Caroline Munro

Satánico pandemonium (1975)

aka La sexorcista; La novizia indemoniata

Satánico pandemonium #1 Satánico pandemonium #2

Sisar Maria on pidetty ja arvostettu nunna, jolla on kuitenkin synkkä salaisuus, joka järkyttää ensin häntä itseään ja lopulta kanssasisariaan. Itsensä Saatana on tullut Marian uniin ja fantasioihin, ja syntiset visiot uhkaavat ottaa valtaansa viattoman nunnan. Pieni kylä, jossa luostari sijaitsee, kokee piakkoin kuolemaa ja väkivaltaa. Kaiken takana vaikuttaa olevan nainen - Sisar Maria.

Satánico pandemonium [1]
Satánico pandemonium [2]

Satanico Pandemoniumilla on alkupuolella ongelmia päästä vauhtiin ja saada katsoja kiinnostuneeksi. Juuri kun pysähtynyt tunnelma uhkaa hermostuttaa toimintaa odottavan katsojan, muuttuu elokuva ilahduttavan oudoksi ja vinksahtaneeksi nunsploitaatiopätkäksi. Itse tarina sekä seksin ja väkivallan käyttö eroaa muista hyvin tunnetuista nunsploitaatioelokuvista. Tämä saattaa olla pettymys tavanomaisempaa näkökulmaa halajaville, mutta eroavaisuus kasvaa Satanico Pandemoniumin vahvuudeksi.

Satánico pandemonium [3]
Satánico pandemonium [4]

Solarez käyttää paljon tyylikkäitä värivalintoja ja kuvassa usein näkyvät pitkät varjot antavat elokuvalle aavemaista ilmettä. Paikon lähes mielenvikaiselta kuulostava soundtrack on omiaan antamassa tiettyihin kohtauksiin tarkoituksellisen kummallisen tunnelman. Vaikka mukana on vain muutama väkivaltainen kohtaus, niiden graafisuus korostuu hienosti kontrastina elokuvan muuhun yleisilmeeseen ja rauhallisuuteen. Näistä huolimatta leuka valahtaa lattialle useimmilla todennäköisimmin kohtauksessa, jossa Sisar Maria hiipii alastomana teini-ikäisen nukkuvan pojan viereen.

Satánico pandemonium [5]
Satánico pandemonium [6]

Enrique Rocha vanhana vihtahousuna hymyilyttää camphenkisillä, alleviivatuilla omenanpuremiskohtauksillaan sekä muka-kohtalokkailla katseillaan. Cecilia Pezet Sisar Mariana taas on hyvin uskottava hauraalla ja haavoittuvalla olemuksellaan ja ilmeillään. Kaunis pääosanesittäjä ei lisäksi mieti kahdesti vaatteiden riisumistaan, joka lisännee useiden kiinnostusta elokuvaa kohtaan.

Versioinfo (5.7.2005):

Jopa 200 elokuvaa tehneen Gilberto Martinez Solarezin nunsploitaation klassikoksikin kutsuttu Satanico Pandemonium on vastikään julkaistu Mondo Macabron toimesta anamorfisella kuvalla. Värit toistuvat uskomattoman hienosti ja kuvakin on tarkka, vaikka elokuvalla on ikää jo kolmekymmentä vuotta. Alkuperäinen monoääniraita toimii kuten pitääkin sillä dialogi toistuu selkeästi. Ohjaajan poika ja Satanico Pandemoniumin käsikirjoittaja Adolfo Martinez Solarez kertoo 15 minuutin haastattelussa mielenkiintoisia yksityiskohtia elokuvasta. Levyltä löytyvästä haastattelun ja dokumentin hybridissä Redemptionin Nigel Wingrove kertoo mielipiteitään ja kokemuksiaan nunsploitaatiosta. Lisäksi mukana on tekstisivuja nunsploitaation historiasta, meksikolainen nunsploitaatiofilmografia sekä lobby card -kuvia.

****-
© Esa Linna, julkaistu: 5.7.2005
keskiarvo
toimitus
3.90/5.00 (5)
 JSJMELJM*MM
  4.0 3.5 4.0 4.5 3.5
keskiarvo
lukijat i
3.57/5.00 (7)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  7 (12)
58%
Satánico pandemonium (1975)  Satánico pandemonium (1975)