yksi ja sama tietääkö sen eli ei.

Battle Beyond the Sun [1]
Battle Beyond the Sun [2]

Elokuvaa vaivaa kaiken taiteen pahin perisynti: se on tylsä. On toki vaikeaa luoda toimivaa juonta tai oikeita henkilöhahmoja, ja yrittää samalla ajoittaa dialogi valmiisiin suunliikkeisiin, mutta eihän tässä ole kukaan edes vaivautunut yrittämään kiireessään saada ainakin jotain materiaalia odottaviin drive-in -teattereihin halki Amerikan. Näyttelijätyöstä on paha mennä sanomaan mitään, koska ei ole aavistustakaan, sopiiko jäyhä patsastelu jutun alkuperäisjuoneen. On kuitenkin äärimmäisen haastavaa edes muistaa kenenkään nimeä tai motiiveja, saati pysyä mukana juonessa mietteiden ajautuessa miltei pakosti kaikkeen itse elokuvaa kiinnostavampaan, kuten esim. pohdintaan siitä, satoiko viime tiistaina.

Taiteilijanimen Thomas Colchart takana piileskelevä Coppola on tietenkin sittemmin siirtynyt hieman tällaista kunnianhimoisempiin projekteihin. Tosin herran edellisestä kokonaan ohjaamasta elokuvasta on nyt jo kahdeksan vuotta aikaa ja se oli John Grisham -adaptaatio Rainmaker, jota puolestaan edelsi yksi 90-luvun huonoimmista elokuvista Jack (1996) - eli kenties Coppola voisi laskeutua visionäärisistä sfääreistään ja taas ladata luovia akkujaan kalkkunascifin parissa.

Battle Beyond the Sun [3]
Battle Beyond the Sun [4]

Melkeinpä parasta koko keitoksessa on dvd:ltä löytyvä traileri, jossa Cormanille tyypilliseen tapaan käytetään enemmän ylistyssanoja kuin oikeastaan mitään muuta. Mainos keskittyy vieläpä lähes pelkästään asteroidilla kamppaileviin genitaaliölliäisiin ja innostunut selostaja horisee tämän taiston ratkaisevan - ei enempää eikä vähempää - kuin kuka hallitsee maailmankaikkeutta! Onko se lonkerosilmällä varustettu ryppypallo vai tutiseva vaginapalko? Mahtoi olla 60-luvun ihmisillä hämmentäviä hetkiä tätä kysymystä pohtiessaan.

**½--
© Ilja Rautsi, julkaistu: 5.7.2005
keskiarvo
toimitus
2.25/5.00 (2)
 IRMM
  2.5 2.0
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!