Caroline Munro

Escape from Angola (1976)

Pako viidakosta

aka Return to Africa

Escape from Angola #1 Escape from Angola #2

Genre

Stan Brock on Jim Mallory, eteläisessä Afrikassa maatilaa pitävä perheenisä. Kaikki on sangen idyllistä kunnes poliittiset erimielisyydet alkavat ulottua Jiminkin farmille. Olot kiristyvät siihen pisteeseen, että osa naapureista päättää peloissaan hylätä kotinsa. Hyvänä lähimmäisenä Jim lähtee auttamaan erään ikääntyneen naapurinsa muuttoa turvaan rajan toiselle puolelle. Muutto ei suju kovin hyvin ja paluumatkalla onkin jo kiire katsomaan minkälaista tuhoa sissit ovat saaneet aikaan kotiranchilla ja Jimin perheen parissa.

Escape from Angola [1]
Escape from Angola [2]

Pako viidakosta on Stan Brockin kahdesta elokuvasta varhaisempi ja huonompi, koska se muistuttaa enemmän "oikeaa" elokuvaa. Ohjaaja Leslie H. Martinson oli todella kokenut tv-ohjaaja ja se kyllä valitettavasti näkyy ilmaisun ammattimaisena televisionomaisuutena: kamera seisoo ja tallentaa kaiken minkä näkee, mutta minkäänlaista luovaa panosta Martinson työryhmineen ei tarjoa. Elokuvallisesti arvostellen lopputulos jääkin tasapaksuksi ja mitäänsanomattomaksi, mikä on sinänsä harmi, koska hieman kunnianhimoisempi ote olisi voinut korostaa elokuvan erityispiirteitä ja lopputulos olisi voinut olla paljon parempi.

Stan Brock ei osallistunut Pako viidakosta -elokuvan luovaan prosessiin, mutta silti lopputuloksen hyvät puolet tuolla message-rintamalla ovat kovasti Stanin näköisiä: ihminen voi rotuun ja sukupuoleen katsomatta elää sopusoinnussa luonnon kanssa, kaikenlainen politikointi sopii todella huonosti viidakkoon, suurten aatteiden jalkoihin tallautuvat aina ne pienimmät ja niin edespäin.

Escape from Angola [3]
Escape from Angola [4]

Pako viidakosta on päällisin puolin aivan tavallinen "valkoiset kusessa savannilla" -genren elokuva, mutta pintaa syvempi tutkiskelu paljastaa, että (toisin kuin aihetta eksploitoivissa elokuvissa) hyvinkin pienellä painotuserolla lopputulos voi olla aivan erilainen: perinteisemmissä genren leffoissa draama ja jännite syntyvät siitä kun savannielämään sopeutumattomat bwanat joutuvat olemaan jonkun mullistuksen kautta hetken aikaa suorassa kontaktissa uhkaavan luonnon kanssa. Useimmiten näin käy silloin kun joku teknologia (lentokone, auto, sähköt...) pettää ja sen muodostama suojaverkko altistaa ihmiset suoraan villin luonnon armoille. Pako viidakosta ei toimi tällä logiikalla, se kuvastaa enemmän koko ikänsä oikeasti luonnon keskellä asuneen viisaan miehen, eli tietysti Stan Brockin itsensä, kokemusta siitä, että ainoat todella vaaralliset asiat, jotka uhkaavat luonnon kanssa tasapainossa elävää ihmistä ovat alati vaihtuvat väkivaltaiset poliittiset ideologiat.

**½--
© Markus Sorsa, julkaistu: 18.8.2005
keskiarvo
toimitus
2.50/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!