Caroline Munro

A Bloody Fight (1989)

aka Lie xue feng yun

A Bloody Fight #1 A Bloody Fight #2

Heti A Bloody Fightin ensimmäinen kohtaus paljastaa, ettei se tule aloittamaan kovin hyvää elokuvaa. Seepiansävyisessä mustavalkomateriaalissa Gordon Liu ja Norman Chu hakkaavat toisiaan isoilla nyrkkeilyhanskoilla, äänet on kaiutettu menneen tunnelmaan tavoittamiseksi ja taustalla pauhaa kiinaksi laulettu versio Europen "The Final Countdownista".

Liu ja Chu ovat nuoruudentovereita ja jo takautuma osoittaa, että Chulla on hankaluuksia pysyä kaidalla polulla. Leikkaus nykyaikaan, jossa Liu on työlleen omistautunut hongkongilaiskomisario ja Chu "Assassin Club" -kerhon palkkamurhaaja. Perheellinen Chu haluaisi ulos klubista, mutta se on helpommin sanottu kuin tehty. Liu sattuu juuri tutkimaan Chun suorittamia murhia, kun kaksikko sattuman kautta kohtaa ja alkaa verestää yhteisiä muistojaan. Särkyykö Chun ihanteellinen ydinperheidylli entisen työnantajan kovakouraisessa käsittelyssä? (Tietysti.) Onko kosto ainoa vaihtoehto? (On.) Kun totuus paljastuu, kääntyvätkö entiset ystävykset toisiaan vastaan vai yhdistävätkö he voimansa rikollisuutta vastaan? (Totta munassa yhdistävät).

A Bloody Fight [1]
A Bloody Fight [2]

A Bloody Fight on 80- ja 90-luvun vaihteen hongkongilaista tusinatoimintaa tyypillisimmillään. Moraalikysymykset ja läheisten kuolemat raskauttavat elokuvaa honkkareille ominaisella dramaattisella draamalla, joka näin kliseisessä ja yllätyksettömässä kontekstissa onnistuu ainoastaan huvittamaan. Tuskailuja on monenlaisia, kulmia kurtistellaan ja tippa nousee linssiin. Onneksi välillä ammutaan ja hakataan ihmisiä.

A Bloody Fight [3]
A Bloody Fight [4]

A Bloody Fightin ehdoton huippukohta ja ainoa syy hankkia elokuva nähtävilleen on keskivaiheille sijoittuva mättökohtaus, jossa Norman Chun oppi-isää näyttelevä Liu Chia-liang päästetään vauhtiin hänen saman vuoden Pedicab Driver -cameonsa veroisesti. Nyt vastassa tosin on kokonainen joukko pesäpallomailoin aseistautuneita nilkkejä, joita vedetään köniin satuttavalla tehokkuudella. Pienikokoinen pappa-Liu ei tunnu menettäneen kymmenessä vuodessa hitustakaan Mad Monkey Kung Fussa (1979) ensimmäistä kertaa täysimittaisesti kameran edessä näytillä olleesta taistelutaidokkuudestaan, vaan niittaa naamoja sisään sellaisella tarkkuudella ja hurjuudella, että saa puolta nuoremmat Hongkong-kollegansa vaikuttamaan kömpelöiltä.

A Bloody Fight [5]
A Bloody Fight [6]

Väkivaltaiset yhteenotot tuovat Pedicab Driverin lisäksi mieleen kahden muun Sammo Hung -ohjauksen, Heart of Dragonin (1985) ja Pantyhose Heron (1990), brutaalit loppuhetket, mutta ainoastaan Liun räjähtävä poikki ja pinoon -purkaus pääsee niiden tasolle. Näyttelijä- ja stunt-miehistökatraan potentiaalista huolimatta loput toimintakohtaukset jäävät joko alle puolen minuutin mittaisiksi iskujenvaihdoksi tai ratkaistaan verisesti mutta tylsästi tuliasein.

A Bloody Fight [7]
A Bloody Fight [8]

A Bloody Fight on lähes kaikin puolin naurettava halpis, jota vain sattuu tähdittämään harvinaislaatuisen hieno otanta entisiä Shaw Brothers -suuruuksia. Pääpahiksenakin myhäilee Jackie Chanin kahden ensimmäisen Police Storyn (1985 ja 1988) tapaan elokuvahistorian ehkä hienoimman wuxia-ohjaajauran tehnyt Chor Yuen (mm. The Magic Blade, 1976 ja Death Duel, 1977).

Aivan täydellinen fiasko A Bloody Fight ei ole: Liu Chia-liangin komea hakkelushetki estää katsojan totaalisen vittuuntumisen muutoin hukattuihin mahdollisuuksiin ja Gordon Liuta sekä Norman Chua sietää katsoa kuinka huonosti kirjoitetuissa rooleissa tahansa. Ainostaan Liu-veljesten kovimmille faneille.

*½---
© Tatu Piispanen, julkaistu: 25.8.2005
keskiarvo
toimitus
2.33/5.00 (3)
 JSSMTP
  3.0 2.5 1.5
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!