Caroline Munro

Ninja Wars (1982)

Shogunin ninja

aka Iga ninpûchô; Black Magic Wars; Iga Magic Story

Ninja Wars #1 Ninja Wars #2

Shinichi "Sonny" Chiba ja hänen Japan Action Club -tiiminsä, Hiroyuki Sanada etunenässä, liukuivat 80-luvulle siirryttäessä vakavasti otettavista samuraidraamoista (Shogun's Samurai: The Yagyu Conspiracy; 1978, Swords of Vengeance, 1978) fantastisempiin ja yleisöä kosiskelevampiin pulp-toimintaseikkailuihin. Ninja Wars edustaa tässä lajissa yhdenlaista huippukohtaa, vaikka seuraavan vuoden Legend of the Eight Samurai saavuttaa vielä suuremmat ja satumaisemmat mittasuhteet. Ninja Wars perustuu erinomaisesti menestyneen Samurai Reincarnationin (1981) tapaan kirjailija Futaro Yamadan teksteihin. Yamada sekoittaa tarinoissaan todellisia historiallisia henkilöitä ja tapahtumia yliluonnollisuuksiin sekä myyviin eksploitaatioelementteihin, mitkä ovat ilahduttavan siloittelemattomina siirretty käsiteltävänä olevaan elokuvasovitukseen.

Ninja Wars [1]
Ninja Wars [2]

Kansainväliseen levitykseen uusiksi pilkottu ja jälkiäänitetty versio teki Ninja Warsin juonesta hankalasti seurattavan sekä sai koko elokuvan toimimaan lähinnä tahattomasti huvittavana juustoleivoksena, mutta alkuperäisessä muodossaan Ninja Warsista nauttiakseen ei tarvitse edes olla kännissä. Tarinan ei pitäisi pudottaa kärryiltä ketään lähimuistiltaan hieman katkarapua paremmin varustettua. Yksityiskohtia päänvaihtorituaaleineen ja taikurimunkkien happo-oksennuksineen sen tarkemmin paljastamatta peruskertomus sysätään käyntiin shakespearelaisella valtakeinottelulla, kun ilkeämieliselle sotalordi Danjolle (Akira Nakao) ilmestyvä paholaismainen Kashin-velho (asiaankuuluvan luihu Mikio Narita) lupaa maan ja taivaan valtiuden prinsessa Ukyon (Noriko Watanabe) sydämen valloittajalle.

Kashin luovuttaa Danjon käyttöön viisi mustan magian hallitsevaa munkkisoturia (tästä elokuvalle paremmin sopiva alkuperäinen käännösnimi Black Magic Wars) ja antaa vinkin, että Ukyon identtisen kaksoissisaren (Noriko Watanabe tässäkin roolissa) kyynelistä valmistettu taikajuoma saa Ukyon rakastumaan ensimmäiseen näkökenttäänsä osuvaan mieheen. Kyynelet saadaan puristettua, mutta sisar päästetään päiviltä prosessissa. Aikamoinen munaus, sillä vainajattaren poikaystävä sattuu olemaan Hattori Hanzôn kouluttama ninja Jintaro (Hiroyuki Sanada), joka ei suoranaisesti ilahdu tyttiksensä kohtalosta kuultuaan.

Ninja Wars [3]
Ninja Wars [4]

Tylsintä Ninja Warsissa on sen henkilögalleria, joka jaetaan yksioikoisesti kauniisiin hyviksiin ja rumiin pahiksiin. Sanada ja Chiba oikeuttavat pelkillä olemuksillaan ja kamppailutaidoillaan puisten roolihahmojensa sankaruuden, mutta samoilla avuilla ei ole siunattu valkokankaalla debytoivaa naispääosan Noriko Watanabea, jonka siroille harteille on nostettu vakuuttavampaa näyttelijätärtä kaipaamaan jäävä tuplarooli molempien sisarusten esittäjänä. Sanadan ja Watanaben romanttiset kohtaukset nostavat söpönkornissa haikeudessaan hymyn huulille, kunnes toiseen ulottuvuuteen sijoittuvassa loppujaksossa kaadutaan loimuten naurettavuuden puolelle. Chiba-faneille vielä selvyydeksi: Sonnyn rooli kestää ehkä kokonaisuudessaan kymmenisen minuuttia. Ninja Warsin valmistumisen aikoihin rakenttimaisinta nousukauttaan eläneen Jackie Chanin pitäisi jopa oman I Am Jackie Chan: My Life in Action (Ballatine Books, 1999) -biografiansa mukaan esiintyä elokuvassa cameo-roolissa, mutta useammankin katselukerran jälkeen esiintymisen paikallistaminen jäi ratkaisemattomaksi mysteeriksi.

Ninja Wars [5]
Ninja Wars [6]

Kaikesta lussutuksesta huolimatta Ninja Wars on vallan mainiota viihdettä. Ninjat jäävät maskia ja univormua käyttämätöntä Jintaroa lukuun ottamatta paitsioon, mutta Sanadan liikkuminen ja Chiban koreografia yhdistettynä maukkaisiin, kirkkaanpunaisella verellä sottaaviin gore-tehosteisiin takaavat toimintakohtausten nautittavuuden. Samuraimiekan ja ihmiskehon kohtaamisesta repeävä, viiltävän wooooosh-äänteen saattelemana paperiseinälle purkautuva verisuihku kun nyt vaan saattuu olemaan yksi hienoimmista selluloidille koskaan tallennetuista näyistä. Se ja tissit, joita niitäkin pääsemme ihailemaan siedettävän tasaisin väliajoin. Isoja ja pieniä pareja, seksuaalisessa väkivallanteossa ja romanttisemmissa yhteyksissä.

Positiivisessa mielessä silmiinpistävää on myös Ninja Warsiin käytetty raha: budjetti on ollut näinkin seksi- ja väkivaltaorientoituneelle viihdeirrottelulle huomattavan massiivinen. Ulkoiset puitteet valaistuksesta kuvaukseen ovat kauttaaltaan huolitellun komeat. Vaikka kertomus hetkittäin eksyykin suvantovaiheisiin ja epäloogisuuksiin, on Ninja Warsia jatkuvasti ilo katsella. Komeista lavasteista erityismaininnan ansaitsee iso buddhalaistemppeli, joka tuikataan ilmiliekkeihin elokuvan puolessavälissä. Tässä ei todellakaan käristetä mitään röökiaskin kokoista pienoismallia, vaan yksityiskohtaisen koristeltua täysimittaista rakennusta!

Ninja Wars [7]
Ninja Wars [8]

Ninja Wars on vastustamaton sekoitus naiivia fantasiatarinointia, isolla rahalla viimeisteltyä ulkoasua sekä eksploitaativista tissien ja verisuihkujen esittelyä. Sarjakuvamaisena ninjaseikkailuna sen voi ottaa paljon mainettaan vakavammin, vaikka vakavuus on viimeinen asenne jolla Ninja Warsia sopii lähestyä. Pelkästä hupsusta roskasta ei kuitenkaan ole kyse. Tuotannossa on selvästi pyritty tekemään "paras elokuva ikinä" ala-asteikäisille pojille, siinä kiistattomasti onnistuen. Varttuneemman katsojan mielessä huonot puolet saattavat jyrätä hyvät, mutta tällöin on syytä aloittaa raskas päihteiden väärinkäyttö yliaikuistuneiden aivosolujen pikaiseksi tuhoamiseksi.

***½-
© Tatu Piispanen, julkaistu: 18.8.2005
keskiarvo
toimitus
3.60/5.00 (5)
 JSTPJMMEMK*
  3.5 3.5 3.0 4.0 4.0
keskiarvo
lukijat i
3.38/5.00 (8)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  10 (15)
67%
The Ninja Wars (1982)  The Ninja Wars (1982)Iga ninpôchô