Caroline Munro

2+5: Missione Hydra (1965)

aka Star Pilot; Star Pilots; 2+5 Mission Hydra

2+5: Missione Hydra #1 2+5: Missione Hydra #2

Genre

Ilmiselvästi älyllisen scifin ystäville laadittu Star Pilot, eli 2+5: Missione Hydra (1965), täyttää kaikki italoscifille asetetut tiukat laatuvaatimukset. Kiistämättä nerokkaan Pietro Franciscin ohjaama sekä kirjoittama käsittämättömyys on italialaisen hörhöscifin ihailijoille kuin aikakoneella noudettu annos Jeesuksen spermaa fundamentalistikristityille. Tässä on ihan kaikkea: vakaamielinen professori, hänen jatkuvasti asua vaihtava ja joka tilanteessa orgastisesti kehräävä bimbotyttärensä, kosmiselta dominatrixilta näyttävä ufonainen, monitoreista ja vilkkuvista valoista koostuvia tietokoneita, selvästi trampoliinilla tapahtuvaa "kelluntaa" avaruudessa, vinkuvia sädeaseita, sikanaamaisia apinamiehiä.. kuka voisi pyytää enempää?

No, miten olisi amerikkalaisten hoono englanni-periaatteella sössöttäen dubbaamia itämaisia agentteja ("Emme ole kansantasavallasta! Olemme itämaisia, emme kiinalaisia!"), lajien välistä rakastumista ("Emme usko tunteisiin kuten nauru", lausuu avaruusnainen... niin, nauruhan on tietysti tunne...) ja hyökyaalloista koostuva ydinsota? Huonoja efektejä, tolkutonta juonikuviota sekä jäykkyysasteesta päätellen alumiiniliuoksen kyllästämillä naamoilla varustettuja näyttelijöitä tietenkään unohtamatta. Aivan, minähän sanoin että tässä on kaikkea.

2+5: Missione Hydra [1]
2+5: Missione Hydra [2]

Juonesta voisi mainita sen verran, että outoja ilmiöitä tutkiva professorimme löytää tiiminsä kanssa maanalaisesta luolasta planeetallemme pakkolaskeutuneen avaruusaluksen. Ufon miehistö pakottaa sankarit hankkimaan heille tarpeellisia aineita ja kidnappaa koko poppoon lähtiessään takaisin kotiplaneetalleen Hydralle. Tapahtumarikas reissu johtaa (todellakin) odottamattomiin tuloksiin.

Star Pilot on parasta mahdollista kalkkunaviihdettä. Rajallinen budjetti on uhrattu hyvin valikoivasti esim. naisten vaatteisiin ja lattiasta nouseviin ruokapöytiin, unohtaen sellaiset pikkuseikat kuin uskottavan avaruuskävelyn tai vaikkapa oikealta näyttävät apinamiehet. Musiikki on svengaavaa kohtauksesta riippumatta ja pääosanaisen huokailu ja riehakas kikatus tilanteessa kuin tilanteessa pitävät jatkuvasti hyvällä tuulella. Kun hahmojakin pohjustetaan alussa juuri sen verran, että päättömät persoonallisuudet tulevat oudoilla tavoilla selviksi ja juonikuvio etenee koko ajan, muuttuen sitä järkivajavaisemmaksi mitä pitemmälle edetään, voidaan jo kiistatta väittää kyseessä olevan klassikon. Juuri kun luulee nähneensä kaiken ja kuvittelee hullutuksen pysähtyneen, vetää ohjaaja uuden yllätyksen pohjattomasta hatustaan ja avuton katsoja hytkyy kaksin kerroin kylkiään puristaen. Naurusta vai itkusta on kiinni ihan itsestään.

2+5: Missione Hydra [3]
2+5: Missione Hydra [4]

Italialaisen kalkkunascifin parhaita piirteitä on leuat lattiaan läimäyttävän typerryttävien, mutta aidon mielikuvituksellisten ideoiden esittäminen vakavalla naamalla - usein kimaltelevissa ihonmyötäisissä asusteissa tönkösti seisovien jykeväleukaisten miesten toimesta - ja siinä Star Pilot loistaa kirkkaana kuin supernova. Elokuva piristää, hämmentää, naurattaa, hämmästyttää ja ennen kaikkea riemastuttaa. "Ennen oli kaikki paremmin" on harvoin pätevä katsantokanta maailmaan, mutta muutakaan johtopäätöstä on mahdotonta vetää. Missä ovat nykyelokuvan tiukat trikoot? Jytäävä musiikki? Jatkuvasti kikattavat naiset, tyhmät itämaiset agentit, vilkkuvat huoneenkokoiset tietokoneet? Vaadimme apinamiehiä, perkele!

****-
© Ilja Rautsi, julkaistu: 5.7.2005
keskiarvo
toimitus
3.30/5.00 (5)
 JSSMIRPI
  3.0 3.0 4.0 3.5
keskiarvo
lukijat i
2.00/5.00 (2)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  1 (5)
20%
2+5: Missione Hydra (1966)  2+5: Missione Hydra (1966)Starbird