Caroline Munro

Land of the Dead (2005)

Kuolleiden valtakunta

aka George A. Romero's Land of the Dead; Land of the Dead - Le territoire des morts; La terra dei morti viventi

Land of the Dead #1 Land of the Dead #2

George A. Romero aloitti ohjaajanuransa 37 vuotta sitten pienellä budjetilla kokoon kyhätyllä elokuvalla Night of the Living Dead, joka Roman Polanskin samana vuonna ilmestyneen Rosemaryn painajaisen ohella elävöitti jo kuolleeksi luullun amerikkalaisen kauhuelokuvan ja niittasi zombit lopullisesti osaksi pop-kulttuuria. Elokuvan pinnan alla kytenyt länsimaisen yhteiskunnan kritisointi puhkesi täyteen kukkaansa kymmenen vuotta myöhemmin valmistuneessa jatko-osassa Dawn of the Dead ja tarinan jo päättäneen luultu kolmas - joukon siihen asti vähäpätöisin osa - Day of the Dead valmistui 1985. Sen jälkeen Romero on tehnyt vain kolme elokuvaa, kunnes nyt palaa takaisin lempiaiheeseensa zombeihin. Edellisestä osasta kuluneet 20 vuotta nostattavat jo kohtuuttoman suuria odotuksia teosta kohtaan, mutta jotenkin tuntuu siltä, että ohjaajalegenda olisi voinut vielä hetken verran kypsytellä käsikirjoitustaan.

Elokuva tapahtuu "tänä päivänä". Zombien lukumäärä on edellisten osien myötä sekä jälkeen jatkuvasti kasvanut, eikä tuttuja yhteiskuntarakenteita enää ole jäljellä. Ihmiset ovat linnoittautuneet kaupunkeihin sähköaitojen taakse hampaisiin asti aseistettuina ja joutuvat tekemään epätoivoisia elintarvikkeiden hakureissuja zombien kansoittamille alueille. Raha jyllää edelleen, joten menoa johtavat tietysti rikkaat yksityisarmeijoidensa suojaamien korkeiden pilvenpiirtäjien turvasta. Zombit ovat jo normaali osa elämää ja niitä käytetään milloin maalitauluina tai halpana huvina baaritappeluissa. Kukaan ei vain ole huomannut, että elävät kuolleet ovat alkaneet oppia ja kehittyä. Päähenkilöinä ovat Simon Bakerin ja Robert Joyn esittämät turvamiehet sekä Dennis Hopperin kaikkea pyörittävä itsekäs miljonääri. Asia Argento nähdään huorana, jonka Baker pelastaa zombeilta.

Land of the Dead [1]
Land of the Dead [2]

Romero ei ole sortunut kaupallisille paineille, vaan jatkaa edelleen yhteiskuntakriittistä linjaansa. Päähenkilöistä sympaattiset ovat köyhälistöä, tavallisia duunareita vailla vaikutusvaltaa taistelemassa henkensä edestä rikkaiden sortajien ja nousevan alaluokan, eli zombien välissä. Oppivat kuolleet ovat suoraa kehitystä Day of the Deadin Bud-zombista, mutta Romero ei juuri onnistu kehittämään parinkymmenen vuoden takaista ideaansa vaan juttu polkee hieman paikallaan. Ei elokuvaa silti epäonnistuneeksi voi sanoa, mutta kun potentiaalia olisi niin paljon parempaan, on katselun jälkeen lievästi sanoen ristiriitainen olo. Kuvallisesti Land of the Dead on vaikuttavin nelikosta ja zombit etenkin komeita. Verta sekä suolenpätkiä roiskuu ja lentelee sopivalla määrällä kiitettävään tahtiin, huumori on osuvan mustaa ja säikkyjäkin on annosteltu luontevasti pitkin elokuvaa. Noin puoleen väliin asti Romero näyttää jo onnistuvan pitämään kaikki pallot ilmassa, mutta hajanaiseksi riistäytyvästä kokonaisuudesta ei loppujen lopuksi rakennu oikeastaan mitään. Finaali on todella vaisu ja viimeinen kuva suorastaan hämmentävän lattea. Zombit sorrettavana alaluokkana on myös idea, josta ei vaivauduta pusertamaan kaikkia mehuja irti kuin satunnaisissa kohtauksissa alkupuolella. Hopperin hahmolle on sentään annettu George Bushin toimiin selkeästi viittaava repliikki "Emme neuvottele terroristien kanssa" yrityksenä vääntää teemat rikkaiden vastuunpakoilusta itse luomiensa ongelmien edessä kristallinkirkkaiksi. Lopulta tämäkin ajatus jää kuitenkin perusasteelle, saavuttamatta mitään sen suurempaa relevanssia.

Land of the Dead [3]
Land of the Dead [4]

Viime vuosina zombielokuvat ovat kokeneet jälleen uutta nousua muun amerikkalaisen kauhuelokuvan ohella. Kökkösaralta on ollut tarjolla lähinnä videopelisovituksia, mm. kaksi Resident Eviliä (joista ensimmäistä tarjottiin aikoinaan Romerolle) sekä House of the Dead (2003). Laadukkaampaa tavaraa on tullut Englannista Danny Boylen intensiivisen 28 Days Laterin (2002) ja Edgar Wrightin toimivahkon kauhukomedian Shaun of the Dead (2004) muodossa. Painotus on ollut viihteellisyydessä ja zombitkin saivat nuorennusleikkauksen oppimalla juoksemaan. Dawn of the Deadin uusi versio (2004) oli jo varsin sujuva esimerkki puhtaasta viihdekauhusta. Romero ei kuitenkaan ole kiinnostunut uusiolinjasta vaan hänen zombinsa laahustavat perinteikkään verkkaisesti ja vääjäämättömästi, mikä on ihan virkistävää katsottavaa taas pitkästä aikaa. Ikävä kyllä elokuva purjehtii muutenkin niin tutuilla vesillä, ettei voi olla miettimättä, olisiko Land of the Dead pitänyt tehdä jo paljon aiemmin tai vielä hieman myöhemmin, sillä Romero näyttää löytäneen parhaan teränsä vain satunnaisesti ja sittenkin jo vähän tylsyneenä.

Näyttelijät ovat sinänsä päteviä, mutta lievää autopilotilla esiintymistä on havaittavissa varsinkin parhaimmillaan lyömättömän maanisiin ja intensiivisiin suorituksiin venyvän Dennis Hopperin taholta. The Ring Twossa (2005) nähty Simon Baker on vakuuttava, muttei erityisen kiinnostava näyttelijä, Asia Argento taas on Asia Argento ja John Leguizamo tekee saman suulaan nilkin roolin kuin yleensäkin. Parhaaseen suoritukseen yltää oikeastaan zombien eräänlaisena johtajana toimiva Eugene Clark, jonka tylyissä piirteissä on särmää ja alkukantaisessa mylvinnässä aitoa tunnetta. Cameo-rooleissa zombeina nähdään muun muassa kolmikko Shaunin takana sekä verimeikkiguru Tom Savini.

Land of the Dead [5]
Land of the Dead [6]

Vaikka Romero on selvästi kiinnostunut säikkyjen ja veren ohella muustakin sisällöstä, haisee Land of the Dead silti lievästi kompromissilta. Kun elokuva saavuttaa loppunsa, joutuu ihan toden teolla miettimään, oliko kokonaisuudessa oikeastaan mitään varsinaista pointtia, vai hukkuiko ajatus jonnekin matkan varteen 20 vuoden, useiden käsikirjoitusversioiden ja tuotantokokousten aikana. 94-minuuttinen elokuva tuntuu katkonaisten kohtausten takia pitemmältä, saavuttamatta kuitenkaan mitään varsinaista lopputulosta. Siitä huolimatta, vaikka arvostelussa on painotettu enemmän negatiivisia piirteitä, on kyseessä kuitenkin hyvin selkeästi juuri Romeron zombielokuva ja enemmän kuin tervetullut tapaus - joka puutteistaan huolimatta on kiehtovaa katseltavaa.

***--
© Ilja Rautsi, julkaistu: 12.7.2005
keskiarvo
toimitus
2.68/5.00 (11)
 JSSMJLTPJMIRMK*EMPI
  2.0 3.0 3.5 1.5 2.5 3.0 3.0 3.0 3.5
keskiarvo
lukijat i
2.52/5.00 (28)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  -5 (56)
9%
Land of the Dead (2005)  Land of the Dead (2005)Kuolleiden valtakunta